Dan D’Agostino Master Audio Systems az Audiophile Szalonban

Megérkezett Magyarországra legnagyobb múltú fiatal márka a Dan D’Agostino Master Audio Systems. Persze mi is siettünk, hogy megnézzük, mi érkezett.

DanDagustino_Momentum-sztereó-integrált-erősítő-s-1

Megérkezett Magyarországra a Dan D’Agostino. A cég, ami nem kis részben maga az alapító, s mint ilyen, tulajdonképpen nem is ma kezdte az ipart, hanem több mint három évtizeddel ezelőtt. Ennyi ellentmondás után, talán illene tisztáznunk, miről is van szó?! A Dan D’Agostino Master Audio System nevű cég, ahogyan az a nevéből is sejthető, egy embernek, a Krell-t is alapító, annak termékeit tervező, és a vállalatot közel harminc éven át vezető Dan D’Agostino úrnak a tulajdona.

Néhány éve, amikor a Dan D’Agostino első terméke felbukkant, azt hatalmas érdeklődés, és nem kis rajongás vette körül. Arról írtak a magazinok és blogok, hogy a Krell után Dan úr nagyobb alkotói szabadságot akart magának, és ezért alapította meg új cégét. Arról is írtak, hogy most megmutatja, milyen a kompromisszumok nélküli konstrukció. Majd megjelent az első, a második és harmadik modell, s így tovább. A müncheni HIGH END kiállításon minden évben szabályosan körül állják a Dan D’Agostino termékeit. Már pedig termékből, vagyis típusból nem kevés van! A jelenlegi állás szerint 3 családból, összesen 10 modellből áll a kínálat, de már ott van további három és egy újabb széria ígérete is. Mindezt pár év leforgása alatt hozta össze D’Agostino úr és csapata. Persze tudjuk, hogy a Krell vezető mérnökeként közel harminc év alatt megszerzett tapasztalat sokat számít, de ez azért mégis csak komoly teljesítmény.

DanDagostino_MOMENTUM_Lifestyle-Erősítő

A kínálat

A Momentum sorozatban találunk monoblokkot, sztereó végerősítőt, előerősítőt, integrált erősítőt, egy Lifestyle nevű integrált sztereó típust hálózatos szolgáltatásokkal, illetve egy monumentális lemezjátszó előerősítőt. Ráadásként pedig, egy vaskos alumínium állványt is kínál a gyár a több mint 40 kilós végerősítők alá. Ezek a modellek a hatalmas tömegük ellenére, magukban hordoznak egy csipetnyi kecsességet is. A Master Power család sztereó és 2.1 illetve 3.1 kiépítésű végerősítőket foglal magába, csatornánként 300 watt (8 Ohm) teljesítménnyel, kicsit kevésbé díszes előlappal.

A Progression sorozatban most csak egy modellt találunk, egy 56 kilós mono végfokot, 8 ohmon 500 wattos teljesítménnyel. Ez 4 ohmon már 1000, 2 ohmon pedig 2000 wattot jelent. No és ehhez tegyük hozzá, hogy a torzítás még az egészen eszelős, 800 watton mérve is csak 0,15 %!

dandagustino_masterpower3

A megjelenés

Ez már nem az audiofilek, az esetleges csúnyaságra rá sem hederítők világa. Ez a high end felső régiója, ahol minden egyes alkatrésznek a lehető legmagasabb minőséget kell képviselnie, mind a felhasznált nyersanyagok, mind a megmunkálás terén. A cég nagyvonalú anyaghasználata azonban még így is meghökkentő. A Momentum és Progression sorozat már nem is lemezből, hanem vastag, esztergált alumínium és réz tömbökből összeállított készülékházat kapott. Az integrált és előerősítők pedig külön, a talpba épített tápegységet kaptak.

No és persze ott van a gyönyörű hangerőszabályzó, közepén az analóg mutatóval, zöld megvilágítással. Ehhez az ihletet egyértelműen az órák világából merítette Dan D’Agostino. Ha közelebb hajolunk, a mutató alatt díszes réz keretet látunk, a műszerablak alsó ívét pedig hullámos bemarással díszített alumínium lemez fedi. Az üveget jókora, alumíniumból esztergált gyűrű tartja a helyén, az óra-szerű műszer körüli külső gyűrű pedig maga a hangerő szabályozó. Ez az, amit az ember csak néz és ámul.

Amikor az Audiophile Szalonba betértünk, a nemrég érkezett, első szállítmányból már csak a Lifestyle erősítő volt kiállítva, mert gyorsan gazdára találtak az első darabok. No de, ha már ott voltunk, megnéztük és meghallgattuk az új elektronikát. A küllemről sokat elárulnak a képek is. Az oldallapok, mint oly sok konkurens modell esetében, itt is külső hűtőbordaként szolgálnak. Ezek azonban nem rezonálnak úgy, mint a szokványos, kívülre fordított hűtők, mivel lemezes kialakítás helyett furatokkal növelték az anyag felületét. A felület marása is különbözik a megszokottól. Finom szálcsiszolás helyett egy alig látható, de kézzel még éppen kitapintható erezet borítja a gép minden oldalát. Bár az élek kidolgozásán látszik a finom megmunkálás, az oldallapoknak és a tetejének is van egy csipetnyi nyers, ipari íze. Mintha a gyártó emlékeztetni akarna, hogy a dobozban lapuló elektronika akár 2 x 800 wattot is lead, de még 8 Ohm terheléssel is stabil, 2 x 200 wattot kínál. A hangot most nem részletezzük, bár elégedetten távoztunk. A gyár által ajánlott bejáratási időszaknak ugyanis még csak az ötödénél járt az erősítő, amikor meghallgattuk. Aki igazán kíváncsi, az úgyis felmegy az Audiophile emeleti szobájába és leül…

DanDagostino_MOMENTUM_Sztereó-előerősítő-elölap

Az új márka

Hogyan fér be egy újabb csúcs márka a McIntosh és az Audio Research mellé? Az Audiophile Szalon vezetője, Jancsa Attila elmondása szerint a D’Agostino termékei jól illeszkednek a két veterán amerikai gyártó által kínált elektronikák közé. Tulajdonképpen egyfajta hiánypótló szerepet töltenek be, legalábbis a vásárlói igényeket nézve. Sőt, az Audio Research elektronikáival kifejezetten jó rendszert lehet építeni belőlük. Ezt mi készséggel el is hisszük, miután mi is meghallgattunk egy ilyen, AR – D’Agostino – Sonus faber szettet. Nem mellékesen, maga Dan D’Agostino is figyelembe veszi a helyi képviselet kiválasztásánál, hogy az milyen más termékeket kínál. Törekszik rá, hogy csak olyan cég foglalkozzon az elektronikáival, amelyik minőségben méltó és rendszerként is jól illeszkedő készülékeket tud az erősítői mellé tenni.

Ha valami különlegest keres, térjen be, nézze és hallgassa meg a Dan D’Agostino Master Audio Systems termékeit!

Forrás:[av-online.hu]