Elac Debut B6 teszt cnet

Elac Debut B6 teszt cnet

Ha Andrew Jones hangfalat tervez, azt meg kell hallgatni

elac-debut-b6-8

Jones a hírnevét a KEF, és az Infinity hangfalak tervezésével alapozta meg. Ő tervezte többek között a TAD Reference hangfalat is, a 80.000 Dolláros árkategóriában. Miután a high-end osztályban kiemelkedő kritikákat kapott, a Pioneer-nek is tervezett hangfalakat a belépő kategóriában, hogy megmutassa, lehet olcsón is jó hangot előállítani.

Jones ezt követően csendesen elhagyta a Pioneer tervező irodáját (habár előtte még tervezett nekik néhány soundbart, és hangfal állványt az elérhető árkategóriában), és az Elac amerikai hangfal tervező részlegének vezetője lett. Neki köszönhető az Elac új Debut széria. A Debut sorozat kínálata felöleli az álló F5, a C5 center, és az A4 Dolby Atmos modellek mellett a mostani tesztben szereplő Debut B6 állványos hangfalat. A bemutatóban a B6 sztereó képalkotás képességeire koncentráltunk.

A meghallgatás során kiderült, hogy Jones ezzel az új generációval felülmúlta önmagát.

A Debut B6 párban 280 Dollárba kerül. Ebben az árban ezek a hangfalak elég jók ahhoz, hogy az audiofil új generáció kinevelésében részt vehessenek, és lehetőséget teremtsenek a laposabb pénztárcájú hobbi zenehallgatók számára a minőségi zenehallgatásra.

Való igaz, hogy a B6 több mint duplája a szintén Jones által tervezett, és általunk sokat dicsért Pioneer SP-BS22LR árának, ám a Debut sokkal jobb annál, és az ára még mindig elfogadható maradt.

elac-debut-b6-5

Design és az általános jellemzők

Az Elac Debut B6 a nagyobb polc hangszórók közé tartozik a maga 216x355x254 mm-es méretével. A kabinet közepes sűrűségű farost lemezeit szálcsiszolt hatású fekete vinyl borítja. A porvédő levehető. Tetszett az ötlet, hogy a rögzítő csapok a front panelen helyezkednek el nem pedig a rácson, mert így a front panelt lehetetlen összekarcolni a rács visszahelyezésekor.

A dobozt kopogtatva csillapítottnak tűnik. El tudnánk képzelni tömörebb burkolatot is, ám ebben az árkategóriában ez más gyártóknál sem szokás. Amúgy sem arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen a hang, mikor kopogtatjuk.

A Debut B6 két-utas, bass reflex design. 1 inches szövet magas ül a mély hullámterelőben, amelynek hangját egy 6,5 inches Aramid mélyközép egészíti ki. A kicsatoló csöve hátrafelé néz.

A hátlapon egy pár aranyozott tömör kábel rögzítőt látunk, amelybe direkt kábel csatlakozáson kívül banán dugót, és villát is lehet rögzíteni. A névleges impedancia 6 ohm. Darabonként 6,5 kiló a súlya.

elac-debut-b6-1

Jones 20 inches, (51 centis) állványt javasol hozzá. A meghallgatás során úgy éreztük, hogy a B6 legjobb hangját akkor mutatja, ha a csipogók közel fülmagasságig vannak emelve. Úgy alacsonyabb, mint magasabb beállításban a hangzás tónusa megváltozik. Ez a jellemző nem von le semmit a B6 értékéből, hiszen gyakorlatilag minden hangfalra igaz ebben a kategóriában. A meghajtására egy Marantz NR1605 AV receivert használtunk a teszt során.

cNet

Írta: Steve Guttenberg