Elac Solano BS283 bemutató Stereonet

Solano BS283 Stereonet kezdokep

Az ausztrál Hi-Fi rajongók körében jól ismert név az Elac, de azt már kevesebben tudják róla, hogy egy közel száz éves gyártóról van szó. A bemutatóban szereplő Solano BS283 egyike a nyolc szériából álló kínálatnak. A hangfalakon kívül gyártanak még elektronikákat, kábeleket is, szóval ez egy megállíthatatlan, folyamatosan fejlődő cég.

A BS283 2-utas bass-reflex design. Egy 100 mm-es (a gumiszélen belül mérve) felületű mélyközepet és az Elac ikonikus JET5 magas sugárzóját tartalmazza. Ugyanezt a csipogót használja a gyártó a magasabb Vela és Concentro sorozataiban is. A kabinet méretei 190x250x330 mm, a súlya pedig 8 kg, ami nem kevés. Németországban tervezték és építették.

Solano BS283 Stereonet 1

Maga a hangfal 305 mm magas, amit az alaplap, vagy basszus kicsatoló 25 mm-rel told meg. A kicsatoló nyílás lefelé mutat, ebben hasonlít az összehasonlításként használt Fyne SP500 állványos hangfalhoz. A szellőző távolságot négy rövid távtartó biztosítja, így a port szabadon lélegezhet. Az Elac a tartozék készletben csúszásgátlókat mellékel hozzá.

Mivel az én hangszóró állványom felső lapja túl kicsi volt a BS283-hoz, parafa korongokat kellett ráragasztanom, hogy stabilan megállhasson rajta. Így a probléma megoldva! Az Elac ehhez a hangfalhoz az LS80-as saját állványt javasolja.

A lekerekített élek elegáns megjelenést adnak a 19 mm vastag MDF kabinetnek. Esztétikus az egész, főleg a porvédők nélkül tetszik. A hátlapon kettős bemenet csatlakozásai vannak. A hangfal egyébként magas fényű fekete és fehér színben rendelhető.

A mélyközép a gyártó saját tervezésű és építésű drivere. Nem tartalmaz kúpot, viszont hatalmas méretű mágnes motorja van, ami komolyan hozzájárul a hangfal tetemes tömegéhez. Hosszú löketű design, ami a mélyátvitelt komolyan javítja – az Elac tájékoztatása szerint. A gumi membránszél garantáltan jól jön az ausztrál időjárás és páratartalom mellett. A JET 5 air motion transformer vagy nevezik néha ribbonnak is, hullámterelővel van körbe véve. Ugyanezt az ikonikus csipogót használja az Elac a drágább szériáiban is.

Solano BS283 Stereonet 2

A keresztezési frekvencia 2,4 kHz. A vágási meredekség második rendű (12 dB/oktáv) az alul áteresztő szűrőben, és harmadik rendű (18 dB/oktáv) a felül áteresztő szűrő esetében. A névleges impedancia 4 ohm, az érzékenység 85 dB, az átviteli sávszélesség pedig 41 Hz – 50 kHz.

A fent felsorolt adatok azt jelentik a gyakorlatban, hogy a piac legtöbb erősítője meg fogja tudni hajtani. Persze az izmosabbak jobban. A saját Primare 100 W integrált erősítőm is jól muzsikált rajta. Forrásként Primare CD lejátszót, Bluesound Vault 2i streamert használtam. Az állvány SolidSteel ss-6 volt, a hangszóró kábel pedig Tributes Series 8. Később megpörgettem kicsit a hangfalat a Perreaux 200iX erősítőmmel is.

A meghallgatás:

Egyike a leglátványosabb tulajdonságának az, hogy hatalmas széles színpadot rajzol, ami túlnyúlik a hangfalakon is. A BS283 mélységet és réteges ábrázolást ad a színpadról, amelyen a zenészek oda vannak ragasztva a helyükre. Tonálisan meleg a mély és a közép tartomány, de ez attól függ, hogy milyen a szoba visszaverődése. Kiemelt köszönet jár a JET5 magasnak a gyors, levegős, nyílt, részletes ábrázolás módért. A hangfal minden hangerő beállításban megtartja a szonikus karakterisztikáját, sőt igen halk hangerőnél már összeáll a kép.

