Bemutatkozik a McIntosh MC901 végerősítő

Bemutatkozik a McIntosh MC901 végerősítő

Két okunk is van bemutatni a McIntosh új termékét. Az egyik a mindenkori újdonság vonzereje, a másik ok, előző, egy aktív keresztváltót bemutató cikkünkre való visszautalás. Olvasóinkban már sokszor felmerült a dupla-, két utas erősítés (bi-amping) kérdése, ezért is írtunk róla, de kapóra jött a McIntosh kifejezetten erre a célra fejlesztett erősítőjének bemutatása is. Következzen hát az MC901 végfokozat ismertetése!
A McIntosh az 1940-es évek óta fejleszt és gyárt elektroncsöves erősítőket, félvezetősöket pedig az 1960-as évek óta tervez. A sok éves fejlesztés valóban megállja a helyét, hiszen a vállalat és a termékek fejlődése 70 éve töretlen.

 

„Egy McIntosh készülék használata nem csupán büszkeség, egy megalapozott név birtoklása. A zenerajongó egy csodálatos audio-berendezést vásárol és megbízhatóan számíthat arra, hogy a cég készüléke mellé 30 éven keresztül támogatást nyújt. A leendő vásárló – tudatában annak, hogy készüléke évről évre továbbra is jól fog szólni, függetlenül az audio-verseny legújabb innovációitól – nyugodtan megvásárolhat bármely McIntosh terméket azzal a bizalommal, hogy az időtlen marad.”

A mérnökök, laboratóriumi „vegykonyhájukban” nagyon régóta főzték az MC901 erősítőt, azon gondolkodva, hogy miként lehet ideálisan összekapcsolni az elektroncsöves és félvezetős topológia világát. Mivel nem forradalmian új az ilyen topológiák egyetlen eszközbe történő kombinálása, legtöbb esetben hibrid integrált erősítő születik, amelyben az elektroncsövek mintegy előkészítik a jelet, amit a tranzisztoros kimenet teljesítménnyé alakít. A McIntosh mérnökei az MC901 modellt nem így konstruálták.

A McIntosh MC901 modellben „egy tető alatt” két végerősítő lakik. Az egyik egy elektroncsöves, a másik egy tranzisztoros végerősítő-pár. Az MC901 kettős-erősítő konfigurációban, dupla kimeneti csatlakozókkal felszerelve, kettős erősítésre felkészített hangsugárzókhoz készült. Ezen kívül, klasszikus konfigurációban, monó-blokként is felhasználható. Az ötlet kombinál egy erősebb, 600 Watt teljesítményű tranzisztoros erősítőt, ami meghajtja a hangsugárzók basszus egységeit, míg a 300 Watt teljesítményre képes elektroncsöves rész a közepet és a magasat sugárzó hangszórókat látja el. Az erősítőben alkalmazott aktív keresztváltónak köszönhetően a felhasználó lehetőséget kap a frekvenciatartomány adott részeinek finomhangolására.

A megoldás lehetővé teszi az erősítő teljes mértékű összehangolását a hangsugárzóval, figyelembe véve a zenehallgató helyiség akusztikus körülményeit. Mérőeszközökkel és bizonyos szoftverekkel ez egy „gyilkos kombinációnak” bizonyul a lineáris hangzás elérése érdekében, ami minden audiofil Szent Grálja. Az MC901 erősítőben mindkét blokk két teljesítmény-erősítőt és egy aktív keresztváltót tartalmaz. A készüléket be lehet állítani, hogy az adott erősítő-fokozat csak azokat a frekvenciákat kezelje, amelyeket az általa vezérelt hangszórók kezelnek. A frekvencia és az érzékenyítés úgy állítható be, hogy az megfeleljen a hangszórók frekvencia átvitelének és a hallgatói preferenciáknak. Szükség esetén a váltókat megkerülhetjük az erősítők közvetlen bemenetének használatával.

Az elektroncsöves szakasz nyolc KT88 végerősítő-csővel, négy 12AT7 és két 12AX7A jelerősítővel működik. A félvezetős szakasz pedig a 600 Watt teljesítményt közvetlenül a mély-hangszórókhoz továbbítja. Mindegyik erősítő-rész saját, dedikált tápegységgel rendelkezik. Az MC901 erősítő a McIntosh egyedi Unity Coupled Circuit kimenő-transzformátor technológiájával 2, 4 és 8 Ohm impedanciára is képes dolgozni. A kimeneti részek azonos teljesítményt nyújtanak, az állítható keresztváltókkal/vezérlőkkel az erősítő és a hangszórók közötti teljesítmény és frekvencia kiosztás optimalizálható.

Az új módszer és a kialakítás több védelmi áramkör összehangolt működését kívánja. A már más végerősítőkben is bevált Power Guard® védelmi áramkört a 600 Watt teljesítményű félvezetős szakaszban, a Sentry Monitor™ áramkört, valamint egy vadonatúj Power Guard Screen Grid Sensor (SGS) technológiát az elektroncsöves szakaszban használják. Az új Power Guard SGS™ technológia segíti az elektroncsövek meghibásodásának megelőzését azáltal, hogy megfigyeli a KT88 csövek rácsáramát. Amennyiben az áram túlzássá válik, aktiválódik a Power Guard (SGS) áramköre, ami valós időben dinamikusan gyengíti a bemeneti jelet, hogy a vákuumcsövek biztonságos szinten működjenek.

Az MC901, egyedülálló stílusának kialakításával, a világító dupla műszerrel, a McIntosh-jelvényével, kivételes és kompromisszumok nélküli építési és kivitelezési szintjével csakis egy vérbeli McIntosh lehet. A minden részletre kiterjedő figyelem, a hihetetlen teljesítmény, a nulla közeli torzítás mellett, az állandó megbízhatóság és a minőség-ellenőrzés elengedhetetlen. Hatalmas teljesítménye közben megtartja a semleges és természetes hangzás-karaktert, amelyet sokan az elektroncsöves erősítőknek tulajdonítanak. Az MC901 valószínűleg a bi-amping végső megoldása.

A McIntosh MC901 nagy erősítő modellt Donna, Wendy, Bonnie, Donnisha, Terry és Ryan a „brigáddal” együtt építik – valószínű, hogy tudnak valamit az erősítő-építésről – és egészen biztosak benne, hogy ezt a terméket az audio-világ imádni fogja.

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]