Audio Analogue Fortissimo CD/integrált erősítő

Sok víz lefolyt már az Arnón, amióta utoljára találkoztunk az immáron 22. évét taposó olasz Analogue Audio készülékeivel. Azóta az akkori klasszikusok, a Puccini, Bellini, Donizetti és Rossini már múzeumba kerültek, illetve közülük a legismertebb Puccini integrált erősítő a gyártó fennállásának 20. évfordulója alkalmából exkluzív formában, Puccini Anniversary néven született újjá.

audio-analgue_fortissimo_cd-amp

Az aktuális választék, amelyben a korábbi modellek között szintén megtalálható, egyébként manapság egyre népszerűbb midi/mini készülékosztály jelenleg nem képviselteti magát, a Crescendo CD játszóval és integrált erősítővel kezdődik, lényegében ez a kategória tekinthető az egykori Puccini és Rossini modellek utódainak. Érdekes módon az eltelt idő alatt bekövetkező változások a készülékfajtákat nem igazán érintették, így ma is a CD/erősítő párosok jelentik a választék gerincét, mindössze annyi változás történt, hogy a következő Vivace előerősítőt, illetve a most terítéken lévő Fortissimo integrált erősítőt beépített DAC-kal is ellátták. Erősítők terén ezután jön a már említett Puccini Anniversary, a gyártmány hierarchia csúcsán pedig a már korábban is létező Maestro legújabb, szintén a jeles évfordulón bemutatott Anniversary változata található. CD játszóból jelenleg a legkomolyabb típus a Fortissimo, amely lényegében a Fortissimo erősítő párja, de értelemszerűen bármelyik másik típushoz vagy más márkájú erősítőhöz is használható.

Fortissimo CD/DAC

A Fortissimo CD játszóra és erősítő párjára valóban tökéletesen illik az „asztali komponens” elnevezés, mert a szabványnál egy kicsit nagyobb 445 mm-es szélességükkel és 390 mm-es mélységükkel akkorák, mint egy kisasztal lapja. Külsejét tekintve a készülék teljesen eltér az egykori AA modellektől, ha úgy tetszik, letisztult, szögletes és egyszerű vonalvezetésű, és egyfajta klasszikus elegancia is tetten érhető benne. A lemezfiók centrális elhelyezkedésű, a kezelőszervek tőle balra, míg a kijelző tőle jobbra helyezkednek el. A kék háttér világítású fehér digites display érdekes kinézetű és a méretéhez képest túl sok információt akar egyszerre megjelenteni, ettől meglehetősen zsúfolt látványt nyújt, pedig az előlap méretét tekintve lehetne akár kétszer ekkora is. Az aprócska nyomógombok között található „standby” kapcsoló több funkcióval is bír, mivel vele válogathatunk a készülék digitális bemenetei között is, ami egyben azt is jelenti, hogy csak a kiválasztásukkor aktiválódnak, és így nem szólnak bele feleslegesen a „játékba.”

audio-analogue-armonia-fortissimo-cd-front

Vérbeli audiofil típusként az Airtech által tuningolt készülékbe nem valami olcsó CD vagy DVD ROM meghajtót, hanem a TEAC által gyártott minőségi CD-5010B CD mechanikát építették be, amely pontos jelkiolvasást garantál. A DA konverterként is használható lejátszó digitális bemenete és sampling rate konvertere egy egyszerű integrált SPDIF fogadóegységet és Sampling Rate konvertert használ, ezáltal a jitter szintje jóval alacsonyabb, mintha kettő külön egység végezné el ezeket a feladatokat. A túlmintavételezés kettő órajel generátor közreműködésével történik, (az egyik 44,1 kHz-es, a másik 48 kHz-es), az alacsony zaj érdekében pedig szeparált tápegységek látják el a különféle szekciókat. A digitális kimeneten 44,1 kHz-től 192 kHz-ig terjedő frekvenciájú jelek továbbíthatók a külső átalakítók felé. A lemezekről kiolvasott, valamint a koax és optikai digitális bemeneteken át érkező jeleket 32 bit/192 kHz-es Advanced Segment DAC alakítja analóggá, míg az USB porton bejövőket egy aszinkron 24 bit/192 kHz-es USB DAC veszi kezelésbe. Utóbbira Windows platformú és Mac gépekről egyaránt küldhetünk jeleket. A készülék analóg kimeneti fokozata visszacsatolás alkalmazása nélkül működik. A lejátszó hátlapján szellősen elhelyezett igényes csatlakozók találhatók; egy szett RCA és XLR szimmetrikus analóg kimenet, koax digitális bemenet, valamint koax, optikai és USB B digitális bemenetek.

