Wadia di122/a102 – Tovább az úton

Régen volt már, hogy a mini illetve midi méretű készülékekről a filléres vacakok jutottak az emberek eszébe, hiszen az utóbbi időkben számos gyártó rukkolt elő apró audiofil, sőt, high-end masinákkal is, melyek sorát most a Wadia di122 digitális dekóder és az a102 végerősítő kettőse gyarapítja tovább.

Az ízléses kis alumínium és fekete üveg tető kombinációjú készülékek létrejötte a gyártó Series 1 mini ipari formatervezésének köszönhető, amely ügyesen ötvözi a csekély dimenziókat a felsőkategóriás minőségű kiviteli minőséggel, hogy a kicsi modellek semmivel se maradjanak el nagyobb méretű társaik mögött. A kicsiben is erőt, magabiztosságot és masszív érzetet sugárzó készülékek képeit elnézve akár teljes méretű berendezések is lehetnének, a lekerekített, bástyaszerű lábaik pedig valóságos erődökké teszik őket, amelyekben abszolút biztonságban tudhatják magukat az értékes áramkörök és alkatelemek. A di122 minimalista előlapján a fontos információkat mutató kijelző mellett mindössze két multi-funkciós kezelőszerv található, melyekkel a bekapcsolás, bemenetváltás és a hangerőszabályzás egyaránt elvégezhető, míg végfok párjának egy hálózati kapcsoló is bőven elegendő lett.

A többi Wadia átalakítóhoz hasonlóan nem egyszerűen DAC-nak, hanem digitális dekódernek elnevezett di122 valójában egy DA konverter, előerősítő és fejhallgató egyben, ami annyit jelent, hogy digitális eszközök alkalmazása esetén a végfok párjával komplett audio rendszer építhető fel belőle. A készüléken kettő koaxiális és kettő optikai digitális bemenet található, amelyek 24 bit/192 kHz-ig támogatják a formátumokat, míg az USB B bejáratán keresztül akár 32 bites jelek fogadására is képes, és a DSD64, DSD128, DSXD352,8 kHz, valamint a DXD384kHz formátumokkal egyaránt megbirkózik. Természetesen a di122 mindenféle műsorforrással összekötve a Wadia készülékekre jellemző extrém pontos digitális dekódolást kínálja, a kifinomult módon feldolgozott digitális jeleket pedig az aszimmetrikus RCA analóg kimenet mellett szimmetrikus XLR kijáraton is továbbítja a végfok párja vagy más, megfelelő bemenettel rendelkező végerősítő felé. A készülék hangminőségét prémium kategóriájú zajelnyomás fokozza tovább, s tulajdonosai a fejhallgató kimenetnek köszönhetően kedvenc fülesükkel is élvezhetik a nívós Wadia hangzást.

A di122-höz kivitelben és méretben tökéletesen illeszkedő a102 egy kompakt digitális sztereó végerősítő 2×50 Watt teljesítménnyel 8 Ohmon és 2×80 Wattal 4 Ohmon. Kapcsoló üzemű tápjának köszönhetően a nélkül továbbítja az energiát a hangsugárzók felé, hogy közben nagy hőmennyiség termelődne, így egyrészt nincs szüksége nagy méretű hűtőbordákra vagy ventillátorokra, másrészt mivel keveset fogyaszt,tulajdonképpen „zöld” és energia hatékony erősítőnek tekinthető.

Minőségének egyik kulcseleme a Signal Surveyor technológia, ami folyamatosan monitorozza az erősítő kimenetét, és amennyiben a DC komponens túllépné a biztonságos mértéket, azonnal kikapcsolja az erősítést, így garantálva a hangsugárzók magas fokú védelmét.

A készülék aszimmetrikus RCA és szimmetrikus XLR csatlakozási lehetőségeket is kínál, a hangsugárzók bekötéséhez pedig speciális 5-utas hangszóró kimenet található rajta. Annak érdekében, hogy az a102 praktikus módon a rendszer többi tagjával egyszerre tudjon be és kikapcsolni, a készülék hátlapján Trigger be és kimeneteket is elhelyeztek.

Köztudott, hogy minden gyártónak, vagy legalábbis a cégek adott szériáinak vagy korszakainak megvan a jellegzetes saját hangja és karaktere. Ilyen tekintetben a Wadia legújabb kori, olasz-amerikai koprodukcióban készült berendezései egyaránt sima, eszköztelen és semleges hangzással bírnak, azzal a fajtával, ami egyrészt a műfajfüggetlenséget garantálja, másrésztől pedig azt jelzi, hogy a készülékek szinte csak keresztülengedik magukon a zenét és nem különösebben akarnak beleavatkozni az életébe.
Nem kivétel ez alól a trend alól a di122-a102 kombó sem, az Intuition-höz hasonlóan azt bizonyítva, hogy a DA átalakítóknál megvalósított hangkaraktert a gyártó sikeresen átültette az erősítőibe is, hogy együtt igazán harmonikus párost alkossanak.

Harsányságot, sarkosságot, érdességet vagy gyakorlatilag a legapróbb bántó hangocskát sem lehet felfedezni a páros zenéjében, ami sok tekintetben úgy szól, mint egy német analóg lemezjátszó lemezpattogások és sercegések nélkül. Ennek köszönhetően ez a szett a digitítiszben szenvedők számára is érdekes alternatíva lehet, és az is könnyen akklimatizálódhat hozzá, aki analóg és digitális eszközöket is hallgat. Alapvető jellemzőjük a kiegyensúlyozottság és az eszköztelenség, amit nem lehet eleget dicsérni, hiszen az audio készülékeknek végső soron az a dolguk, hogy a valóságot, vagy legalábbis annak illúzióját tárják elénk, ne pedig a saját karakterüket tolják előtérbe. Hasonlóan a kábelekhez, amelyeknél, mint mondják, az ideális a „nincs kábel” eset lenne, a készülékeknél is a fantazmagória birodalmába tartozó „nincs készülék” lenne a legjobb megoldás, a jelek meg csak úgy lejátszódnának, felerősödnének, és végül megszólalnának a sort folytató „nincs hangszórókon”. Sajnos mindez lehetetlen, de azért ez a kettős hatásos ízelítőt nyújt a technikát diszkréten háttérbe toló a muzsikát pedig maximálisan érvényre juttató stílusból, amiről mindenki álmodik.

A kis erősítő korrekt dinamikát és valóban erőteljes csúcsokat produkál, zavaró hangokat akkor sem tapasztalni a hangban, amikor a zene rendesen felhangosítva szól. A jazz koncert dobjai ugyanúgy feszesen és energikusan szólalnak meg, mint a klasszikusok üstdobjai vagy a különféle pop és rock számok pattogós ritmusai, mindeközben a hangkép egyensúlya is megmarad, mivel a basszus még az e tekintetben intenzívebb részleteknél sem akar rátelepedni a többi frekvenciára és nem húzza el lefelé a balanszot. A különféle hangok lazán és könnyedén szakadnak le a hangszórókról, a megszólalás levegős, a frekvenciasáv pedig hatásvadász sziporkázás nélkül is nagyon széles. Nagyon tetszik a többi Wadia készüléknél is megemlített plasztikus karakter, ami révén, a hangszerek még inkább valóságosnak tűnnek. A hangszíneket bujának ugyan nem mondanám, de nagyon kellemesek és a készülékek a maguk semleges világában bőséges árnyalati gazdagsággal rendelkeznek.

Digitális készülékként a di122 kellően természetes és emberközeli megszólalást produkál, amibe bizony még némi ellágyulás és selymes tónus is belefér, ami úgy látszik, valahol azért mégiscsak ott van azokban a fránya bitekben, csak tudni kell előhozni őket.
Kipróbálva a fejhallgató kimenetet is, alapvetően az előzőkben megismert hangzás fogad, de még dinamikusabbnak és erőteljesebbnek tűnik. Nyersebb hangzású felvételeknél mutatja meg igazán, hogy nem kozmetikáz, mert nem arra törekszik, hogy azokat is a szokásos kellemes és barátságos tónusúvá varázsolja, hanem úgy mutatja meg őket, ahogy eredetileg rögzítésre kerültek.

Tökéletesen beleilleszkedve az aktuális Wadia trendbe, a di122/a102 együttes kifinomult, kellemes, tiszta és sima hangzást nyújt, márkatársaihoz hasonlóan remekül megtalálva az arany középutat az analóg és a digitális világ között. A készülékek kivitele és műszaki tartalma a szokásos nagyon magas műszaki színvonalat képviseli, az általuk nyújtott élményt vizuálisan is teljessé tevő ízléses külső pedig ismét az e tekintetben utolérhetetlen olaszok keze munkáját dicséri.

Forrás:[www.hifipiac.hu]

Specifikáció: di122, a102