Audio Research LS28 előerősítő, és VT80 végerősítő bemutató

Audio Research LS28 előerősítő, és VT80 végerősítő bemutató

Sokkal több, mint egy muzikális hangrendszer

Az LS28, és a VT80 is tagja az Audio Research Foundation sorozatának. A széria további tagjai a DAC9 digitál analóg konverter, és a PH9 lemezjátszó erősítő. Ezek a neves gyártó „belépő kategóriás” modelljei, bár aki meghallgatja őket azok számára a belépő kategória új értelmezést kap. Ezek mellett más gyártók magas kategóriás berendezései túlárazottnak tűnhetnek.

audio-research_foundation

Audio Research LS28 előerősítő

Az LS28 elektroncsöves előerősítő 6,5x19x13,7 inch méretű, és a súlya 15,9 font. A megjelenés stílusa hasonlít a régebbi ARC formatervekre az ezüst előlap közepén helyet foglaló fekete kijelző egységgel, és a zöld fluorescent kijelzővel. A fekete színű felületkezelés opció. Két forgató gomb uralja a megjelenést, amelyek közül hagyományosan a bal oldali a bemenet választás, a jobb oldali pedig a hangerő szabályzó. Nyolc bemenetet kínál, és a hangerő szabályzója 103 lépésben szabályoz, ami igen meggyőző érték. A kijelző alatti hat nyomógomb a bekapcsolást, a menüt, a mono módot, az invertálást, és a csendesítést vezérli. A távvezérlőn ugyanezeket a funkciókat lehet megtalálni.

Audio-Research_LS28_Sztereó-csőves-előerősítő

A menüben többféle funkció beállítás közül lehet válogatni. Könnyen kezelhető akár az előlap gombokkal, akár a távvezérlő használatával. Automatikus kikapcsolást, processzor módot, elektroncső üzemóra számlálást, kijelző fényerősséget, hangerő alapállapotot, és bemenet átnevezést végezhet a különböző menükben. Az automatikus kikapcsolás például kikapcsolja az előerősítőt, ha az nem érzékel aktivitást. Praktikus funkció, 1-8 óra között állítható. A processzor mód a manapság futó előerősítők nélkülözhetetlen funkciója. Az elektroncső üzemórák megjelenítésével nyomon követhető az elektroncső készlet használati időtartama. A kijelző fényerősség hat fokozatban állítható a kikapcsolt állapottól a maximumig. Mivel az LS28 minden bemeneten külön eltárolja a hangerő beállítást, a Volume Reset alpont használatával akár nulláról lehet indítani a beállítást átkapcsolás után. A bemenet átnevezés jelentősen megkönnyít a mindennapi használatot.

Audio-Research_LS28_Sztereó-csőves-előerősítő-inside

A hátlap nem zsúfolt, minden könnyedén áttekinthető. Nyolc pár bemenetet kínál, amelyek közül négy XLR szimmetrikus, négy pedig RCA. Az XLR bemeneti impedancia 100 kiloohm, az RCA pedig 50 kiloohm. Két pár XLR, és RCA kimenetet talál a hátlapon, amelyek kimeneti impedanciája 600, illetve 300 ohm. Akár egyszerre is alkalmazhatók a kimenet csatlakozások, ha az erősítő bemeneti impedanciája 20 kiloohm, vagy magasabb. Található ezen kívül még egy rekorder kimenet, amelyen fix hangerő beállítással adja ki a jelet az előerősítő. A készülék vezérelhető RS232 bemeneten, IR bemeneten, vagy bekapcsolás vezérlő bemeneten keresztül. A szabványos 1/8 inches csatlakozáson keresztül érkező +12V hatására az előerősítő bekapcsol.

Az LS28 állandó A-osztályú negatív visszacsatolás nélküli erősítőket alkalmaz. Az analóg fokozatok differenciál erősítői hibrid felépítésűek. JFET félvezetőt, és 6H30 is tartalmaznak, amelyek várható élettartama 4000 óra. A fokozat nem invertáló. A szabályozott tápegység foglalja el a váz felét. A frekvencia átvitel +0/-3 dB 0,04Hz – 200 kHz (XLR 200 kiloohm), a torzítása 0,007% 2V rms szimmetrikus bejövő jel esetén.

