Elac SUB 2070 aktív mély-sugárzó

Házimozi receiver tesztünk kapcsán számtalan levelet kaptunk, melyben erős érdeklődést tapasztaltunk a téma iránt. Ezért kutakodtunk és találtunk egy nem mindennapi tehetségekkel felruházott aktív mély-sugárzót. Szokásunkhoz híven és az olvasói elvárásoknak megfelelően, most sem az alacsony árkategóriából választottunk, mindenképpen olyan mély-nyomót vetünk górcső alá, amely előremutató megoldásaival tükrözi a mai technikai helyzetet. Az Elac eddig is jeleskedett a mély-hangok birodalmában erős, ütős, mégis muzikális termékeivel, de most valami korszakalkotó következik az Elac SUB 2070! Igen bonyolult a mély hangsugárzás világa, ugorjunk a mély-vízbe – jó búvárkodást kívánok!

Milyennek kell lenni egy aktív mély-sugárzónak – tehetjük fel a kérdést. A fizikából tudjuk, hogy mély-hangot csak nagy levegőtömeg megmozgatásával tudunk létrehozni. Mivel ez következésképpen nagy hangszórómembrán felületet jelent, valamint erős hangszórót, logikusan a doboznak is kellően nagynak kell lenni. Ami nem mindegy, hogy milyen alakú, milyen dimenziójú változat legyen dobozunk. Választhatunk akusztikus megoldás szerint kétfélét, nyitott és zárt felépítésűt. Ez azért is fontos, mert a membrán hátrafelé mozgása közben keletkező energiát is hasznosítani akarjuk. A nagy energiák elkészítéséért egy jó erősítő a felelős. A brutálisan nagy hangerőt lesugározni képes hangszórókhoz, megfelelő teljesítmény leadására képes erősítőt kell a hangdobozba beépíteni. A mindenható népszerűségű házimozi felhasználás egyáltalán nem könnyíti meg a tervezők helyzetét, mert soha nem tapasztalt teljesítményű és intenzitású hangeffektusokat kell produkálniuk, ráadásul a szobánkban. El kell találni a hangszóró- és a dobozméret helyes arányát a teljesítmény és a muzikalitás együtthatójának függvényében. A brutálisan nagy hangerőt lesugározni képes hangszórókhoz, megfelelő teljesítmény leadására képes erősítőt kell a hangdobozba beépíteni. El kell dönteni, milyen irányban sugározzon a beépített hangszóró, előre a hallgatóság vagy a padló felé. Ja, (!) és a doboznak a rezonanciáknak ellenálló anyagból kell készülni. Ezek után senki ne mondja, hogy könnyű „mély-ládát” gyártani. Ha belegondolunk, hogy csak egy paraméter, vagy alapanyag megváltoztatása mennyi minden egyéb részegység változását vonja maga után, el tudjuk képzelni a változtatások hangbéli differenciáit. A tervezési munka fázisai hatványozódnak, megdrágítva az előállítási költségeket. Mint a fentiekből kiderül mély-sugárzót gyártani nem kis dolog, hát még vásárolni? El kell döntenünk, milyen célra vásárolunk ilyen eszközt, mert szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy választásunkat sok minden befolyásolja. Először: milyen rendszerbe – sztereó vagy házimozi – kerül a mélynyomó, másodszor: csak film, vagy igényes zenehallgatás is a szempontok között szerepel. Ha csak ezeket a szempontokat vesszük figyelembe, már akkor is többféleképpen lehet céljainknak legmegfelelőbb, személyes „bajnokot” hirdetni.

Ez egy nagy-teljesítményű aktív mélynyomó, talán a legnagyobb amit az ELAC eddig épített. Az Elac 2070 SUB mély-sugárzója akusztikusan zárt rendszerével hívta fel magára a figyelmet. Nem sok ilyen rendszerű hangsugárzó van ma a piacon. Mindenki a basszusreflex vagy az alul-áteresztő (low-pass) akusztikus megoldásokat helyezi előtérbe, ami a membrán hátrafelé sugárzott energiáival operál. Nem így az Elac, mert ennél a modellnél a dobozban keletkező energia a membrán kitérésének következő periódusában a pozitív irányban történő kilengést segíti. A beszerelt két 250 mm átmérőjű hangszóró membránja alumínium szendvics szerkezet és hosszú-pályás lengőcsévét tartalmaz. A „lágy”, igazából kellően kemény felfüggesztést butil-gumi membránszél biztosítja. A két hangszóró együtt push-push/pull-pull módszerrel dolgozik. Ennek legnagyobb előnye, hogy nagyon csekély a rezonancia-hatás. A komoly falvastagságú kabinetnek is az a szerepe, hogy jól csillapítsa a káros rezonanciákat. A beépített A-B osztályú analóg erősítő 600 Watt csúcsteljesítmény leadására képes. Az ELAC mérnökei az Indigo Technologies-től származó, már jól bevált BASH-Technológiát alkalmazták mély-sugárzójukban. Egy A-B osztályú erősítő elég audiofil ahhoz, hogy kiváló minőségű frekvenciákat és kellő teljesítményt produkáljon a mély-hangok tartományában.

