ELAC FS 207 álló hangfal teszt – AV-Online

Made in Germany, de nagyon…

Ismét álló hangfalat tesztelünk, ezúttal egy felső-középkategóriás ELAC képében. Nem is akármilyen modellt választottunk, hanem egy olyat, amiről nemzetközi szinten kevés teszt született eddig, mivel kimondottan csak egy szűk kereskedői kör számára teszi elérhetővé a kieli gyártó. Ez a típus az FS 207 A, ami a gyártónak az audiofilek által leginkább kedveltebb műszaki megoldásait és a drágább modellek külső jellegzetességeit sűríti egy elérhetőbb árú dobozba.

Ez a hangfal német termék. Nem csak olyan értelemben, hogy az észak-németországi gyárban történik mind az összeszerelés, mind maguknak a hangszóróknak az elkészítése. Ez a doboz határozottan megmutatja a gyártó jellegzetességeit, szigorú vonalvezetésével és precíz illesztéseivel pedig arról árulkodik, hogy mérnök csapat nem csak a tervezőasztal felett görnyed, de a gyártásnál is bábáskodik. Igaz, ez nem meglepő, hiszen a tervezőiroda közvetlenül a gyártócsarnokok felett van. Vagyis tesztalanyunk nagyon német és nagyon ELAC.

ELAC FS 207 hifi hangfal

Az FS 207 megjelenésébe nehéz belekötni. A fekete lakkos változat, elegáns és cseppet sem hivalkodó, a fehér pedig egy igazi szívtipró.

Az alkatrészkészlet és a kivitel is a gyártó drágább típusaira emlékeztet. A mély- és középsugárzók alumínium szendvics szerkezetűek, a magassugárzó pedig a már jól ismert és agyondicsért JET III típus. A két 150 mm-es hangszóró szintén ELAC saját fejlesztés és nagyban hozzájárul a dobozok nagy terhelhetőségéhez.

Még a reflexcső is figyelemre méltó, hiszen az belső végén ívelt, peremű, így az áramló levegő nem fogja a csövet úgy rezegtetni, mint valami orgonasípot. Örülünk az ilyen apróságoknak, mert nem egy, hasonló kaliberű dobozt láttunk már, silány, kidolgozatlan reflex csővel felszerelve. Ezek mellett jó dolog még a kettős kábelezés és erősítés lehetősége, de ezt manapság sok olcsó típusban is viszontlátjuk. Végezetül pedig annak is örülhetünk egy picit, hogy a hangfalhoz mellékelt talp is a dobozzal megegyező fényezést kapott, illetve alapból kapunk egy rezgéscsillapító alátét készletet is.

Testközelben

Az ELAC hangfalai fekvő dobozban érkeztek, vagyis könnyű őket kicsomagolni és felállítani. Igaz, ezért talán csak a kereskedők és a tesztelők tudnak őszintén lelkesedni. A dobozok felállítása nem nagy művészet. Előtte a talpat a mellékelt csavarokkal kell rögzíteni, majd a rezgéscsillapító lábakat be kell tekerni a talpba. Mindeközben pedig nézegethetjük a fényezést és az előlapon a kis matricát, miszerint ez a hangfal  Németországban készült. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]