Acoustic Signature – Primus lemezjátszó

A Primus egy rendkívül csinosra sikerült modell, tervezésekor fontos szempont volt, hogy kimagasló teljesítményével felülmúlja az árkategória minden konkurens márkájának készülékét. Az Acoustic Signature minden felesleges piaci trükk mellőzésével, a gyártási költségek kordában tartására koncentrálva, magas minőségű alkatrészekből alkotta meg, hogy az LP lejátszást egy magasabb szintre emelhesse. A célkitűzés, kitűnő gyártási minőség, hosszú távú megbízhatóság és egy életre szóló zenei élmény, úgy látszik teljesült. Több jellegzetes Acoustic Signature megoldás és a termelési tényezők új kombinációja megtalálható benne, amit az AS „nagy-modellek” már több éve beváltan használnak.

acoustic-signature_primus

A Primus, a gyártási program kezdetének szánt lemezjátszó, de számos jellegzetességgel rendelkezik a gyártó „nagy” modelljeinek világából. De ha úgy tekintjük, hogy a program elején van a már jól ismert WOW modell is, akkor a Primus akár egy „újragyúrt” WOW is lehet. Az Acoustic Signature lemezjátszói az alapanyag-kutatás új eredményeinek felhasználásával és a legújabb gyártás-technológiával készülnek, mindezt egyesítve a tökéletes kidolgozással. A Primus esetében bármennyire is „kis” modellről van szó, azonnal látszik az igényes anyagválasztás és a precíz munka.

A formaterv egy retro/alap-kivitel konzekvens átalakítása, modernizálása korunk népszerű anyagaiból. Az alap-sasszi MDF és faháncs szendvics-szerkezete. Szükség is van rá, mert kiválóan csillapítja a felületi rezgéseket. A rezonanciák megkötéséhez hozzájárul a többrétegű, magas fényű, kézi polírozású lakkozás – mint a zongorák gyártásának esetében. Ez a lakkozás sokkal ellenállóbb a finom tisztítási karcolások esetén, mint a szokásos akril vagy fényes festékek. A „fedélzet” bizalomgerjesztően néz ki, nagyon kifinomult sőt, meghazudtolja árát.

acoustic-signature_primus-vezer

A szendvics szerkezetű alap-sasszi tartja a Tidorfolon csapágyazást, amit már a vérbeli nagy modelleknél megszoktunk. A tányér csapágyazása minden lemezjátszó lelke. Az Acoustic Signature csapágyazása, és annak pontossága kiemelkedő. A csapágyazás egyedi szerkezet, fő előnye, hogy zajtalan és nem igényel karbantartást. A gyakorlatban a keményre edzett csapágy-tengely szinterezett bronzblokkok karéjában fut, minimális az olajszükséglete. Egy biztos – nagyon csendes. Az alacsony súrlódási együtthatójú, önkenő, gondozást nem igénylő csapágyra 10 év garanciát ad a gyártó. A cégtulajdonos vezetőmérnök Gunther Frohnhöefer három dologban hisz: „Isten, a fizika és a Tidorfolon csapágy”. A Primus kitüntetett pontossággal gyártott alumínium lemeztányérral szerelt, mert a természetes alumínium puha, és könnyű. A gyártó, hogy javítsa a rezonancia mentességet a tányér aljára csillapító anyagot szerelt. Ennek következménye, hogy a 24 mm vastag tányér 4,5 kg tömegű. A különleges tányér messze meghaladja minőségben az árkategóriában megszokott szintet.

Az Acoustic Signature mérnökei úgy vélik, hogy a motor szerves része a rendszernek. Amellett, hogy elegendő energiát kell biztosítania a tányér forgatásához, nem szabad, hogy forgás közben befolyásolja annak szabad mozgását. Ezt a kihívást, a DC motor szabályzását egy modern vezérlő elektronika és egy külső tápegység felhasználásával oldották meg. Az új fordulatszám szabályzó és váltó-elektronika a tökéletes sebességbeállításon túl a kezelhetőséget is leegyszerűsíti.

A kar TA-500 típus, saját konstrukció, bár Rega bázisú, a beállítási pozíció és a karbak méretezése tekintetében, mégis egy teljesen egyedit kapunk. A TA-500 saját fejlesztésű, egyenes, dupla karboncsőből álló hangszedőkar, a szó legszorosabb értelmében „nagy mutatvány”. Az alumínium ötvözet szerelvények/részegségek megmunkálása példás, a kettős karboncső kiképzése műszaki bravúr. Kézre álló szerkezeti elemekből már tapintásra is kialakuló bizalom. A működési elegancia áránál magasabb értékkel ruházza fel.