A hálózati kábel cserélhető, a minél jobb áramellátás érdekében. Amikor aktívan dolgozik dobozunk, egy hideg fényű LED világít, jelezve, az amúgy is hallható működést. Esztétikai kivitelezése elegáns, a fekete zongora lakkozású burkolatán megcsillan a fény. Mint ahogyan ennél a rangos gyártónál megszoktuk egyedileg bevizsgált modellek kerülnek ki a „vegykonyhából”.

Az Elac SUB 2070 aktív mély-sugárzó különlegessége az okos-telefonnal történő kalibrálás lehetősége. A kalibrálási funkciók automatikusan és kézi módszerrel is elérhetők. Abszolút zseniális a 30 másodperc alatt letölthető Bluetooth-alapú ELAC felhasználói program, akár iPhone és Android felhasználásra egyaránt. Az automatikus kalibráció 2 lépésben történik. Az első lépés, hogy forgassuk az okos-telefon mikrofonját a mélynyomó irányába, kezdeményezzük a különböző tesztjelek (Phase 1)  indítását. Az első lépésben bemért hangokat a mély-sugárzóhoz közeli területen, míg a második lépésben a hallgatói pozícióban, fül magasságban rögzítjük. A hallgatási pozícióban, fülmagasságban tartott mikrofon által vett jelek memorizálódnak és a második részben a szoba elemzési eljárás során új, más teszthangok vétele következik. Az eredmény a kettő különbsége és ez relatív értékben pontosan tükrözi a szoba tulajdonságait, a hallgatási pozíció jellemzőit. Ha a kalibrálás kész, meg lehet nézni a megállapított grafikus görbéket. A teremakusztikában kevésbé jártas felhasználók is képet alkothatnak a felmért helyzetről.

Ha bármilyen okból saját beállításunkban jobban bízunk, használjuk a rendkívül kiterjedt kézi beállításokat! Rendelkezésünkre áll egy parametrikus EQ teljes sávszélességgel, egy (Q-pont) rezonancia-pont szabályzó és egy polaritás váltó. Beállíthatjuk a fázist, a keresztezési frekvenciát és a késleltetés egyedi értékeit.

Aki azt hiszi, hogy egy telefon mikrofonja kevésbé alkalmas ilyen mérések elvégzésére, téved. Az okos-telefonokban használt kondenzátor mikrofonok egyszerű kivitelűek, de nagyon széles, kiterjesztett a frekvencia átvitelük és elég nagy az érzékenységük ezekhez a mérésekhez.

Mérőjelekkel és többféle műsorral is meghallgattam ezt a mély-sugárzót. Meghallgatva több, híres nagybőgős felvételét és Jennifer Warnes Hunter c. lemezét arra jutottam, hogy az elhelyezéssel és a kalibrálással való rövid időtöltés meghozza gyümölcsét. Daloló nagybőgőt és különféle mélységű basszusmeneteket kaphatunk. Nem tolakodó, nem egy hangon pufogó, muzsikát kapunk. Nem torzít, nem szenvedtet, stabil alapot teremt a hangzáshoz. Könnyen megtalálható az elektronikus vagy akusztikus zenéhez illő alsó határfrekvencia a kalibráció segítségével. Akár a filmek nagy intenzitású effektusait, akár a zene nagy dinamikájának impulzus-részleteit kompromisszum mentesen tudja létrehozni a szobában.

A lavinazúdulós „Jég és Föld között”, és a „Das Boat” című már-már kötelező hang-Oscar díjas mélynyomó-tesztanyag meghallgatása bebizonyította milyen természetűek a mély-hangok. A lavina ötször is legördült szobámban – még jó, hogy a szomszéd nem jött át, mert akkor még többször kellett volna – utána a vízi-bombák hatása frenetikus volt. A kiegyenlítettséget itt nemcsak a frekvencia átvitel simaságára értjük, hanem a 360 fokos lesugárzási terület hangnyomásának egyenletességére, ami nagyobb szobákban igazán jól jön. A helység nagysága relatív fogalom, de az Elac SUB 2070 aktív mély-sugárzó ajánlott használata a 20-25 négyzetméter alapterületet is meghaladhatja. Véleményem szerint nincs az a helység – normálméretű lakószoba vagy épített házimozi – amely akusztikájára nem lehet ráhangolni ezt a mély-sugárzót, nem léteznek olyan műfajok, amiben ne érezné „otthon” magát. Akár a nagybőgőszóló, akár a technó-zene, akár a szimfonikus nagyzenekar tuttija, akár a filmek hangeffektusai mind torzítás és erőlködés nélkül szólalnak meg.

Ezt a mély-sugárzót ajánlom a maximalizmust kedvelőknek, akik a meglévő hangsugárzó rendszerüket kívánják univerzális célokra használatos mély-sugárzóval kiegészíteni. Az ágyúzás és a mennydörgés valóságos hangerejének, velőtrázó effektusainak bemutatására, de ha elfáradtunk a „harcba” megnyugtat a zeneisége. Véleményem szerint, univerzális felhasználhatósága révén minden olyan helyzetben megállja a helyét ahol a meglévő hangsugárzó-rendszert kell telt mély-tartománnyal megtámogatni. Sok szempontból különb a konkurencia modelljeinél, benne a van a három legjobb mezőnyében a világon.

Specifikáció