audio-analogue-armonia-fortissimo-cd-back

Fortissimo integrált erősítő

A szintén az Airtech tuningjával kiegészített integrált erősítő/DAC a CD játszóéhoz hasonló nagy mérete mellett külsőleg elsősorban az erős, szinte már szúró fényű kék ledjeivel hívja fel magára a figyelmet, amelyek szinte kisütik az ember szemét. Az még hagyján, hogy egy kék led jelzi az éppen kiválasztott bemenetet, de a hangerőszintet egy egész sor mutatja, vagyis minél hangosabban hallgatjuk a zenét, annál nagyobb a fényerő is. A kezelőszerveket és a funkciókat audiofiles minimalizmus jellemzi, balansz vagy hangszínszabályzók nincsenek, a méretes hangerőszabályzó pedig nyomodva bemenetválasztóként is szolgál, csak éppen nem valami praktikus, mert egyenként ugrál végig az összes bejáraton, így például ha az Aux1-ről CD-re akarunk váltani, éppen végig kell lépkednünk az egész soron.

Az analóg tápegység külön tápvonalon látja el a végerősítőt, valamint az előfokot és az alacsony jelszinteket kezelő egységeket. A szigorúan válogatott kiváló minőségű alkatelemek négyrétegű áramköri lapon kaptak helyet, amely megakadályozza az interferenciák kialakulását a különféle áramkörök között. Az előfok szekció nagyon alacsony zajú és torzítású, a hangerőszabályzó kiemelkedő minőségű. Az esetleges túlvezérlés és túlmelegedés ellen kifinomult integrált védelem óvja az értékes elektronikákat.

audio-analogue-armonia-fortissimo-front

Az erősítőbe épített DA konverter optikai és koaxiális digitális bemeneteken, valamint USB B porton keresztül képes jeleket fogadni, jócskán kibővítve ezzel a készülék felhasználhatósági körét. Optikai bemeneten maximum 24 bit/108 kHz-es jelek érkezhetnek, míg az USB porton keresztül maximum 16 bit/48 kHz-esek. Az Aux3 analóg bemenet direkt végerősítő bejáratként is konfigurálható, az analóg RCA kimenet pedig beállítástól függően pre out/rec out kimenetként is használható, csak jól oda kell figyelni, nehogy egy elnézett beállítással egyetlen pillanat alatt kinyírjuk a hangsugárzóinkat.

Az analóg bemenet repertoár az előlapon található 3,5 mm-es jack line bemenetből, phono MM/MC bemenetből (konfigurálható impedanciával és gain-nel), egy XLR szimmetrikus bemenetből, valamint 5 line RCA bejáratból áll, melyek közül, mint már említettem az egyik végfok bemenetként is konfigurálható. Az erősítőt a három digitális bemenet (koax, optikai, USB) mellett egy koax digitális kimenettel is ellátták. Hangsugárzó terminálból egy szettet kapunk, és a bőséges csatlakozó repertoárt az előlapon elhelyezett 6,3 mm-es fejhallgató aljzat teszi teljessé. A készülékekhez mellékelt méretes rendszer távvezérlővel minden funkció működtethető és beállítás elvégezhető, esti zenehallgatásnál jól jövő plusz szolgáltatásként pedig mihelyst a kezünkbe vesszük a mozgást érzékelő távvezérlőt az összes gomb kék fényben tündököl rajta.

audio-analogue-armonia-fortissimo-back

Annak idején az Audio Analogue Paganini CD játszó tesztjénél egykori kollégánk arról értekezett, hogy olasz készülékként hiányolja belőle többek között a fülledt tengerparti pizzériák hangulatát. Ez a megjegyzés természetesen színtiszta sztereotípia volt, amelyből mindenféle nemzet készülékeinek bőven kijut, ezért az akkori forgalmazó fel is emlegette jó párszor, és ez a mondat számunkra is emlékezetes maradt még annyi év után is.

