Cambridge Audio Topaz AM5 és S30 illetve S70 hangfalak tesztje – Audio & Vision Online

Kellene egy jó hifi a gyerekszobába, a hálóba, vagy egy kis nappaliba?

Kellene egy jó hifi a gyerekszobába, a hálóba, vagy egy kis nappaliba? A kompakt, mini hifi szerinted gagyi, az igényes meg túlárazott? Használt erősítőn töröd a fejed és rettegsz, hogy a használt hangfalaknak milyen volt az előéletük? Jó hírünk van! Létezik olcsó hifi, amit aztán kedvedre fejleszthetsz, bővíthetsz!

Cambridge Audio Topaz AM5 és S30 hangfal

Ha valaki olcsón, 100-150 ezer forint között szeretne hifit venni, annak többnyire két lehetősége van. Vagy kompaktot választ, vagy elkezdi böngészni a használt piacot. Előbbi megoldás egyszerűbb, mert egy kis keresgélés után, egy csomagban megkaphatunk minden szolgáltatást, amire szükségünk van. Ugyanakkor ezeknek a rendszereknek a hangminősége adott. Azon nem lehet sokat változtatni, fejleszteni. Ha nem tetszik a hang, akkor az egészet kell lecserélni.

A másik lehetőség, a használt készülék vásárlása sok utánajárást igényel, de ha valamelyik komponens hangja nem tetszik, azt legalább le tudjuk cserélni. Azonban a használt cikkekkel sokan bizalmatlanok, ami teljesen érthető is.

Új erősítő és hangfal egy használt árában?

Erősítő 40 000 Ft alatt

A Cambridge Audio kínálatának legkisebb erősítője a Topaz AM5. A kis erősítő 2×25 watt leadására képes 8 ohmos terhelés mellett, ami némi magyarázatra szorul. Mi is tudjuk, hogy akad sok olyan mikro hifi is, ami 2×25, vagy akár 2×40 wattot ígér, ám azok tipikusan 50-70 watt felvétele mellett próbálkoznak a lehetetlennel. Ezzel szemben a kis Topaz AM5 akár 180 wattot is felvehet a hálózatról.

Cambridge Audio Topaz AM5 integrált sztereó erősítő

Az alap erősítő rendelkezik 4 pár analóg bemenettel, egy előlapi MP3 csatlakozóval, egy kimenettel, magas és mély hangszínszabályozó gombokkal. Ami ebből a modellből kimaradt az a távvezérlés és a ?direkt" kapcsoló. Vagyis egy klasszikus erősítőt kapunk, közel annyiért, amennyit egy használt darabért kellene fizessünk, ám ehhez jár garancia. A készülék külleme meglepően igényes. Az előlap szálcsiszolt alumínium, a ház teljes egészében fém. A készülék tetején bepillantva hatalmas alumínium hűtőbordát láthatunk, ami biztató. A fedőlapot eltávolítva egy, a célnak megfelelő, egyszerű szerkezet tárul elénk. A Cambridge Audio mérnökei mindent egy alaplapra igyekeztek felszerelni. Csak az előlap és a hátlap csatlakozói kaptak külön nyák lemezeket, amiket egyszerű kábelezés köt össze. A tápegységben, az alacsony ár miatt, toroid transzformátorra ne is áhítozzon senki! Az ár ismeretében semmi meglepő nincs abban, amit a készülékben láttunk.

Cambridge Audio Topaz AM5 integrált sztereó erősítő hátlap

Hangfal 40 000 Ft alatt

A Cambridge Audio S70 álló hangfalait és az azok köré épített 5.0 szettet egy korábbi tesztünkben már kipróbáltuk. Most a család kisebb tagját, az S30 típust választottuk, pusztán az ára miatt. Miközben a Topaz AM5-öt vizsgálva el kell fogadjuk, hogy az alacsony ár minimalizmusra kényszerít, a gyártó olcsó hangfala esetében érthetetlen, hogyan sikerült ennyi vonzó tulajdonságot, ennyiből összehozni? A legfeltűnőbb a mély/közép hangszóró szövet membránja, ami csinos fáziskúppal is dicsekedhet. A magassugárzó neodímium mágnest kapott, ami persze nem látszik, ha csak bele nem kukkantunk a dobozba. A hátlapon pedig kettős kábelezésre alkalmas, aranyozott csatlakozók várnak. A doboz kivitele csinos, az előlap egyszerű.

Cambridge Audio S30 állványos hangfal

A teszt során külön meghallgattuk a hangfalakat NAD és Onkyo erősítőkkel, valamint az AM5 erősítőt is próbára tettük az S70 hangfalpárral, valamint kis Tannoy dobozokkal. A rendszert ezúttal a megszokott, tágas nappali mellett kipróbáltuk kisebb 12-15 m2-es szobákban is. Forrásként használtunk öreg Onkyo és Denon DVD-játszót, Onkyo CD-lejátszót, Samsung Galaxy S4 telefont (előlapi bemeneten) és laptopot, közvetlenül, valamint a Cambridge Audio DacMagic Plus elektronikájával. Ezek közül a laptop saját kimenete (nem meglepő módon) silány hangot facsart ki magából, így ezt a tesztben nem is vettük figyelembe. A telefonok között egyik legjobb hangzásúnak tartott Galaxy S4 sem vette fel a versenyt egy öreg Onkyo vagy Denon lejátszóval! Bizony, a telefonok legjobbjánál többet ér, egy hifi gyártó olcsó készüléke is! Persze a Topaz AM5 erősítőhöz illene Topaz CD5 lejátszót társítani. Illetve jó megoldás lehet még a DacMagic XS is, ami Magyarországon szintén nagyon jó áron kapható. Folytatás…

Forrás: [https://www.av-online.hu]