Audio Analogue Fortissimo CD-játszó és integrált erősítő

Audio Analogue Fortissimo CD-játszó és integrált erősítő

Az Audio Analogue olasz márka, amely tovább öregbíti az itáliai készülék-építők amúgy is jó hírét, üzeme Toscana tartományban lévő Monsummano Terme történelmi településén található. Egy nagyobb márka-struktúra (AF Group srl, Graaf Vintage Series, Vela Audio, Air-Tech) részeként már több, mint 20 éve fejleszti és gyártja CD-lejátszók és erősítők sorát. A legnépszerűbb termékükhöz, a Puccini erősítő 20. évfordulós modelljéhez, már volt szerencsénk, most egy összeállítást tesztelünk az egy fokkal alacsonyabban árazott készülékek közül. A Fortissimo komponens összeállítás is hűen képviseli a társaság mottóját, nevezetesen, hogy gondosan tervezett és kézzel épített, magas minőségű, olasz termék kerüljön ki az üzemből.

audio-analgue_fortissimo_cd-amp

Több olasz tervezőtől megszoktuk, hogy tipikusan rájuk jellemző művészi munkával alakítják ki a termékek külső képét. Van kivétel. A Frotissimo készülékek kivitele meglehetősen józan és szerény, bár az aszketikus megjelenés a meglehetősen jól használható funkciókat kiegészítve ügyes együttes hatást eredményez.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a CD-lejátszó alapja egy megbízható, Japánban gyártott mechanika a TEAC CD-5010B. A Teac általában ezt a mechanikát szereli pro-audio (hangosítás-technikai) termékeibe, amelyeket Tascam márkanéven hoz forgalomba. A stilisztikailag kiegyensúlyozott, központi helyet elfoglaló, meghajtó tálca és az egyetlen „extravagáns”, nagy, folyadékkristályos kijelző ragyogó halvány kék fénnyel uralják a készülék frontlapját.

audio-analogue-armonia-fortissimo-cd-front

A kijelző tájékoztat mindenről, ami a CD és DAC adatait és a mintavételezési szintet érinti. Az előlapon az összes kezelőszerv megtalálható ami a navigációs munkát segíti. A jobb szélső részen található a távirányító részére fenntartott infravörös port és a fejhallgató-csatlakozó.

A DAC egységben válogatott alkatrészekből készült, alacsony zajszintű kristály-oszcillátoros órajel-generátor vezérli a PCM1795 DAC chip munkáját. A digitális koaxiális és az optikai, valamint az USB bemenet feldolgozza akár a 24 bit/192 kHz adaptív és aszinkron mintavételezésű jeleket is. Beállíthatunk nekünk tetsző felkonvertálást is. A D/A konverter kimeneti mintavételezési frekvenciája három módon választható: automatikus, felhasználó által meghatározott és közvetlen (direkt). A Fortissimo CD-játszó egy teljes értékű digitális-analóg átalakítót tartalmaz. Az USB-n keresztüli jel-beviteli mód adaptív és aszinkron, bármilyen mintavételi frekvenciát képes feldolgozni akár 24 bit/192 kHz mintavételezésig. Ugyanígy az optikai és koaxiális bemenetek is támogatják a nagyfelbontású (24-bit/192 kHz) fájlok lejátszását. Rendelkezésre áll egy koaxiális SPDIF kimenet a feldolgozatlan digitális jel továbbvitelére. A Fortissimo CD-játszón található koaxiális digitális kimenet egy külső DAC és/vagy digitális hangrögzítő berendezés részére van fenntartva.

audio-analogue-armonia-fortissimo-cd-inside

A hátsó panelre szerelt két pár analóg kimenet XLR és aszimmetrikus RCA a negatív visszacsatolás nélküli analóg fokozathoz kötöttek. A CD-lejátszón a fejhallgató kimenet csak egy kiegészítés, a lemezbe való belehallgatást célozza, a Fortissimo erősítő esetében több ennél.

