Cambridge Audio AXA35 Whathifi bemutató

AXA35 whathifi bemutato kezdokep

Pénztárcabarát erősítő zenei hanggal és a sokoldalúság vonzerejével.

Meglepő volt számunkra, hogy a Cambridge Audio tudott időt szakítani az AXA35 megépítésére. Rendkívül mozgalmas időszak volt ez a brit gyártó számára. Piacra dobták például a csúcskategóriás Edge szériát, ezek közül nekünk a fantasztikus Edge NQ streaming előerősítő volt a kedvencünk, de a bizonyítékok szerint gondoltak a belépő kategóriára is. Az AX szériában kiadták az AXA25 sztereó erősítőt, és az AXC25 hozzá illő CD lejátszót. Aztán itt a bemutatóban szereplő AXA35, és a hozzá tervezett AXC35 CD. Ám még itt sem álltak meg, mert az Alva sorozatban kis idő után egy kedvező árú lemezjátszót is bemutattak Alva ST néven.

Az 500 font alatti árkategória igen érzékeny árszegmens, de az AX széria minden tagja belefér. Ebben a bemutatóban a Cambridge Audio AXA35 sztereó erősítőt értékeljük.

A felépítés:

AXA35 whathifi bemutato 1

Az AXR35 sztereó integrált erősítő, amely csatornánként 35 W 8 ohm teljesítményével, és 349 fontos árával a skála kedvező árú végén található. A dobozból kiemelve visszafogott, egészen elegáns, pont olyan, amilyennek egy büdzsé kategóriás erősítőnek lennie kell. A sötétszürke szín, amit a Cambridge Audio Lunar Grey-nek nevez, és az új egységes szín, amit minden termékénél használ. Stílusos, nem feltűnő, céltudatosságot sugall.

8 centi körüli magassága helytakarékos. A megjelenése minimalista, letisztult. Ehhez képest a rivális Marantz PM6006 UK Edition zsúfolt és magamutogató. Szemből nézve úgy tűnik, mintha lebegne. Az illúziót az elülső él alatt végigfutó műanyag lábazat kelti, ami pont annyira van hátra tolva, hogy beleolvadjon a saját árnyékába. Az előlap közepén lévő pontmátrix kijelző szemből jól olvasható, de mivel kicsit hátrébb van a plexi előlaptól éles szögből már nem teljesen tiszta.

AXA35 whathifi bemutato 2

Általános jellemzők:

A kijelző alatti gombsorral bemenetet választhat. A jobb oldalt a hangerő gomb uralja, mellette a menü gombbal. A bal oldalon a bekapcsolás, a fejhallgató kimenet, az IR érzékelő, és egy 3,5 mm-es hordozható audió lejátszó bemenet található. A balansz és a hangszín szabályzás a menüből érhető el. Két dB léptékkel állítható a hangszín, de nem gondolnánk, hogy szüksége lesz rá.

AXA35 whathifi bemutato 3

Ha van lemezjátszója MM hangszedővel, akkor a Phono bemenethez csatlakoztathatja. Általános, jól használható bemenet kínált, ám nincs benne például Bluetooth, vagy USB bemenet. Ez utóbbi hiánya ebben az árkategóriában érthető, a Bluetooth viszont nem ártott volna. A hátlap USB portja csak töltésre alkalmazható, lehet, hogy úgy gondolták a tervezők, hogy amíg a telefont tölti, az előlap bemenethez csatlakozhat a fejhallgató kimenetről. Nehézkes, nem túl elegáns, de ez is egy megoldás.

A tartozék távirányító úgy fest, mint egy DVD tartozék, amiről lefelejtettek néhány gombot. Kicsit kusza, de teljesen jól működik addig, amíg szemből használja. A kommunikáció nehézkessé válik élesebb szögből, de ez nem végzetes probléma.

A hang:

Az első dolog ami feltűnik a hangjában, a magabiztosság. Nincs megingás, nincs összemosódás. A basszus erőteljes, a beütés éle határozott, az énekhang a sztereó kép közepén jelenik meg, az AXA35 meghökkentően precíz.

The Dark Knight film zenéjéből a Like A Dog Chasing Cars című szám közben a basszus aláfestés megfelelő súlyt kapott. A masterben alkalmazott ultra mély effektek megmutatják, hogy milyen jól végzi az erősítő a dolgát. A zenében, és az ábrázolt hangban is ott a dráma. A dinamika erős, lendületes, de nem túl agresszív. Az erősítő nem durvul, és nem színez.

Alicia Keys Fallin című számában kiváló az áttekinthetőség. Az ének precíz és fókuszált, a Cambridge jól boldogul a középhang kommunikációval, akárcsak a zongora, vagy az ütős hangszerek hangjával. Minden elem pontos, és szorosan összefonódik.

Kipróbáltuk az erősítő beépített phono fokozatát, és a fejhallgató kimenetét is. Kijelenthető, hogy mindkettő hangzása konzisztens a merész karakterével. Köszönetet kell mondani a gyártónak azért, hogy a kiegészítő funkciókra is figyelmet szentelt, nem csak úgy beledobálta azokat.

Fontos viszont szem előtt tartani, hogy a Cambridge Audio AXA35 integrált erősítőt milyen hangfallal párosítja. Habozás nélkül kijelenthetjük, hogy a hozzá illő 500 font körüli hangfal árkategóriához nyugodtan csatlakoztathatja, de drágábbaknál nagyobb hangerő esetén kicsit a mélytartomány elvékonyodhat. A bemutatóban mi a Dali Oberon 1-hez kötöttük, és az kiváló partnernek bizonyult.

Ítélet:

Jó látni, és még jobb hallani azt, hogy a Cambridge Audio AXA35 bárki által elérhető áron mennyi muzikalitásra képes, és még a stílusokban sem nevezhető válogatósnak.

Ha drágább hangfalakhoz keres erősítőt, a bemutatóban fent említett Marantz modell lehet jó választás, igaz annak az ára is magasabb. Az AXA35 nagyon is elfogadható áron természetes tonális balanszot, és kiváló hangminőséget biztosít. Olyannyira, hogy nem tudjuk tőle megtagadni az ötcsillagos ajánlást. Annak ellenére, hogy az AX széria a Cambridge Audio belépő kategóriája, gondoskodtak róla, hogy igazi szonikus csemege lehessen.

Az értékelés eredeti nyelven:

AXA35 whathifi bemutato itelet

Pontozás:

AXA35 whathifi bemutato pontozas

Forrás: Whathifi.com

Képek: Cambridge Audio

Műszaki adatok: Cambridge Audio AXA35