Audio Alchemy – Újjáéledt a digitális hőskorszak legnagyobb slágercége

A régebbi motorosok számára bizonyára ismerősen cseng az Audio Alchemy márkanév, amely egy olyan amerikai céget takar, aki a ’80-as évek legvégén és a ’90-es évek elején legfőképpen az olyan nagyon kedvezően árazott aprócska méretű és kiváló DA konvertereivel aratott szép sikereket, mint például a dac-in-the-box típus.

Ezekkel a készülékekkel a Peter Madnick által vezetett lelkes hangmérnökökből álló gyártó mondhatni megelőzte a korát, hiszen a kisméretű DAC-ok leginkább az utóbbi években, a médialejátszók és számítógépes zenelejátszás elterjedésével váltak népszerű és nagy számban eladott termékekké, sőt, a korábban még afféle úri huncutságnak számító különálló DA konverter műfaj maga is emiatt kapott igazán komoly lendületet.

audio-alchemy_ddp-1_with_ps-5_front

A DA konverterek mellett az Audio Alchemy persze számtalan más dolgot, például fejhallgató erősítőket, jitter szűrőket, phono előerősítőket, előerősítőket és végerősítőket is gyártott, a márkanév azonban a legtöbb zenehallgató számára a legnagyobb rivaldafényt kapó, akkoriban számtalan tesztben és szakcikkben szereplő DAC-okat jelentette és jelenti szerintem mind a mai napig, dacára annak, hogy a ’90-es években a cég valamiért a nagy sikerek ellenére inaktívvá vált.

Az eredeti csapat azonban Peter Madnickkal az élen a háttérben tovább folytatta a munkát és számos nagynevű cég számára tervezett különféle innovatív termékeket, mint például a Pangea, Fender, Counterpoint, Threshold, Motorola, Constellation Audio, Faroudja, Runco, Monster Cable, Belkin és a THX. Mindeközben az „alkimisták” egyre inkább úgy gondolták, hogy kár lenne végérvényesen veszni hagyni a jól csengő márkanevet és az általa megtestesített szellemiséget, vagyis a megfelelő terméket, a megfelelő időben és a megfelelő áron filozófiát, ami korábban nagyon szépen és eredményesen működött.

audio-alchemy_dpa-1m_front

Ennek okán 2013-ban újra összejött az Audio Alchemy team és felépült egy midi méretű és egyedi megjelenésű készülékekből álló, árkategóriában azonban már egy másik világot képviselő modern választék. Időközben a gyártó az Elac tulajdonába került, így kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő, addig is azonban már megérkezett hozzánk szinte az egész aktuális Audio Alchemy választék, amelyet alaposan végighallgatva rövidesen kiderül, mit „kotyvasztottak össze” az audio alkimisták az újjáéledt boszorkánykonyhájukban.