S, hogy miről jutott pont most eszembe?

Mert a Paganinihez hasonlóan a Fortissimo szettnek sincs fülledt tengerparti hangulata, s főleg az erősítő esetében érzem azt, hogy sokkal nyitottabb, levegősebb és transzparensebb lett, mint annak idején a Puccini vagy a Bellini/Donizetti modellek voltak. Általánosságban a mostani karakter sok tekintetben a gyártó korábbi CD játszóinak hangzásvilágát idézi fel bennem, szóval azért teljesen nem fordult ki magából és nem lett kifejezetten „németes”, ha már úgyis a sztereotípiáknál tartunk.

Műfajtól függetlenül nagyot tetszik a készülékekre önállóan és együtt is jellemző nyílt, levegős és kitárulkozó karakter, valamint az általuk felépített kifejezetten széles színpadkép, amelyen a zenészek precízen és kellően levegősen helyezkednek el. A hangszerhangok analóg és digitális bemenetekről egyaránt világosak, nyíltak és kellemesek, a részletező képesség magas foka pedig egyáltalán nem eredményez technikai ízű megszólalást. A 8 Ohmon 100 Wattos teljesítménynek köszönhetően a hangzás dinamikus és jókora tartalékokkal rendelkező, és a szubtartományba hajló mélyek megjelenítése is meglehetősen testes és energikus. A hangok könnyedén áramolnak a hangsugárzókból, erőlködést még nagy kivezérléseken sem érezni.

Olasz készülékekként a Fortissimók a különféle klasszikus műveket kellő érzékenységgel és odafigyeléssel ábrázolják, a hangszereket sokszínűen, valóság ízűen és analitikusan jelenítik meg. A halk-hangos illetve lágy-dinamikus részletek közti váltások nagyon jók, a tutik robbanékonysága azonban csak erős átlagos szintű. Pop és rockzenéken a folyamatos terhelést jól bírják és energikusan pumpálják a basszust is; megfelelő képességű a hangsugárzókkal párosítva a basszus nagyon mélyre megy. Az erősítőbe épített DA konverterek szintén az analógban megismert karaktert képviselik, a futóműként használt Fortissimo CD játszóról és az egyéb külső digitális forrásokról érkező jelek az előzőekben megismert szellős, nyílt, világos és izgalmas módon szólalnak meg. A hangzás egyöntetűen közvetlen, a készülékek mindenféle lehetséges akadályt eltávolítanak a zene és a hallgató közül, hogy a műélvezet valóban zavartalan legyen.

Ajánlás

Az új idők szellemében a Fortissimo CD játszó és erősítő együtt vagy külön-külön használva egyaránt levegős, nyílt világos, dinamikus és részletező hangzást nyújt, amit bizonyos szempontból nevezhetünk akár modernnek is. Különösen tetszik bennük a semmit sem takargató, a zenét magukon szinte csak átengedő karakterük, ami mindenféle műfajú muzsika hallgatását élvezetessé teszi. Felszereltség tekintetében mindkét készülék nagyon jól áll; a CD játszó és az erősítő például egyaránt DAC-ként is használható, utóbbi pedig emellett nagyon gazdag csatlakozó repertoárral rendelkezik, így szinte mindenféle analóg és digitális készülék környezetben sikerrel alkalmazható.

Forrás:[www.hifipiac.hu]

Specifikáció: Fortissimo CD, Fortissimo Erősítő