A rendkívüli gyorsaság jól jön Luka Bloom Delirious című számán. Nagyon tetszik a gitár pendülése, ami kiváló tranziens átvitelt jelez. A felvétel vége felé van az igazi jutalomjáték. A középtartomány tiszta, és jól definiált. A magas soha nem tolakodott, pedig más hangfalakon ez sokszor előfordult.

Kaki King Kewpie Station című száma nagyon jó a mélytartomány felső részének és a közép hangok ellenőrzéséhez. A JET5 nagy érzékenysége olyan kiváló sebességgel ábrázolta Kaki gitár játékát, hogy minden megtorpanás és bekezdés között ott volt a tökéletes szünet. A hangszer megfelelő testet kapott, amit nem vártam volna egy ilyen méretű hangfaltól.

Steve Martin & Edie Brickell So Familiar című számában a banjo, a basszus és a dobok ritmusa élethű módon együtt lüktet. A női énekhangot is jól ábrázolja.

A bemutató során az én szobámban úgy tapasztaltam, hogy 70 cm távolságra a hátsó faltól a felső mélytartomány feszes, és jobb annál, mint amikor közelebb helyeztem ahhoz. Itt egyébként a tonális egyensúly melegsége csökkent a közelebbi elhelyezéshez képest, de ezzel együtt így képes volt olyan gyors és mélyre menő basszusok megszólaltatására, amit még soha nem hallottam ebben az árkategóriában.

Kiváló a felső közép és magas tartomány integrációja. Eric Bibb Come Back Baby című száma jó példa erre. Finoman ábrázolta az énekhangot, a dinamika is nagyon jó. Nem tolja a hallgató arcába, az élő előadás hangulatát mutatja, és csak kicsivel melegebb a felső mélytartomány a valóságnál.

Solano BS283 Stereonet 3

Dot Allison Long Exposure című száma a JET5 jutalom játéka. Részlet gazdag, dinamikus, mert ez egy jó felvétel, és a BS283 ragyogott. A szám elején a részlet ábrázolás kiváló. Dot hangja középen szólal meg, egészen halkan de teljes hangszín gazdagságban. Az Elac BS283 élethű módon mutatta be az érzelmeket, a zongora betéteken pedig az időzítés tökéletes. Igen, ez egy kiváló magas sugárzó.

A basszus tartomány meghökkentő a méretéhez képest, főleg akkor, ha az erősítő nagyobb teljesítményű. Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen More Hipper című számán feltekertem a hangerőt, hogy össze tudjam hasonlítani a Primare és a Perreaux erősítőimet. Elsőként a Primare volt csatlakoztatva. A bemutatás mód nagy, a magas és a közép hangsúlyosabb kicsit, a mély átvitel melegebb. A színpad ábrázolás mélysége jó, a ritmus ábrázolás jó. A mélytartomány koherencia viszont nem volt tökéletes. Ennek megoldására a Perreaux erősítő kellett, amivel nagyon zeneivé vált a mélytartomány is.

A Fyne SP500 hangfallal összehasonlítva az Elac magasak tekintetében jobb. Ahogy azt már többször is írtam, a JET5 kimagasló képességű csipogó. A Fyne mélyközepe időnként olyan részlet gazdagságot nyújtott, amit az Elac nem tudott felülmúlni, de a tetszés nem tetszés műsorszámonként változott. A hifiben mindig több a hinta, mint a körforgalom, zenei stílus és felvétel válogatja, mikor jobb az egyik a másiknál.

Az ítélet:

Az Elac BS283 rengetegszer kényszerítette a lábaimat ritmusra mozdulni, és kis dobozból nagy hangot generált. Jól elhelyezve egy megfelelő állványon szépen fog énekelni. A híres JET5 magas sugárzót öröm hallgatni, mert olyan könnyedséggel és finomsággal szól, amit nehéz elfelejteni. A hangfal gyors és részletes közép tartományt mutat egy kis kellemes melegséggel. A basszus a méretéhez képest kiváló, de ehhez morcosabb erősítőre lesz szüksége. Összességében ez egy kiváló hangfal, amit mindenképpen érdemes meghallgatnia.

Írta: Paul Sechi

2022 július 6.

Forrás Stereonet.com

Műszaki adatok: Elac Solano BS283