Audio Alchemy DMP-1 hálózati lejátszó

Az Audio Alchemy aktuális készülék sorozatának egyetlen műsorforrás tagja mi más is lehetne egy ilyen digitális eszközökre szakosodott innovatív cég esetében, mint egy hálózatos lejátszó, ami egyébként is napjaink legfőbb slágertermékének számít a digitális zenelejátszásban.

audio-alchemy_dmp-1_front

A DMP-1 jelű, méretileg a PS-5 külső tápegységgel megegyező hálózati lejátszó (melyet egyébként az előfokhoz hasonlóan szintén ki lehet egészíteni vele) gazdag formátum és csatlakozó repertoárral rendelkezik, könnyen kezelhető, és szinte bárhonnan elérhetővé teszi a zenei fájlokat. legyenek azok kár külső NAS winchestereken, számítógépeken, USB tárolókon vagy egyéb más külső meghajtókon. Mivel a lejátszón semmilyen kezelőszerv és kijelző nincsen, távvezérlőt pedig csak opcionálisan vásárolhat hozzá, akinek esetleg szüksége van rá, a kezeléséhez a jól bevált módon okos telefon, tablet vagy számítógép szükséges. A könnyű kezelhetőség jegyében a lejátszóval különféle digitális zenei formátumokat kereshet az iOS vagy Android telefonokra és táblagépekre, vagy a számítógépre letöltött MPaD alkalmazással. A DMP-1 saját web szerver státusban van, amely WiFi kapcsolaton keresztül is elérhető, és bármilyen egységről vezérelhető a böngészés, ami a DMP-1-el közös hálózatra csatlakozik.

PC-vel vagy Mac-kel használva a DMP-1 a legegyszerűbben installálható eszköznek bizonyult, amivel valaha is találkoztam. Miután a készüléket az Ethernet csatlakozón keresztül a számítógéppel közös hálózatra kötjük, mindössze annyi a dolgunk, hogy a böngészősorba beírjuk a https://aa-dmp címet. Megjelenik a kezelőfelület és bármiféle beállítás elvégzése nélkül már látszódnak is a gépen lévő fájlok, melyek közül kiválasztjuk, amit hallgatni szeretnénk, és már szólhat is a zene. Mindez a hálózati lejátszás terén nem túl nagy rutinnal rendelkező felhasználók számára is pofonegyszerű feladat, és a készüléket még inkább vonzóvá teszi.

Optimális párosításként a készülék I2S csatlakozóját használva össze lehet kötni a DDP-1 digitális előerősítő/DAC-kal, az XLR, optikai és koax digitális kimeneteket használva azonban a DMP-1 természetesen bármilyen más külső digitális analóg átalakítóval is használható.
A DMP-1 egy Roon Ready eszköz, ami a gyakorlatban azt jelent, hogy a Roon szolgáltatás előfizetői azonnali hozzáférést élveznek a világ egyik legjobb zenetárához. A gyártó választása azért a Roonra esett, mert szerinte ez a szolgáltató biztosítja a zenék elérésének legjobb és legkényelmesebb módját. A Roon zenetárához való kapcsolódáshoz a DMP-1 nem igényel semmilyen külön beállítást, mivel már minden gyárilag konfigurálva van rajta. (További információ a szolgáltatásról: www.roonlabs/roonready)

audio-alchemy_dmp-1-back

Vérbeli audiofil modellként a DMP-1 természetesen lejátssza a különféle nagy felbontású audió fájlokat, hiszen valós képességeit a jó minőségű zenei anyagokkal lehet igazán kiaknázni. A Wav, FLAC és AIFF fájlok lejátszása 24 bit/192 kHz-ig lehetséges, emellett a készülék a DSD64 fájlokat is támogatja. Hátsó csatlakozófelületén a már említett I2S, XLR, optikai és koax digitális kimenetek mellett Ethernet hálózati csatlakozó, és négy USB A port található. Alapesetben a DMP-1 táplálása a mellékelt külső adapterrel történik, az opcionálisan megvásárolható, a DDP-1-nél tapasztaltak alapján komoly javulást jelentő PS-5 külső tápot pedig a hátlap jobb alsó szélén lévő aljzatba lehet csatlakoztatni.

