Audio Analogue Puccini Anniversary

Annak idején a Puccini integrált erősítő volt az Audio Analogue legelső készüléke, ami minden gyártó életében különösen kitüntetett szerep és egy valódi mérföldkő is. Éppen ezért a 20. évfordulóra teljesen megújult exkluzív formában, Puccini Anniversary néven született újjá a készülék, egyszerre felidézve a nosztalgikus érzéseket keltő kezdeteket és irányt mutatva a jövőnek is.

audio-analogue-puccini-anniversary-front

Az új és elődjétől eltérően immáron a high-end régiót megcélzó Puccini megalkotásakor az volt a cél, hogy az erősítő mindenféle műszaki újdonsággal és innovatív fejlesztéssel fel legyen vértezve, így a múlt előtti tisztelgés mellett valójában a jövőt képviselje és szimbolizálja. Az Airtech laboratóriumában elvégzett tervező munka és alapos finomhangolás során végül egy olyan teljesen szimmetrikus felépítésű integrált erősítő született meg, amely nem tartalmaz negatív visszacsatolást, széles impedancia határok között használható, áthallás mentes, nem hajlamos a gerjedésre és hatékonyan kiküszöböli a nagyfrekvenciás rezonancia csúcsokat.

A Puccini Anniversary méretes és masszív fém készülékháza 14 mm vastag alumínium front panellel rendelkezik, amelyen mindössze egyetlen kezelőszerv található, a bekapcsoló gombként is funkcionáló nagyméretű hangerőszabályzó, ami viszont önmagában is megér egy misét. A hangerőszabályzó egység ugyanis enkoder felépítésű, amelyet négy darab (csatornánként kettő) nagy pontosságú digitális Analog Devices potenciométerrel valósítottak meg, és négyféle szabályzási görbe választható a hangfalak érzékenységének figyelembe vételével. A hangerő aktuális értékét és a kiválasztott bemenetet a Fortissimóhoz hasonlóan szintén apró kék LED-ek mutatják, amelyek azonban jóval diszkrétebbek és kevésbé erős fényűek az olcsóbbik erősítőnél alkalmazottaknál. Az igényes RCA csatlakozók teflon szigetelésű magas minőségű aranyozott egységek, amelyek a hangjeleket reléken keresztül továbbítják a bemeneti fokozatra. A teljesen szimmetrikus, dual-mono felépítésű elektronikák táplálásáról 700 VA-es trafó, és hat pár (oldalanként három) ON Semiconductor végfok tranzisztor gondoskodik. Minden belső kábelezést nagy tisztaságú 7N oxigénmentes réz kábellel valósítottak meg. A felhasznált ellenállások katonai minőségű és pontosságú alkatrészek, a polipropilén kondenzátorok speciálisan audio alkalmazásra tervezett darabok, a kimeneti csatlakozás aranyozott rézből készült.

audio-analogue-puccini-anniversary-inside

A készülék bemenet választéka négy analóg RCA egy XLR szimmetrikus bemenetből áll, melyeket a szimmetrikus felépítés okán nem a szokásos módon, vagyis közvetlenül egymás felett vagy alatt helyeztek el, hanem középről kiindulva egy sorban egymástól távolodva, egymás tükörszimmetrikus párjaként. A megszokottnál jóval igényesebb kivitelű hangsugárzó csatlakozók ugyanilyen oknál fogva a hátlap bal és jobb végein kaptak helyet. A készülékekhez mellékelt fém távvezérlő szintén egy klasszikus, retró hatású darab mindössze néhány gombbal, amelyekkel azonban az erősítő összes funkcióját kényelmesen tudjuk irányítani.

Mindössze néhány percnyi zenehallgatás után kiderül, hogy a Fortissimo szettnél megismert hangkarakter valójában az Audio Analogue aktuális irányvonalát képviseli, ugyanis a Puccini Anniversary egykori névrokonától eltérően szintén világos, nyílt és levegős stílusban muzsikál, az elődökre (Puccini, Puccini SE) jellemző néhol talán túlságosan is túlfűtött érzelmeknek pedig nyoma sincs a hangjában. Ennek okán az „Évfordulós Tisztelgés” egyértelműen a Fortissimo továbbgondolt és finomított verziójának tűnik, egy következő lépcsőfoknak a jól átgondoltan felépített Audio Analogue univerzumban.

