Norma Audio újdonságok

Norma Audio kínálata vadonatúj D/A konverterrel, CD-lejátszóval és erősítővel bővült.

A high-end kategóriában jeleskedő Norma Audio kínálata vadonatúj D/A konverterrel, CD-lejátszóval és erősítővel bővült, melyek hamarosan hazánkban is megvásárolhatóak lesznek.

Enyhén szólva csábítónak tűnik a cég legújabb D/A konvertere, melyet első sorban azoknak a zenerajongóknak címeztek, akik nem optikai lemezeken, hanem számítógépen tartják felvételeiket. A NORMA REVO DAC-1 kompromisszummentes céllal született, vagyis tervezői teljes erőbedobással testesítették meg azt, ami szerintük tökéletes megoldás a "számítógépes zenehallgatók" számára.

Norma REVO DAC-1

A gyártó közleményében ismertették, hogy az univerzális képességekkel felvértezett DAC-1 készüléket kizárólag nagyfelbontású zenék hallgatására optimalizálták és rendkívül kifinomult előadásmódra képes. Arra szintén felhívják a figyelmet, hogy a kiemelkedő műszaki paraméterek mellett szigorúan támaszkodtak a Norma zeneiséghez kapcsolódó hagyományaira. A készülék USB-jelkapcsolaton is képes 192 kHz/24 bit mintavételezésű anyagok feldolgozására, kimeneti áramköre viszont egy korábbról bevált recept; leginkább a NORMA REVO CDP1R alapjaira épül. Dupla DAC végzi a jelátalakítást, a digitális szűrők nyolcszoros túlmintavételezéssel üzemelnek. Az univerzalitás mellett szól az is, hogy a felhasználó mindegyik digitális bemenet paramétereit külön-külön szabályozhatja, tetszés szerint választhatunk különböző túlmintavételezések közül. Ugyancsak a mi döntésünk, hogy a készülék fedélzeti időzítő (jitter csökkentő) áramkörét akarjuk-e használni, továbbá az abszolút fázist és hangerőt is variálhatjuk. Összesen 5 db digitális bemenet közül válogathatunk, az USB mellett 1 db optikai, 2 db koaxiális és egy AES/EBU csatlakozás fogadja forráseszközeinket. A Normától megszokott, katonásan elrendezett belső komponensek igényesen megmunkált, mágnesesen árnyékolt alumínium készülékházban nyugszanak.

Norma REVO DAC-1 DAC board

A tízkilós tömeg eléggé szokatlan egy D/A konvertertől, ez főleg a toroid trafónak köszönhető.

A Norma DAC-1 a saját célközönsége szemében sokoldalúnak mondható, de mi van akkor, ha a számítógépen tárolt zenék mellett a felhasználónak komoly CD gyűjteménye van? Rengeteg lejátszót befoghatunk futóműnek a DAC-1 mellé, de sokan az egységességet szeretik, különösen az ilyen magas kategóriában. Valószínűleg hasonlót gondoltak a fejlesztők, mikor nekiláttak felépíteni a NORMA REVO DS1-et.

Norma REVO DS-1

Ez a forráseszköz tulajdonképpen a REVO CDP1R utódja, összegyúrva az előbb említett DAC-1 konverterrel. Korábbi tesztünk igazolja, hogy a Norma nagyon magasra teszi a lécet, ha CD-lejátszó építésre kerül sor. Helykihasználás szempontjából sem elhanyagolható, hogy a két komponens egyetlen készülékházon osztozik, a Normától megszokott, precíz megépítésben.

Norma REVO DS-1

Másik érdekes újdonság a NORMA REVO PA-160MR egycsatornás végerősítő, mely a karakterisztikájában azonos, REVO SC-2 előfokkal is párosítható. 8 ohmon 160 W, 4 ohmon 300 W teljesítménye a legtöbb hangfalhoz bőségesen elég, nem is beszélve a 24 db, 72 000 uF össz. kapacitású, alacsony impedanciájú szűrőkondenzátorról. A komplett tápegység elektronikus vezérlés alatt áll. Az így elért stabilitással olyan szintű pontosságot és dinamikát sikerült megvalósítaniuk, amit zenehallgatáshoz több, mint elegendő. Ha figyelembe vesszük, hogy egy jó erősítőnek mindig jól jön némi erőtartalék, akkor így van rendjén.

Norma Audio PA-160MR

A Norma hangsúlyosan említi a PA-160MR leírásában, hogy aki terméküket meghallgatja, az megismerkedhet a hifizés eddig ismeretlen oldalával. Miközben életteli és áttetsző hangzást kapunk, harsányságnak vagy torzulásnak nyomát se fogjuk érezni, még a legnagyobb hangerőn sem. Izgalmas ígéret, és figyelembe véve a gondosan leárnyékolt és csillapított áramköröket, hihető is. A 25 kilós, MOS-FET végfokokkal felvértezett szörnyeteg RCA és XLR kábelen egyaránt fogad előerősített jelet. A váltófeszültségű védelemmel ellátott hangsugárzó kimenetekbe tetszés szerint köthetünk banándugót és sarus csatlakozót is.

Forrás:[www.av-online.hu]