Cambridge Audio Azur 851C / Azur 851A teszt – HFP online

Cambridge Audio megfizethető High-End

Cambridge Audio Azur 851A és 851CA leginkább a megfizethető árkategóriába tartozó készülékeivel hírnevet szerző Cambridge Audio nagyjából hat élve jelentette meg a felsőbb osztályba tartozó 840C/840A CD/integrált erősítő duót, mellyel mind a versenytársaknak, mind a vásárlóknak megmutatta, hogy bizony tud ő komolyabbat is, ha akar. A díjnyertes integrált erősítőnek később elő/végerősítő változata is készült, most pedig megérkeztek a tovább finomított és napjaink technikai újdonságaival felvértezett utódok is 851 C és 851 A néven.

A készülékek vaskos alumínium előlappal rendelkező teljesen fémből készült masszív, robosztus, körültekintően csillapított háza nagyjából olyan, mint az elődöké, mivel az igazi változások nem kívül, hanem belül történtek, és főleg a füleknek szólnak. Az elődöket jól ismerőknek így az új modellek elsőre nem okoznak különösebb meglepetést, belül azonban tartogatnak párat az audiofil ínyencek számára.

Cambridge Audio Azur 851C

A 851C CD játszó igényes áramköreinek tápellátásáról kivételesen alacsony zajú és torzítású robosztus toroid transzformátor gondoskodik. 24 bites Analog Devices AD 1955 DA konverterei a 24 bit/384 kHz rendszerű ATF2 upsampling technológiával kiegészítve formátumtól és bemenettől függetlenül egyaránt nívós hangzást biztosítanak. Ráadásul a készülék igazából jóval több, mint egy „szimpla" CD játszó, hiszen digitális bemenetei révén DA konverterként is használható, USB portjához számítógép csatlakoztatható, képes az iPad/iPod készülékek dokkolására, szabályozható kimenetének köszönhetően pedig digitális előfokként is figyelembe vehető. Impozáns lista, amiből kitűnik, hogy a 851C valójában egy digitális forrásokra alapozott rendszer valódi kulcseleme lehet. A játszó tudománya azonban még itt sem ér véget, hiszen olyan audiofil funkciókkal is felruházták, mint például a szűrő karakterisztika módosítása. Háromféle változatból lehet választani (linear fázis, minimum fázis, steep), melyek mindegyike másféle hangzást eredményez, vagyis a készülék hangzása ez által még inkább személyre szabható.

Cambridge Audio Azur 851C hátlap

Négy digitális bemenete közül kettőhöz SPDIF koaxiális és Toslink optikai változat választható, a harmadik szimmetrikus AES/EBU, a negyedik pedig egy USB port (USB 1.0 és 2.0 audio profillal, melyek közül a felhasználó választhat). Az összes bemenet 24 bit kompatibilis, e téren most már az USB portot használva sem kell minőségi kompromisszumot kötni. Kimeneti oldalon szintén bőséges a választék; aszimmetrikus és szimmetrikus XLR sztereó analóg kijáratok valamint SPDIF koaxiális, Toslink optikai és AES/EBU szimmetrikus XLR digitálisak találhatók. Az ezüst és fekete színekben kapható készülékhez Azur Navigator távvezérlőt mellékelnek, ami az erősítő és a dokkolt iPod irányítására is képes.

A 851A integrált erősítő elődjéhez hasonlóan szintén gazdagon felszerelt, nagyon igényes kidolgozású készülék. Sok funkciója és tudománya ellenére, noha az előlapjáról szinte minden elérhető, a felhasználói felülete mégsem zsúfolt, mindent könnyen meg lehet találni. Bekapcsolásakor a 7 mm-es alumínium előlapon feléled az ezüstös háttér világítású, a hangerőszintet számmal és grafikusan is mutató (egy lépésben tompítható fényerejű illetve ki is kapcsolható) folyadékkristályos kijelző, melynek két oldalán találhatóak a nyolc line bemenet választó gombjai (2×4). A flexibilitás és a házi-mozi rendszerbe illeszthetőség jegyében a bemenetek bármelyike átállítható rögzített erősítésűre, ilyenkor a készülék tulajdonképpen végfokként üzemel. A nulla állásban némító forgatógomb 1 dB-es osztású ellenállás-lépcsőt vezérel, az előd finom relé hangjai azonban már eltűntek, a szabályzás az új típuson tökéletesen hangtalan.

Cambridge Audio Azur 851A hátlap

A készülék legfontosabb eleme a dual-mono topológiájú, különálló elő-végfok jellegű áramköri felépítés. A középen elhelyezett, túlméretezett, nagyon alacsony zajú és torzítású toroid transzformátor a végerősítőt szolgálja ki, míg a kényes előfok szekciót egy másik kisebb transzformátor táplálja, így tényleg olyan, mintha a „dobozban" két külön, egymástól teljesen független erősítőegység lenne. A két éves fejlesztőmunkával megalkotott Class XD (crossover displacement) erősítés lényege az A osztályú erősítők kiváló linearitásának és a B osztály hatékonyságának ötvözése volt, az AB osztályénál alacsonyabb torzítás biztosításával. A speciális kapcsolás alacsony terhelés mellett valódi A-osztályban működik, míg a jelszint emelkedésével úgy vált át B osztályba, hogy a kimenő fokozatot szabályozott árammal terhelve a kritikus váltási pontot (amikor a B osztály még viszonylag nagy torzítással, nemlineárisan dolgozna) némi hatékonyságvesztés árán feljebb tolja, így az átmenet egyenletesen és lineárisan történik.

A teljesítmény tekintetében nem történt változás, ami nem csoda, hiszen a 8 Ohmon 2×120 W (4 Ohmon 2×200 W) a gyakorlatban bőségesen elegendő, még némileg érzéketlenebb hangsugárzók használata esetén is. A készülék stabil működését egyenáram-, túlmelegedés-, túlterhelés-, túlvezérlés-, és rövidzár-védelem óvja. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]