Az erősítő legalább olyan érdekes és sokrétű funkciókkal felruházott, mint a CD-játékos. A bőség zavarát a DAC és az analóg bemenetek sokasága okozza. Mivel az erősítő is fel van szerelve egy belső DAC-al, a hátsó három digitális bemenet (USB, Toslink és koaxiális) 44,1 kHz, 48 kHz, 96 kHz-ig 176 kHz / 16-24 bit jel fogadására alkalmas. Az USB csak a 16-bit/44,1 kHz korlátozódik. A digitális bemeneteken kívül még egy koaxiális, digitális kimenet is rendelkezésre áll, amelynek külön szerepet szánt a gyártó.

audio-analogue-armonia-fortissimo-front

Az erősítő előlapján domináns a nagy hangerő szabályzó-gomb, elfoglalja a központi helyet. Miért is ne, hiszen az erősítő feladata az erősítés. A hangerő szabályzó-gomb, egyben a forrás-választó is. Jobbra, a vízszintes sorban, egy tucat kék LED jelzi az erősítési szintet.

A készülék teljes értékű szimmetrikus áramkörökkel felszerelt “A/B”-osztályú erősítés-technikát használ. A válogatott, minőségi alkatrészekből felépített topológia elérhető zajszintje -110 dBV, ami nagyon szép érték. Szükség is van rá a „digitális csend” megjelenítésénél. Az analóg erősítő képességeknél időzve fontosnak tartjuk megemlíteni a beépített phono-előerősítőt, hiszen egyre többen választják a lemezjátszót igényes zenehallgatás céljára. A phono-előerősítő jól együttműködik az átlagos MM-hangszedőkkel, de az MC-hangszedők alapkategóriájával is. Az illesztések belül az áramköri szerkezetben áthidalók segítségével állíthatók be. (lehetőleg szakember végezze, a hangszedő műszaki paramétereit figyelembe véve – a szerk.)

A hátlapon felsorakozott RCA bementi-csatolók közül az utolsó párt (AUX3) át lehet állítani „bypass” AV üzemmódra, a házimozi erősítővel való összehangolás céljára. Ez a csatlakozó pár akár előerősítő kimenet is lehet, analóg hangrögzítés (szalagos vagy kazettás magnó) számára.

audio-analogue-armonia-fortissimo-back

Az Audio Analogue Fortissimo integrált erősítő esetében még több hasznos dologról is szó van. A nagy-teljesítményű “A/B”-osztályú félvezetős erősítés mellé belefért a pakliba néhány digitális szolgáltatás is. Az Audio Analogue cég nem hagyja cserben a „digitália” híveit sem, hiszen a Fortissimo erősítőbe beépített egy DAC egységet is. A digitális-analóg átalakító egy tisztességes minőségi szintet képvisel, még akkor is ha nem a legmagasabb osztályba sorolt. Az optikai és koaxiális bemenetek működési területe a 16-24 bit/44,1, 48 kHz, 96 kHz és 176kHz közötti tartomány. Az USB szekció ennél kevesebbet tud, csupán csak a 44,1 kHz/ 16 bit felbontású zeneanyagokra korlátozódik. (amennyiben a CD-játszó és az erősítő együtt kerül asztalunkra a CD-játszó USB bemenetét tudjuk teljes mértékben kihasználni – lásd fentebb – a szerk.) Az erősítőben lévő DAC jól szolgálja a számítógépes zenehallgatást vagy javít a lapos TV-készülékek még laposabb hangzásán. Digitális kábel-TV műsorának hallgatásakor a Fortissimo erősítő pazar és telt hangzást jelentős pontossággal biztosít, bár korlátozott a szelektivitás, de ez a TV-adás rovására írandó.

Ennél a készüléknél egy különleges szolgáltatást kapunk, ami eddig nem megszokott. A fent említett …”erősítőnek az a dolga, hogy erősítsen”…megállapítás helyén való, de a modern kori követelmények és a digitális technika használata egy új irányt vehet az erősítőkkel kapcsolatban. A Fortissimo erősítő D/A konvertere fordítva is dolgozik. Nevezetesen, analóg jel digitálissá való átalakítására is használhatjuk. A bevezetett és feldolgozott analóg jelből egy számítógép és az Audacity program segítségével fájlokat gyárthatunk. Remek megoldás kínálkozik egy kis „házi stúdió” kialakítására, amelynek keretén belül lemezeket, kazettás vagy szalagos felvételeket digitalizálhatunk.

audio-analogue-armonia-fortissimo-inside

Érdemes megemlíteni a távirányítást. Teljes egészében alumíniumból készült és minden kezelőszerve világít. Egy nagyon látványos eszköz, amelynek segítségével minden funkció kapcsolható és szabályozható. A távirányító fel van szerelve egy mozgásérzékelővel, csak hozzáérünk és a háttér világítás automatikusan üzembe lép. Amikor letesszük a háttér világítás néhány másodperc múltán kikapcsol. A gombok kiosztása elég logikus, egy távirányító használható mindkét eszközhöz.

