Luxman L 509x Whathifi bemutató

Luxman L 509x Whathifi bemutató

Ez a kiváló analóg erősítő sokkal több, mint egy retro emlék.

A Hi-Fi iparban általában fordított arányosság figyelhető meg a szolgáltatások mennyisége, és a hang minősége között. Ez a tendencia az 1970-es években kezdődött, és tart még manapság is. Természetesen minden szabály alól van kivétel, és ez jelen esetben a Luxman L-509x-re is igaz.

Mindennel felszerelt analóg erősítőről beszélünk, amely a digitális jeleket is kiváló minőségben képes megszólaltatni. Általában komoly kompromisszumot kell kötni, ha olyan integrált erősítőt választ, amelybe be van építve a DAC. Ha törődik a minőséggel, inkább külső digitál analóg konvertert alkalmaz, mint például a Chord Mojo, ami 400 Fonttal növeli a költségvetést.

Általános jellemzők

A Luxman L-509 csomagban MM/MC phono fokozat, fejhallgató kimenet, hangszín szabályzás, és kapcsolható hangszóró kimenetek vannak. Ezek a funkciók egy retro megjelenésű házban foglalnak helyet. A bemenetekkel kapcsolatban semmi kifogást nem elehet, minden benne van. Négy RCA, két szimmetrikus XLR analóg bemenetével minden rendszerbe könnyen illeszthető. Fokozza a rugalmas használatot, hogy az előerősítő, és a végfok rész egy gombnyomással külön választható, és külön is használható. Két pár hangfal csatlakoztatható a kimeneteihez.

A felépítés

A belső részbe pillantva meggyőző látvány tárul a szemünk elé. Minden átgondolt, és jól tervezett. Minőségi alkatrészek felhasználásával épül, összetéveszthetetlen Luxman tervezés. A középső részt a hatalmas tápegység uralja. 60VA trafó, és csatornánként 40.000 mikro Farad szűrőkondenzátor csomag. A végfok A/B osztályú, 120 W kimeneti teljesítményű 8 ohmon. Az impedancia felezésével a kimeneti teljesítmény duplázódik. Papíron úgy fest, hogy ennek az erősítőnek még nagy hangerősség mellett sincs semmi gondja a hangfalak meghajtásával.

Az előerősítő rész mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A Luxman ugyanazt a saját fejlesztésű 88 lépésből álló hangerő szabályzó elektronikáját építette bele, amit a legmagasabb szériákban is használ. Az üzenet egyértelmű. A készülék nevezhető ugyan integrált erősítőnek, de a valóságban egy előerősítő, és egy végfok kompakt házba épített verziója.

Az építés kiváló minőségű. Az L-509 zsúfolásig megtöltött háza közel 30 kilós. Ez előre vetíti, hogy nem hagyományos eszközzel van dolgom. A kezelő elemek precízen dolgoznak, érintésük minőséget sugall.

Még a távvezérlőt is kellemes kézben tartani, annak ellenére, hogy a gombok kis méretűek. A High-End gyártók nagy gondot fordítanak a távvezérlőre is, hiszen ezt tartja a tulajdonos legtöbbször a kezében. A Luxman ugyan drága, de érezteti a gazdával a minőséget, sőt még mást is.

Hang

A szemlélődésnek vége, jöhet a meghallgatás. A Luxman már a megszólalás pillanatában elvarázsolja a hallgatót, ám nem úgy, ahogy gondolja. A prezentáció módját kis időbe telik megérteni, ugyanis az erősítő nem rendez tűzijátékot, csak akkor, ha olyan a felvétel. Nem tódít a dolgokon semmit a szórakoztatás kedvéért. Tonálisan természetes és kiegyensúlyozott a hangja, javaslom, hogy hagyja békén a hangszín szabályzókat. A hangja tiszta érinthető, mikor a Line Straight gombot benyomva a forrás korrekció nélküli hangját hallgatja. Mi még a műszerek háttérvilágítását is kikapcsoltuk, hogy tényleg semmi ne tudja befolyásolni az élményt. Ez ugyan apró dolog, de szükségét éreztük. Így már tényleg igazi High-End az érzés.

Forrásnak a Naim NDS555PS streamer vonalszintű kimenetét, és a Clearaudio Innovation Wood lemezjátszóját (Stradivari V2 MC hangszedővel) csatlakoztattam. Hangfalnak az ATC SCM 50 és KEF Reference 1 állványost használtam.

A mélytartomány vizsgálatához Orff Carmina Burana felvételét tettem be. Meggyőző a részletesség, áttekinthető a bemutatás mód. A finom részleteket még a nagy sűrűségű részeken is megtartja. A kismértékű visszaverődések amiket a felvétel tartalmaz segítséget jelentenek a kórus és a zenekar pontos helyzetének meghatározásában. A zene vad dinamikájú részeit kiválóan tálalta, megingást nem éreztem, mindenhez megvolt az ereje. A drámai hatást a maga teljességében szólaltatta meg. Könnyedén kezelte a halk és hangos részleteket. Nem okozott problémán neki J, Macklemore & Lewis, Bruce Springsteen és a Chic felvételek lejátszása sem. Örömmel hallottam, hogy a Luxman a komplex ritmust, és az energiákat milyen jól kezeli. Teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy az L-590X mélyátvitele úgy a textúrák, mint az erő megjelenítés szempontjából is igen meggyőző.

A történet jól folytatódott a lemezjátszó bemenet tesztelése közben is. Semmit nem veszített az áttekinthetőségből, természetesen jelenítette meg a zenét. A vonalbemenethez képest talán egy leheletnyivel a középtartomány halkabb, ám ez a phono fokozat messze az egyik legjobb amit integrált erősítőben kaphat. Csendes, és a legtöbb hangszedő típust támogatja.

A fejhallgató kimenetet Grando RS-1, PS500 és a Beyerdynamic T1 fejhallgatókkal teszteltem. A hang kevésbé életteli, és meggyőző, mint a hangfal kimeneteken. Ha elkötelezett fejhallgató használó, és High-End fülese van, dedikált fejhallgató erősítő használata javasolt.

Értékelés

Mindent figyelembe véve az L-509X mély benyomást tett rám. Sokkal több egy drága retro megjelenésű eszköznél. Az építés és a bemutató módja tükrözi az árkategóriát, és aki elég szerencsés ahhoz, hogy megengedhesse magának, annak igen jó választás lehet.

+ Részletező, koherens, erőteljes hangzás, semmit nem fed el

+ Hatalmas erőtartalék

+ Nyugodt kontrollált hang

+ Kimagasló minőségű építés és kivitel

+ Sokféle praktikus funkció

– Fejhallgató kimenet lehetne jobb

 

Specifikáció:

  • Luxman L-509X Sztereó Integrált Erősítő

Forrás:[www.whathifi.com]