Cambridge Audio Azur 551R V2 – HFP Online

Út a csúcsra

 

 

Nemrégiben újult meg az Azur AV receiver sorozat 551-es jelű tagja, s az új, „V2” toldalékkal kiegészített nevű változat komoly gyártóhoz illően nem pusztán néhány plusz aljzatban vagy 5 W-al nagyobb teljesítményben különbözik az eredetitől, hanem valóban többet tud és a műszaki felépítésében is mélyreható változások történtek.

Mindössze 110 mm-es magasságával az 551 V2 egy valóban kompakt, hifi állvány-barát készülék, ami személy szerint nekem is sokkal jobban tetszik, mint az ormótlan magas AV receiverek melyekkel szemben a háziasszonyok is meglehetősen nagy ellenállást képviselnek. Ennyi azonban még kevés lenne az üdvösséghez, de ne aggódjunk, a készülék csinos fémházában elegendő jó dolog rejtőzik ahhoz, hogy még a mai erős mezőnyben is eléggé vonzó alternatíva lehessen.

Természetesen a Cambdridge Audio célkeresztjében továbbra is a hangminőség áll a központi helyen, így az új változat sem fogja internet rádióval, DSP hangzások tömkelegével vagy okos telefonos vezérléssel elkápráztatni a közönséget, ehelyett inkább jó hanggal és igényes kivitelezéssel szerez magának értő rajongókat, olyanokat, akik tudnak lelkesedni például a körültekintően kivitelezett hűtőrendszerért vagy az óriási energia igényű dinamikacsúcsokat is gond nélkül kiszolgáló tápellátásért. Utóbbiért a gyártó sztereó erősítőiben is megtalálható jókora toroid transzformátor felel igényesen megtervezett és kialakított áramköri környezetben, garantálva, hogy a készülékből még a legizmosabb akciójelentek közepette se fogyjon ki a szusz. A teljesen átalakított X-Tract fantázianevű ventillátoros hűtőrendszer intelligens módon optimális működési környezetet biztosít az elektronikák számára, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy odafigyel arra, hogy a végerősítők ne legyenek túlhűtve, és így mindig számukra ideális hőmérsékleten működhessenek, ha viszont rendesen meghajtjuk az erősítőt, akkor pedig véletlenül se melegedhessenek túl.

551r-v2-rear-1400060244

Újabb jelentős technológiai előrelépésként az új változat egyenesen a csúcsmodell 751 V2 processzorait kapta meg, aminek köszönhetően vélhetően egészen más minőségű hangzásra számíthatunk tőle, mint az elődjétől. A készülék hét darab nagyáramú végerősítője egyszerre minden csatornát meghajtva 8 Ohmos terhelésen 60 W (RMS) teljesítmény leadására képes. Zenehallgatás esetén a Pure Analogue Stereo Direct üzemmód aktiválásával az összes video és egyéb nélkülözhető áramkör kikapcsolódik a valóban tiszta és torzítatlan megszólalás érdekében.

A mozis tudományok között első helyre kívánkozik az új kifinomult, CAMCAS (Cambridge Audio Mic Controlled Auto Set) nevű mikrofonos setup, ami pontos hangsugárzó beállításokat eszközöl a szoba akusztikai viszonyainak függvényében, s emellett a készülék basszus menedzsmentje is pontosabbá és egyszerűbbé vált. A dekóderek közül az összes manapság fontos változat megtalálható, úgymint a Dolby® TrueHD, DTS-HD™ Master Audio, Pro Logic® IIx és a DTS Neo:6.

Felszereltség tekintetében a V2-es változaton elődjéhez képest kettővel több HDMI bemenet (egy elöl, egy hátul) és eggyel több HDMI kimenet (szám szerint 2) található, melyeken keresztül immár a 4K videojelek továbbítása is lehetséges. Az originál verzión megszokott optikai és koaxiális csatlakozások természetesen szintén megmaradtak, csakúgy, mint a 7.1 rendszerű előerősített kimenet szett is. A hátlapon látunk még egy USB B portot, ami azonban csak szervizcélokra szolgál, így az ilyen irányú igényeket továbbra is csak a gyártó Blu-ray játszója szolgálja ki. A készülékhez mellékelt, a korábbi Azur távirányítóknál sokkal szellősebb és átláthatóbb távvezérlő elegáns fekete színű és szálcsiszolt kivitelű, emellett végre háttérvilágítást is kapott, ami fölöttébb hasznos dolog, hiszen a mozizást általában sötétben űzi az ember, így nem árt, ha látja, mit nyomkod és állítgat éppen.