Meghallgatás

A hangélmény bebizonyította, hogy a Fortissimo összeállítás nagyon élvezetes és megnyerő hangzást képes létrehozni. Néhány „kihegyezett” felvételi minőségű tesztlemezünk meghallgatásakor kiderült, hogy telített, zamatos hangzást kapunk. A lejátszó hangzása analitikus, közel áll a semleges és optimálisan kiegyensúlyozott hangképhez. Következetesen telt, teljes körűen energikus hangzás szimmetrikus harmóniákkal, túlzott klinikai sterilitás nélkül, kifinomult tisztességes hangot továbbít az erősítő felé.

Sara K. lemezéről a Sizzlin c. szám esetében az „olasz játékosok” a kiegyenlítettség mellett, egy rendkívül hallgató-barát, kecses, bájos és világos hangzást tudnak produkálni. Bár a hangzás nem minden teketória nélküli, mégis képes létrehozni a tökéletes hangszer- és énekes-testet, a valódi érzelmeket, és az érzelmek hőfokát.
Készülékeink a The Bassface Swing Trio – Oh, Lady be Good c. számának elhangzásakor hozzák nemcsak a valódi, ismert dallamos hangzást, hanem a rugalmas ritmus szinergikus kölcsönhatását és lüktetését is. Az erősítő és vele együtt a CD-játszó zökkenőmentesen, magabiztosan zenél, teljes értékű muzsikával tölti meg a lehallgató szobát. A hangalkotás fegyelmezett, a harmóniák rendezettek. A Fortissimo erősítőnél nincs baj a teljesítménnyel, nincs kivetni való a dinamika leképzésében.

Komoly, akusztikus hangszeres, kamara- és nagy zenekari muzsikára váltva színültig megtelt, enyhén szeparált hangzásteret kapunk, amelyen belül az egyes hangszerek fekvése csak enyhén édesített, de közvetlen és pontos. Az energia és dinamika jó példaként rakja fel az ékeztet a ritmusképletekre. Mindenekelőtt a lendületes szabadság és a lelkesedés játszik szerepet, az összhangzatok szervesen egységesek, de transzparensek. A kifejező erő látványos, a kifejezés palettája színes, de arányos. Fontos megjegyezni, hogy a Fortissimo összeállítás kivételesen jól szervezett hangteret képes rajzolni. A megjelenítés tágas és precízen strukturált, már-már módszeres mértékben tükrözi a zenemű jelentés-üzenetét.

Konklúzió

Az Audio Analogue Fortissimo erősítő és CD-lejátszó nagyon fejlett hifi-berendezések együttese. Egyáltalán nem tipikus olasz kivitel, de stílusa diszkrét eleganciát hordoz. Gyönyörűen felépített térhatású hangzás és nagy hangteljesítmény jellemzi, a dinamikus játékmóddal együtt jár a több, mint tisztességes felbontás.
A CD-lejátszó tökéletesen illeszkedik az erősítőhöz szinergiában, harmonikus szimbiózisban működnek együtt. Úgy gondoljuk, hogy ezen a készülék együttesen már nincs semmi továbbfejleszti való. A termékekre jellemző hangzás képviseli a manufaktúra elképzelését, megfelel a márkanév mögötti mérnöki munka eredményeinek, amely nagy százalékban muzikális.
A Fortissimo szett megérdemli a magas elismerést, javasoljuk meghallgatni, mert nagyon megéri!

Pro
+ kivitele józan és szerény együtt-hatást eredményez
+ pro-audio mechanika
+ PCM1795 DAC chip teljesértékű 24 bit/192 kHz mintavételezés
+ A/D konvertálás fájlkészítéshez
+ kiváló együttműködés, funkciókban és hangzásban
+ remek hangzás

Kontra
szolidabb kvalitású fejhallgató kimenet a CD-játszón
alap minőségű phono-elektronika az erősítőben

Specifikáció:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]