Audio Research VT80 végerősítő

A VT80 elektroncsöves végfok méretei csatlakozásokkal együtt 10,33x19x19,4 inch, és a súlya 45,7 font. Az LS28-hoz hasonlóan ez is ezüst front panelt kapott. Természetesen ez is rendelhető fekete színben. Az előlapon mindössze egy be/kikapcsolás gombot, és egy bekapcsolás kijelzőt tartalmaz. A kijelző zölden világít, ha a végfok működik. Az erősítő a klasszikusnak mondható két darab 6H30 (csatornánként egy), és két pár párba válogatott (csatornánként kettő) KT120 csövet tartalmaz. A hátlap tökéletesen áttekinthető, ahogy azt már megszokhattuk a gyártótól.

audio-research_vt80-vegfok-3

A VT80 teljesen szimmetrikus elrendezést alkalmaz, található rajta XLR szimmetrikus, és RCA aszimmetrikus bemenet is. Kapcsolóval lehet kiválasztani, hogy melyiket akarja alkalmazni. A kimeneti csatlakozók 4 és 8 ohmos hangfalak számára külön kimeneti pontot kínálnak. A teljesítmény csatornánként 75 W attól függően, hogy melyik kimeneti pontra köti a hangfalat. RS232, és 12V-os trigger jelekkel vezérelhető. Mint minden Foundation szériás készüléken, ezen is megtalálható az automatikus kikapcsolás funkció, és természetesen ez is méri az elektroncsövek használati idejét, ami nagyon praktikus. Az automatikus kikapcsolás funkciót a hátlap kapcsolóval hatástalanítani lehet. 20 Amperos IEC hálózati bemenet aljzata van.

A 6H30 csövek várható élettartama 4000 üzemóra, míg a KT120 típus 2000 üzemóra. Az Audio Research a készülékekhez két pár párba válogatott orosz KT120 csövet szállít. Azok, akik az elektroncsöveket cserélgetni akarják, a VT80 támogatja még a 6550, KT88, KT90, és a KT150 típusokat is. A bemutató során a tartozék KT120 csöveket alkalmaztam. A tápegység félvezetős, de ez nem nyomta rá a bélyegét a hangra, sőt a jóval magasabb hatékonyság miatt még javította is.

audio-research_vt80-vegfok-4

Az Audio Research az elsők között alkalmazta a csövenkénti automatikus bias beállítást. Bekapcsoláskor az áramkör minden csőre 65 mA optimális idle áramot állít be. A legtöbb elektroncső esetében ezt a beállítást időről időre ellenőrizni, és korrigálni kell, ahogy a cső öregszik. A művelethez nagy odafigyelés, némi gyakorlat, és a szerviz manuál szükséges a multiméter mellett. Az automatikus beállítás mindezt feleslegessé teszi, a tulajdonos koncentrálhat a fontosabb dolgokra.

Bekapcsolás után a VT80 30 másodperces automatikus csendesítés ciklust alkalmaz, ennyi idő szükséges az áramkörök stabilizálásához. A bekapcsolás kijelző villogása mutatja a csendesítés aktív állapotát. Mikor a késleltetés letelt, a kijelző folyamatos zöld színre vált, és az erősítő üzemkész.

Ahogy azt korábban írtam, a készülék 75 W csatornánkénti teljesítményre képes. Az 1 kHz-es THD értéke 1% 75 W-on, és 0,05% alá csökken 1 W-on. A gyártó által megadott frekvencia átvitel 0,7 Hz – 80 kHz (-3 dB 1W). a bemeneti impedancia 300 ohm az XLR, és 150 ohm az RCA bemeneteken.

Némi háttér információ, és a rendszer bemutatása

Mindenképpen előre kell bocsátanom, hogy mennyire meglepődtem, mikor a The Enjoy the Music.com – ból Steven R. Rochlin felhívott, és megkért, hogy írjak bemutatót az Audio Research készülékekről. Egészségügyi okok miatt éveken át nem írtam bemutatót, sőt a referencia rendszerem egy részét is eladtam az évek során. Miután elköltöztem, a zenehallgató szobámba csak a VPI analógot, és a Wilson Audio hangfalaimat, valamint a DK Design Group VS.1 MKII integrált erősítőmet tartottam meg.