A Primus lemezjátszót a gyártó az Ortofon 2M Red hangszedőjének speciális változatával előre beszerelten szállítja. A meghallgatás előtt minden beállítást leellenőriztünk. Ekkor derült ki, hogy a Németországból Budapestig kamionon szállított árú nemhogy karcolás nélkül, de az összeszerelő üzemben beállított értékektől egy cseppet sem eltérve érkezett meg. Mivel a gyártó ezt a modellt úgy hirdeti, hogy a legkisebb beállítási procedúrát sem kell a vásárlónak elvégezni, a Primus ennek beigazolódásával rögtön beszerzett egy piros pontot.

acoustic-signature_primus-motor

Meghallgatás

Az Ortofon állítása, miszerint a Primus lemezjátszóba gyárilag beszerelt MM1 mozgó mágneses hangszedő a már jól ismert 2M Red típus módosított változata – „ a felbontás elvesztése nélkül biztosítja a meleg hangzást” – teljesülni látszik. A bizalom könnyedén kialakul, a hangzás élvezetes, a hangzásteljesítmény jó. A Primus lemezjátszó és az MM1 hangszedő párosításáról kiderül, hogy nagyon jól kiegészítik egymást. Jó, bár az MM1 kétségtelenül egy büdzsé hangszedő, amolyan mindenes pop és rock-zenére.

Adele 25 c. lemezének meghallgatása élményszámba megy. Lehet, talán a hangzás egy kicsit túl pezsgő, a Primus által megvalósított énekhang részletezési teljesítménye nagyon finom. Az élvonalbeli hatás érvényesül, de erősen gyanítom, az akusztikus hangszerek hangzásában a hangszedő alapkarakterének jelenléte érezhető. Igaz, a magas hangok soha nem tűntek rakoncátlannak, de van melegség és testesség, emlékeim szerint a standard Ortofon 2M Red pick-up is így valósítja meg a hangzást. Viszont a hangzástér levegősségében valóban jobb, e tekintetben mindig élvezetes hallgatni. Mindehhez tartalmas basszus-teljesítmény is járul. A lemez hallgatása folyamán kiderül, hogy még ezzel a hangszedővel is hallani az egyes számok közötti hangzásbeli eltéréseket, a lemezen sajnos nem egyenletes a hangmérnöki munka. Az „A”-oldal első három száma igen eltérő hangmérnöki „teljesítményt” mutat, ez szomorú.

Amennyiben hangszedőt cserélünk a magasabb osztályból, elkezdődhet az akusztikus hangszerekkel készült felvételek és a nagy-zenekari koncertek meghallgatásának ideje. Kihasználhatjuk a kiváló műszaki paraméterek nyújtotta szinte korlátlan lehetőségeket, mivel lenyűgözően alacsony (-72.2dB) dübörgési szint és az üres barázdák esetén -68.2dB a zaj. Ezt hallani szeretnénk, mert ez megér egy misét! No de melyiket?

Beethoven – Missa Solemnis, Leonard Bernstein vezényletével. (DG. 2707110) A különböző részek különböző hangszercsoportokat használó nagyzenekarra négy énekes szólistára, kórusra és orgonára D-dur hangvétellel íródtak, a mű egy egésszé áll össze, nagy élmény hallgatni. Talán azért, mert lehetünk bármilyen hit vagy filozófia által vezetve a zene hatása mindig erős és értelmünkre ható.

Sikerült megragadni a lényeget. Ennek a bonyolult hangzatokkal teli alapműnek az élvezhetővé tételét. Nevezetesen a nagy-zenekar és a kórus, valamint az énekesek időnként emberfelettinek tűnő produkcióját, a nem éppen legmagasabban kvalifikált hallgatóság részére befogadhatóvá, elgondolkodtatóvá tenni. A remekül tagolt színpadkép jól megkülönböztethető helyet ad a zenekarnak és a kórusszólamoknak, a szólisták és a kórus váltott hangtömegeinek hatására felszabadulnak az érzelmek. A Primus lemezjátszó segít az emberiség magasztos kultúrájának közkincsé tételében.

acoustic-signature_primus-kar

Konklúzió

Véleményünk szerint semmi sem véletlen. Az Acoustic Signature cég mintegy 20 fős személyzete magasan képzett, tapasztalt mérnökökből és technikusokból áll. Van közöttük profi CNC gépkezelő, valamint olyan munkatársak akik korábban órások és ötvösök voltak. A konstrukcióhoz szükséges fém alkatrészek házon belüli megmunkálása biztosított, a fa alapanyag helyi forrásból származik.

A Primus analóg lemezjátszó egy komoly koncepciójú, átgondolt konstrukciójú gép. Minden egyes részegységében lehet látni a konkurenciával szembeni különbségeket. Ezen az árszinten néhány lemezjátszó „éppenhogycsak” megüti a mértéket. Inkább az látszik rajta, hogy az Acoustic Signature már számos kiváló lemezjátszót gyártott, és íme itt van most egy olyan, amit a tapasztalatok alapján teljesen újragondolva alkottak meg, kisebb büdzsével rendelkező lemezrajongóknak. Ezért az Acoustic Signature Primus lemezjátszóját úgy értékeljük, hogy egy finommechanikai remekmű. Egyszerűen csodálatra méltó. Nem lennénk meglepve, ha a vásárló hazavitel után, összeállítva az asztalon, bekapcsolás előtt egy órán keresztül…, csak nézné.

Értékelés

Pro
+ kitűnő gyártási minőség
+ magas fényű, kézi polírozású lakkozás
+ Tidorfolon csapágyazás
+ a motor szabályzását modern vezérlő elektronika látja el
+ a TA-500 típus hangkar egyedi konstrukció

Kontra
nincs hangszedő nélküli ár

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]