Jazz muzsikákon dinamikus és erőteljes basszussal alátámasztott friss, levegős és lágy karakterrel zenél, a dobok ütései határozottak, a bőgők és basszusgitárok hangjai végig jól követhetők és a nagyobb hangszertömegekben sem sikkadnak el. A fúvósok hangjai levegősek, a könnyed dallamok kellemes hangvételben szólalnak meg lazán elszakadva a hangsugárzóktól. A vibrafon szólója különösen tetszik, mert nemcsak szép és gazdag hangszínekkel, valamint valóságos hatású hosszú lecsengésekkel szól, hanem igazi örömzene hangulatot is áraszt, ami egyébként a spontán módon játszó komplett együttesre is igaz.

audio-analogue-puccini-anniversary-back

A Mozart operán a szellős és selymes megszólalás mellett nagyon tetszik a basszus szinte tapintható jelenléte, ahogy a levegősen és nyíltan áramló dallamok „alatt” folyamatosan hallani a nagybőgő „lassan lépegető” játékát. Az énekesnő szellős és kellemes hangon, felszabadult stílusban dalol, az előző produkciókhoz hasonlóan igazi örömzenévé varázsolva ezt a felvételt is, jelezve, hogy a karakterváltás dacára azért az új Puccini is egy igazi olasz készülék. A Verdi operán a készülék ismét a selymes karakter, a világos és nyílt hangszínek és az erőteljes és testes basszus kombinációjával hódít, a rezesei azonban túlságosan szelídek, némi ércesség és nyersesség még kellene a hangjukba, hogy igazán hitelesek legyenek. Általánosságban az erősítő a különféle klasszikus műveket nagyfokú érzékenységgel és odafigyeléssel szólaltatja meg, Verdinél emellett a halk-hangos illetve lágy-dinamikus részletek közti váltások is nagyon jók, míg az erőteljes tutik kellően robbanékonyak és stabilan alátámasztottak.

A Fortissimo szetthez hasonlóan a Puccininek is a minden esetben nyílt, levegős és kitárulkozó karakter az egyik legfőbb ütőkártyája, valamint a széles és mély színpadkép, amelyen a zenészek precízen és kellően levegősen helyezkednek el. Shirley Horn a papírforma szerinti helyen, középütt dalol, gazdagon árnyalt hangjába némi finom reszelősség vegyül, a ritmusszekció pedig lágy hullámzással és sok-sok apró részlettel a hangjában kíséri. A latinos gitármuzsika egészen andalítóan szólal meg, az énekhangok balzsamosan finomak, az egész felvételt a harmónia és kiegyensúlyozottság hatja át. Pop és rockzenéken az erősítő a maga nagyon kellemes, de közben energikus stílusában szintén nagyon élvezetesen zenél, főleg olyan felvételek esetén, amelyeknél a finomságait is felszínre tudja juttatni, mert agresszív és nyers az ereje dacára nem igazán tud lenni. A lábdobok, dobok és különféle basszusok nagyon jók, a folyamatos, akár jó hangos terhelés pedig ésszerű határok között meg sem kottyan a készüléknek.

Ajánlás

Legendás előélete dacára a Puccini Anniversary a Fortissimo CD játszó és erősítő szetthez hasonlóan már az új idők szellemében készült, olyan levegős, nyílt, világos, dinamikus és részletező hangzással, amivel lényegében mindenféle műfajon nagyon magas szintű zenei élményt nyújt. A teljesítményére és a tartalékaira szintén nem lehet panasz, így a készülék nem pusztán egy emlékműszerű tisztelgés, hanem akkor is egy nagyszerű és értékarányos alternatíva, ha ez érzelmi vonatkozásokat lecsupaszítjuk róla.

Forrás:[www.hifipiac.hu]

Specifikáció: Audio Analogue Puccini