Miután a legtöbb nálam megfordult AV receiver jóval nagyobb darab volt, mint a filigrán 551-es, meglepő volt a készülék energikus hangzása és testes basszusa, ami a gyakorlatban is igazolta a gyártó leírását az izmos végfokokról és a stabil tápellátásról. Audiofil modellhez híven, a megszólalás alapvetően természetes, eszköztelen és színezetlen, ez azonban nem akadályozza meg az erősítőt abban, hogy adott jeleneteknél a rendező vagy a hangmérnök szándékainak megfelelően kellően úgymond hatásvadász legyen, és jókora mértékű izgalmat vagy feszültséget generáljon. Jó példa erre többek között a Prometheus bevezető jelenete az óriási vízesés hatalmas és elemi erejű robajával vagy a leszálló űrhajó fülsüketítő hangja. Előbbi jelenethez tökéletes ellenpontként finoman beúszó, lágy és kellemes muzsika társul, ami pontosan megmutatja, hogy a készülék szimultán többféle hangulat bemutatására is képes és finomságai a legnagyobb robajok között sem vesznek el.
A hangok mindvégig szinkronban vannak a képekkel, az effektek pedig pontosak és hitelesek, mint például a kanyargós barlangrendszerben eszeveszetten száguldó Blökik zümmögésének hangja, vagy az erdőben rohangászó emberek zörejei, a nagyon élethűnek tűnő levél és lombsusogásokkal. A való élet megszokott zajait nagyon jól össze lehet hasonlítani az igaziakkal, ilyen mondjuk az öreg padló recsegése, amikor Mr. Scrooge botorkál vaksin ide-oda az ódon házában, vagy az ajtónyikorgás, a csengő hangja és a különféle leeső tárgyaké, melyek mind nagyon reálisnak tűnnek. A zárt térben elsülő fegyverek robaja megint csak a készülék dinamikai képességeiből nyújt hatásos ízelítőt, és az eredmény megfelelő hangsugárzóval még szub-basszus nélkül is lenyűgöző. Tudom, hogy a házi-mozi szerves része a külön szub-láda, de ezt hallva az én szobámban tulajdonképpen meg is lennék nélküle.
Személyesebb hangvételű jeleneteknél a készülék finomságai, valamint a kellemes, barátságos karaktere kerül előtérbe, a filmzenék pedig gyakorlatilag önállóan is megállnák helyüket. A beszédhangok mindvégig jól érthetők, realizmusuk, pontos artikulációjuk és hiteles hangszíneik igen magas színvonalat képviselnek még a jobb AV receiverek mezőnyében is. Ugyanez igaz TV nézés esetén is, nagy élmény például a híradó, a szépen beszélő hírolvasókkal, akiket receiverünk magas szinten prezentál.

551rv2-header-1400058480

A receivert vegyek vagy sztereó erősítőt dilemma nagyjából az első házi-mozi készülék megjelenésével egyidejű lehet, az efféle modellek azonban képesek rá, hogy megoldják, mivel zeneileg is nagyon magas szintet képviselnek. A mozizásnál megtapasztalt pozitív jellemzők mindegyike megmarad, és mivel zenehallgatásnál sokan nem szeretik használni a szub-woofert, jól jön, hogy (megfelelő hangsugárzó esetén) a készülék jól elboldogul nélküle is. A magasak szellősek, finomak és lágyak, a cinek selymessége pedig még komoly audiofil igények esetén is kitűnő. A klarinét és a szaxofon sok levegővel, könnyedén muzsikál, a túloldalon a basszus pontos, testes és erőteljes, hangvétele egészen analógos jellegű. Érdekes módon, noha általában a CA készülékekről elsőre a kellemes és barátságos jelzők jutnak az eszembe, amiből talán arra asszociálnék, hogy kicsit lekerekíti vagy megszelídíti a hangzást, a P. Box lemezemen mégis pontosan úgy szól, ahogy anno az akkori technika és rock-hangzás ideál szerint a lemezt felvették. A hangzás nyílt és kitárulkozó, dinamikus és szikár dobokkal, néhol szinte sistergő cinekkel és Vikidál Gyula kissé agresszív hangjával, úgyhogy ezen aztán nem finomít az égvilágon semmit, hanem tökéletesen megmutatja a felvétel eredeti karakterét.
Klasszikus muzsikákon nyílt és világos hangszínekkel kényeztet, tágas színpadképet rajzol, ügyesen leképezve a szoba méretéhez képest óriási koncerthelyszíneket. A megszólalása nagy élmény, cseppet sem egy mozira specializálódott berendezés alibi hangzása, hanem olyan, amit egy jó sztereó erősítőtől várnék. Többször említett teljesítmény tartalékainak és erejének köszönhetően a megszólalása tele van energiával, amivel finoman bánik, de az energia tartalékok jelenlétét mindvégig érezni a hangjában.
Könnyedebb műfajokon, dinamikus, színes, izgalmas és kulturáltan erőteljes, vagyis mindent megad, amire a különböző szegmensek rajongóinak szüksége lehet.

Azoknak az elérhető árszinten keresgélőknek, akik nem szolgáltatás és funkció tűzijátékra, hanem valós minőségre és igazi értékekre vágynak, régóta a Cambridge Audio az egyik titkos favoritjuk, és büszkén jelenthetem, hogy ebben a márkában továbbra is megbízhatnak. A megújult 551R V2-es modell nagyobb testvérének minősége felé jókora lépést téve mozin és zenén egyaránt élvezetes hangzást nyújt, és tulajdonosai egy-egy izgalmas film után kikapcsolódásaként akár Mozartot is hallgathatnak rajta, a készülékben akkor sem fognak csalódni

Forrás:[www.hifipiac.hu]

Specifikáció