A két ARC komponens rendszerbe állítása egyszerű volt. Még a bekapcsolás előtt végig olvastam a használati útmutatókat, hogy megtudjam, mire kell figyelnem. Kiderült, hogy szinte semmire. Mindössze annyi dolgom volt, hogy megfelelő helyekre szereljem be a csöveket. Az Audio Research még tartozék csavarhúzót is adott a művelethez, ezt követően a sorszámozott csöveket csak be kellett helyeznem a megfelelő foglalatba. Mindkét készüléket Core Power Technologies Equi-Core 1800-as hálózati kondicionálóhoz csatlakoztattam, és 150 órán át járattam mielőtt leültem hallgatni őket.

audio-research_vt80-vegfok-5

Elsőként a Flagship Romance Fee Fi Foh Fum CD (Gatorbone Records) albumát tettem be. A duó Shawn Fisher énekes/dalszerzőből, és a feleségéből Jordyn Jackson áll. Tavaly a helyi koncertházban élőben is meghallgathattam őket. Nem, nem vagyunk kapcsolatban, ám a történetük rendkívül érdekes. Shawn és Jordyn külön-külön is tehetséges egyéni előadók, ám ha együtt dolgoznak, az maga a varázslat. A lemez lejátszása közben az LS28/VT80 kombináción ismét átélhettem az élő előadás varázsát. A hangjuk a térben lebeg, a gitár hangjai pedig tökéletesen illeszkedik az előadáshoz. Egyébként teljesen mindegy, hogy melyik műsorszámot játszottam az albumról, az ARC kombo minden esetben élethű bemutatót tartott. Nem próbálta módosítani, vagy tuningolni az előadást.

Az LS28/VT80 kombináció a tér ábrázolás bajnoka. A Pie Jesu John Butler előadásában (Requiem Turtle Creek Chorale és a The Women Chorus of Dallas Reference Recordings RR-57CD) csodálatos élmény. A színpad túlnyúlik a hangfalakon, hatalmas hallgatási teret mutatva a hallgatónak. A szélesség mellett a színpad mélység is hatalmas volt, úgy érezheti, mintha a szemközti falon túl lenne a vége. Gyakorlatilag eltüntette a falakat. Emellett a hangszerek precízen voltak elhelyezve a térben. Ez azért nem lebecsülendő, mert a Turtle Creek Choral, és a Women Chorus összesen 220 énekesből áll. Minden hang egyedi térrel jelent meg a prezentáció során. A szólista kissé a center pozíció mellett hallható, míg a Fisk orgona betölti az egész hátsó teret. Behunyt szemmel tényleg ott éreztem magam a Meyerson Symphony Center termében.

Amellett, hogy az ARC kombo a női hang ábrázolást briliáns módon végezte, kiderült, hogy nem áll tőle messze a jazz prezentáció sem. A Flagship Romance jazz felvételeket is készített az ő sajátos stílusában. 2009 szeptemberében Jordyn Jackson New Orleans-ba látogatott, és tíz jazz interpretációt készített a város történelmi kerületében lévő előadóteremben. A September In The Garden (Right Recordings) albumon kimagasló ének tehetségét csillogtatja. Jordyn hangja kiváló etalon arra vonatkozóan, hogy miként képes a rendszer az érzelmeket tolmácsolni. New orleansi zenészek kísérik a felvételeken. A The First Time I Ever Saw Your Face címűdalban a hangjának csábítása borzongatja a hallgatót. Kimondhatom, hogy az LS28 előfok, és a VT80 sztereó elektroncsöves végerősítő minden érzelmet és apró rezdülést tolmácsolt.

Összefoglalás

Vajon az LS28 előfok, és a VT80 végerősítő tökéletesek? Nem, ezt nem lehet mondani. Néhány rock felvételen feltűnt, hogy az éles hangokat lágyítja a rendszer. Koránt sem nevezhetők egyébként belépő kategóriának, mert kiváló minőségű, rendkívül zenei hangú rendszer építhető velük. Azt sem mondom, hogy a hangjuk minden elsöprő. Azt viszont komolyan mondom, hogy a korábbi ARC-nél megszokott hangzásvilághoz képest sokkal kevésbé analitikus jellegű.

Az LS28, és a VT80 is a gyártó Foundation sorozatának tagja, amely náluk belépő kategóriának számít. Azt meghatározni, hogy pontosan mit is jelent számukra, nehéz meghatározni, de rendkívül muzikális rendszer építhető belőlük. Hogy valami negatívumot is említsek, mivel a VT80 például nem kapcsolható monó módra egyszerűen, mivel gyakorlatilag nincs rajta semmiféle kezelőelem. Ezen a dolgon viszont könnyedén át lehet lépni a fentiek tükrében. Az Audio Research LS28 előerősítő és VT80 végerősítő nyugodtan állhat a hallgatási listájának elején, ha igazán zenei elektroncsöves rendszer építéséhez keres komponenseket. Én csak tudom, mert több mint 20 év félvezetős erősítő hallgatás után visszatérített az elektroncsőre.

teszt

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:[Enjoy the Music.com]

Specifikáció: