Van den Hul – Optocoupler Mk II optikai kábel

A VDH cég megannyi terméke között több egyedi modell létezik, ilyen a Van Den Hul Optocoupler Mk II, amelynek ismertetésével elérkezett az idő az optikai összekötőkábelekkel kapcsolatos ismeretek elmélyítésére.

Az optikai jelátvitel legfontosabb előnyei nyilvánvalók: semmilyen külső elektromos és/vagy mágneses jel zaja vagy interferenciája nem jut be a jeláramba. Az optikai szálak védettek az idő, a korrózió és mechanikai hatások okozta romlás ellen. Az optikai összeköttetés mellett szól még az is, hogy nincs elektromos kontaktus a két készülék között, így az ilyen jellegű zavarok nem kerülnek egyik készülékről a másikra.
Az optikai csatolók és kábelek gyártása rendkívüli precizitást igényel. Az anyagválasztáson túl létfontosságú a vezető végének kiképzése, a méret-pontosság és a felület precíz megmunkálása – mindez mikró méretekben.

A Van den Hul Optocoupler Mk II speciális kialakítású, mert a mindkét végén lévő csatlakozásba egyetlen szállá alakítva egy konvex (gömb alakú) lencse végződés található. Ennek a konstrukciós megoldásnak az okai a következők:
A lencse alakú bemeneti és kimeneti felületek összpontosítják a fénysugarakat, a kábelbe bejutó fény fókuszban van. Ezért 50%-kal kevesebb az optikai szál belső faláról történő visszaverődés, tehát a fény útja rövidebb. Ez nem csak csökkenti a fény intenzitásának veszteségét, de a szálon áthaladó fény különböző szögekben történő visszaverődései által létrejövő időeltolódás az úgynevezett modális diszperzió is sokkal kisebb. Az optikai szálban kevesebb idő alatt keresztül hatoló fényimpulzus csökkenti a jitter torzítást a D/A átalakítókban. A domború szálvég jobb szabályozott optikai felülete jobb érintkezésbe lép az optikai adó és vevő-oldalon, így az optikai belépési veszteségek is a minimumra csökkennek.
A Van den Hul Optocoupler Mk II kábel esetében a gyártó garantálja a 250 megabit/másodperc átviteli kapacitás minimumát. A nagy sávszélességű, alacsony veszteségű és alacsony jitter torzítású optikai csatlakozás biztosítja a magas hang és / vagy a képfelbontás felülmúlhatatlan élményét.

FIGYELEM! Kezelje az optocsatolót rendkívüli gondossággal! Ne nyomja bele túl erősen a csatlakozó aljzatba, amikor behelyezi a dugókat az audio-készülékek aljzatába! A hirtelen, meggondolatlan mozdulatok a lencse sérüléséhez vezetnek. Mielőtt behelyezi a csatlakozót a kicsit merev, szoros aljzatba, tegyen egy kis-mennyiségű kenőanyagot (például műszerolajat) a dugó burkolatára kívülről és győződjön meg arról, hogy ne legyen nedves a lencse. Amikor a lencsét tisztítja, legyen nagyon óvatos és csak puha textiliát használjon! A kábel mindkét végén eltávolítható sapkák védik az optikai szálat, az érzékeny optikai felületeket, ezért azt tanácsoljuk, hogy a sapkák tárolás és szállítás során mindig legyenek a kábelre feltéve.

Egy kiugró hibáktól mentes, egységes hangú kábel, friss hangzással. Jellegében visszafogott, nem tolakodó, nem erőszakos. Meg tudjuk különböztetni a stúdióban előállított, akár közelmikrofonozással és elektronikákkal előállított hangzásteret a helyszíni, templomban vagy koncerteremben készült felvételek hangzásterétől. A mikro-dinamikai megjelenítés is valóságérzetet ad, a keményebb dinamikai impulzusok megjelenítése is jó.
A halogénmentes alapanyagokból készült Optocoupler Mk II optikai összekötőkábel véleményezésénél meg vagyunk győződve arról, hogy az egyik legjobb optikai kábel az elérhető árkategóriában jelenleg az audio-piacon.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció:

Alapanyag: optikai üvegszál
Külső átmérő: 7,5 mm
Csatlakozó választék: Toslink – Toslink (TT), Toslink – Miniplug (TM) vagy Miniplug – Miniplug (MM)
A fenti csatlakozó kombinációkkal 1,0 m hosszúságban gyárilag szerelten, más hosszúság rendelése esetén forduljon a helyi van den Hul forgalmazóhoz!
Alkalmazási hullámhossz: 650 nm
Átviteli kapacitás: jobb, mint 250 megabit/s
Csillapítás: jobb, mint 0,20 dB/m