Mivel a lejátszóban nincsen beépített DA konverter, a hangzást nagymértékben befolyásolja a hozzá csatlakoztatott átalakító karaktere és milyensége. A meghallgatásnál az előzőekben bemutatott DDP-1 DAC/előfokot használtam vele, és mivel – kissé előreszaladva – az eredmény lényegében megegyezett a másik tesztnél tapasztaltakkal, kijelenthető, hogy a DMP-1 olyan kvalitásokkal rendelkezik a különféle fájlok lejátszása terén, mint egy nagyon jó CD futómű a lemezekével, ami mindenképpen jó eredménynek mondható.

A megszólalás tökéletes analógiában a múlt heti AA élményeimmel kivételesen nyílt, semleges és tiszta, de egy cseppet sem steril. A dinamika kiváló, csakúgy, mint a ritmustartás és az időzítés. A készülék hangzását ugyanúgy extrováltság és teljesen kitárulkozó karakter jellemzi; tényleg semmit sem takargat, de a sok információtól és részlettől a zene mégsem válik fárasztóvá, csak érdekesebb lesz, és hosszabb távon fenntartja a figyelmet. A különféle hangszerek és szólamok szépen elkülönülnek egymástól, miközben természetesen érezhetően együvé tartoznak, és szerves egészet alkotnak. A hangszínek nyíltak, világosak és transzparensek, a színezetük 100%-ban természetes. A különféle zenéknek formátumtól függetlenül egyfajta spontán hangulata van, ami nagyon tetszik, és főleg az élő felvételeket varázsolja különösen valódi hatásúvá.

 

A hangok a testes és erőteljes alsó végek dacára meglehetősen könnyedén és oldottan áramlanak a hangszórókból, a tranziens átvitel a márkatársakhoz hasonlóan szintén kitűnő. A zenékben sokféle szín, árnyalat, hangulat és textúra fedezhető fel, természetesen a felbontás javulásával egyenes arányban több és több, vagyis egy ilyen eszközel a birtokunkban igencsak megéri jobbféle fájlokat hallgatni. Az erőteljes és testes megszólalású hangszereket, mint a basszusgitár, lábdob vagy feszes szinti basszus karakteresen, dinamikusan, de ezzel együtt barátságos tónusban ábrázolja, felesleges keménykedésnek nyomát sem hallani a hangjukban. A lejátszó nem véletlenül már többször megemlített nyíltsága révén tökéletes bepillantás nyerhető az akusztikus hangszerek megszólalásának bonyolult szövetébe vagy a minőségi elektronikus hangszínek sokszínű és izgalmas világába, mert ugye nagyon nem mindegy, hogy az a gépzene Szinti Boy és lakodalmas technó, vagy Vangelis és Dead Can Dance.
Végezetül még kipróbáltam a speciális PS-5 tápegységet is, amelynek beiktatása szinte teljesen felidézte a DDP-1-hez való csatlakoztatásának élményét. Az eddig is nagyon jó dinamika vele még jobb lesz, csakúgy, mint a ritmustartás, és emellett nő a felbontás, a hang mélysége, és a levegő mennyisége is. Megint csak azt tudom rá mondani, hogy már egy rövidebb meghallgatás után is nehéz lenne otthagyni, pedig a javulás valódi „mélységei” természetesen inkább hosszabb távon tárulnak fel.

A DDP-1/DPA-1 vagy DDP-1/DPA-1M szetteket immár teljes, digitális műsorforrásokra alapozott rendszerré kiegészítő DMP-1 lejátszó tökéletesen és harmonikusan illeszkedik hozzájuk, de alapvetően nyílt, átlátható, tiszta, részletező és dinamikus karaktere révén természetesen önmagában, más partnerekkel is kiváló alternatíva lehet. Könnyű és logikus kezelhetősége szintén sokat nyom a latban, bebizonyítva, hogy az installáció ezen részén is könnyen át lehet esni, ha minden jól van kitalálva. A PS-5 külső táp a DDP-1-hez hasonlóan a DMP-1-nél is komoly javulást eredményez, így a beszerzését szintén érdemes megfontolni.

Forrás:[www.hifipiac.hu]