Cambridge Audio SX-60 állványos hangfal teszt – Av-Online

Cambridge Audio SX-60 állványos hangfal teszt – Av-Online

Az angol hifi márkák többnyire kifinomult teljesítményt kínálnak, letisztult külsővel, jó szolgáltatással, ezért sokan szeretik őket, annak ellenére, hogy többnyire komoly összegbe kerülnek. Most egy Cambridge Audio hangfalat próbáltunk ki a belépő kategóriából, melynek elsődleges vonzereje a feltűnően kedvező árában rejlik.

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal

Az SX-60 egy egyszerű és több szempontból klasszikus felépítésű termék. Először is, állványos kategóriában a nagyok közé tartozik, tehát egy hálószobába vagy a manapság divatos, minimalista nappalikba nem fog feltűnésmentesen beilleszkedni. Cserébe olyan hangszórókészletet szereltek bele, amellyel már egész komoly frekvenciatartomány érhető el: 16,5 cm-es mélyközép membránja 41 Hz-től indul, amit a fölötte fénylő lágy dóm 22 kHz-ig támogat. Az SX-60 itthon jelenleg 76 000 Ft-ba kerül, tehát ha valaki a mikrohifiknél, hangprojektoroknál és fröccsöntött műanyag házimozi rendszereknél egy határozott lépcsőfokkal feljebb szeretne lépni, akkor itt egy lehetséges választás.

Küllem, felépítés

Az SX-60 egy abszolút hagyományosnak mondható, sallangmentes csomagban érkezik, amely egy ollóval pillanatok alatt felbontható. A hangfalakhoz mellékeltek egy pár szivacshengert is, mellyel a mélyhangok erősségét lehet finomítani, amennyiben a mi ülőhelyünkön gerjedés alakulna ki. A hangfalak előlapi reflexnyílással rendelkeznek, melynek előnye, hogy a mögötte lévő fal nem befolyásolja negatívan a basszusait. Ettől függetlenül, nem árt, ha a szobánk oldalfalaitól minimum 1 méteres távolságra tesszük őket. Nekünk tetszett, hogy nincsenek látható csavarok a hangszórók körül, a kosár rögzítőpontjait gumírozott műanyag karikák fedik. A nálunk vendégeskedő SX-60 fekete színű volt, faerezetes-hatású fóliája némileg eltér a széles körben elterjedt fekete kőristől, világos szobában ez inkább árnyalt sötétszürke benyomást kelt. Nem árt tudni, hogy tesztalanyunk dió színben is elérhető, amely szubjektív véleményünk szerint egy barátságosabb, bútorszerűbb megjelenést ad neki.

A hangfal hátulján kör alakú mélyedésben látható egy szimpla, kéteres hangfalkábelt fogadó aljzat, melybe banándugós és csupaszított vezetéket egyaránt beköthetünk. Fali akasztóelem sajnos nincsen, persze konzol beszerzése esetén ez kiküszöbölhető. Nekünk tetszett a mélyközép hangszóró megmunkálása, a körirányosan barázdált felület kicsit az LP-k világát adta vissza, miközben a hagyományos domború porsapka is klasszikus hangulatot kelt.

Bekötés, hangminőség

Az SX-60 akár 100 wattos terhelést is elbír, így nem esik hanyatt a kemény hajtástól, egy kis alapterületű garzonlakást vagy egy nagyobbacska nappalit is képes betölteni. Akinek általában nem csak a nagy hangerő fontos, hanem a gyomorrázó mélyek is, annak érdemes inkább álló hangfalban gondolkozni, bár ezt sem érdemes alábecsülni. Tesztelésünk során meghallgattuk médiabútoron és hangfalállványon is, nekünk utóbbival jobban tetszett, mert érezhetően mérséklődtek a kopogós mélyhangok.

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal

Tiszta és testes hangot produkál az SX-60, a csattanó, szisszenő, rezgő hangokat nem fél azonnal kilövellni magából. Bátran reagál a dinamikus zenére, az elektronikus műfajok és a rock egyaránt fekszenek neki. Akusztikus hangszerelést is jó rajta hallgatni, de itt azért érezhető, hogy csodák nincsenek, mélységében és tér reprodukcióban elmarad a nagyobb vetélytársaktól. Utóbbi leginkább abban nyilvánul meg, hogy ha az SX-60-at szabályosan helyezzük el és pont középre ülve hallgatjuk, akkor a sztereó hangmező közepén a legtöbb részlet mozgékonyan viselkedik. Nem finomkodik az effektek kiosztásakor, inkább dézsástul a nyakunkba önti őket. Ez nem negatívum, hanem egyszerűen tény, hiszen ez az ármezőny amúgy sem az audiofil előadásról szól. A lényeg, hogy kapunk egy jóleső, friss, dögös karaktert, ami a kezdő hifistáknak minden bizonnyal meggyőző lesz, a gyakorlott fülűeknek pedig kevésbé.

A papír membrán ezúttal testességet kölcsönöz a mélyhangoknak, miközben a dinamikus részleteket dögösséggel, erővel szólaltatja meg. Ennek a hangfalnak van ereje, de szerencsére nem ordítja le a fejünket, mégis nagyot szól. Mélyközép hangszórójával nem ad vissza minden részletet, de lendülettel és élénkséggel dobja fel, amit kap. Filmnézéshez még sztereóban is ajánljuk, igaz, hogy kicsit nagydarab a televízió két oldalára, de kétségtelenül sokkal kellemesebb és izgalmasabb volt vele nézni a Thor: Sötét Világot mint a TV keservesen sercegő csipogóin. Főleg a végső leszámolásnál, mikor a földönkívüliek átjönnek a dimenziókapun Londonba, ott egy-egy pillanatra mélyláda-jellegű hangokat is hallhattunk. Utóbbi nagyon ritkán tapasztalhaható az SX-60-tól, de jó tudni, hogy erre is képes

Végszó

A Cambridge Audio SX-60-at annak ajánljuk, akinek még nem volt hifi rendszere, de szűk korlátokon belül szeretné megoldani, hogy mégiscsak legyen a nappaliban valami, ami a televíziónál, a számítógép hangszóróinál vagy a fröccsöntött műanyag házimozi szappantartónál fényévekkel jobban szól. A mikro-rendszereket is maradéktalanul felülmúlja tesztalanyunk, friss és tiszta részleteit a szoba másik végéből is élvezni lehet. Ha egy egész éjszakás összejövetelt szervezünk, ahol nagy hangerőre lesz szükség, ott sem hagy minket cserben, emellett végül is a maga egyszerűségével egybevéve ez egy jó kinézetű hangfal. Aki ebben az árkategóriában keres állványos méretű dobozt és nem csak hifi minőségű anyagokat hallgat, annak érdemes meghallgatni, aki precízebb előadásra, árnyaltabb részletekre és mélységre vágyik, neki pedig a magasabb szinteken érdemes körülnéznie.

Impedancia-jelleggörbe:

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal impedancia-jelleggörbe

50 Hz feletti rezonanciájú, tökéletesen tervezett (és legyártott – lásd gyártási szórás!) reflexdoboz. Mint már megszoktuk a prospektus 8 ohmról mesél, a valóság ezzel szemben 3,2 ohmos minimális, ennek megfelelően 4 ohmos névleges impedancia. A keresztváltó elektromosan 3,3 kHz-en szeparálja a hangszórókat.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja:

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja

Kissé loudnesszes, de egyébként szép egyenletes görbe, 20 kHz-en pár decibeles eséssel. 60 Hz alatt eltűnik a pincében, de némi energia azért 40 Hz-en még jelen van.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramja:    

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramja

A kissé kiemelt magas és mélytartomány itt is látható egy 8 dB-s púppal 1,5 kHz-en. Teljesen átlagos viselkedés, +/- 4 dB-vel határolva 53 Hz-20 kHz benne van.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Frekvencia-torzítás diagram:

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal frekvencia-torzítás diagram

Átlagosnál jobb értékek, érdekességképpen a váltási pont körül szinte nincs is torzításkomponens.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

A hangsugárzó forgatásának hatása a frekvenciamenetre:

Cambridge Audio SX-60 hifi hangfal - a hangdoboz forgatásának hatása a frekvenciamenetre

A 0 (pont szemből), 15 és a 30 fokból felvett görbékből ezúttal az is látszik, hogy a kHz-es tartományt is érinti az elhelyezésből fakadó átvitel-változás. Szemre talán a 15 fok tűnik a legegyenletesebbnek, de ez megér egy próbát mindenkinek!

Forrás:[www.av-online.hu]