Cambridge Audio CX sorozatú CD-lemezjátszó futómű

Egy új sorozat részeként I.

A digitális formátumok fejlődéstörténetében a CD-lemezjátszás minőségi szintjének állandó emelése döntő szerepet játszott. A beépített mechanikák, a digitális/analóg átalakítók, az analóg rész és a kimeneti csatlakozók mind-mind meghatározták egy készülék minőségét. Mindezek folyamatos fejlődésével hangminőség is eredményesen fokozódott, a „normál” CD-lemez mellett létrejött többféle fejlettebb formátum, mint a HDCD, az XRCD, az SACD, mígnem a fejlesztők kitalálták a matéria nélküli digitális műsoranyagok lejátszását. Akkor vajon mi vezérelte a Cambridge Audio mérnökeit, hogy „leragadjanak” a normál CD-lemezek lejátszásánál? Az egyik döntő ok, hogy tengernyi CD-lemez van az hifi-kedvelők birtokában, még akkor is, ha nem kifejezetten gyűjtési szándékból vásárolták, csak egyszerűen hallgatni szeretnék. A másik, hogy digitális/analóg átalakítót ma külön egységben szokás tervezni vagy egy előerősítőben vagy egy integrált erősítő részeként tálalni.

A CXC CD-játszó mechanika ugyanolyan szépen dolgozik, mint amilyen szépnek látszik. Igazán gyönyörű, szinte „lebegő”, egyedülállóan metszett esztétikai megoldások alkalmazásával karcsú kialakítást nyert, nem egzotikus fajta. Mindezek ellenére nem kis-tömegű, robusztus felépítése tekintélyes a futóművek táborában. Az alacsony rezonanciájú készülékház a káros mechanikai rezgések elnyelésével növeli hangminőséget. A mechanika nemcsak ígéri be is tartja a csendességet, a gyors kiolvasást és a rezgésmentességet.
A rezgésmentesítésnek csupán csak egyik eleme a középre szánt olvasó-mechanika. A CXC középpontjában a mára legendássá vált „S3” szervo-mechanika áll, amely úgy lett kialakítva, hogy hatékonyan nyerje ki a CD-lemezek digitális adatait. Mindebben elengedhetetlenül segíti a korszerű hibajavítás. A készülék minden porcikáját úgy tervezték, hogy örömünk legyen az audio-CD hangzásában. Egyetlen sebességre koncentrál, csak zenei CD-k lejátszására optimalizált! Ez az amivel a többcélú, univerzális Blu-ray lejátszók egyszerűen nem tudnak versenyezni. Ebben csupán az egyik tényező az, hogy a kimeneti jel, a lézerfej valós időben kiolvasott adathalmaza. A jelfeldolgozást a CX sorozatban dedikált erősítő DAC áramköre vagy más digitális/analóg átalakító végezze. Jó kutakodási és kísérletezési alap mindazon analizáló beállítottságú hifi-kedvelőnek, aki maga kívánja összeválogatni hangrendszerének elemeit. Ebben segítik a különösen gondosan kiválasztott S/PDIF koaxiális ( kevesebb mint 75 Ohm ) és optikai TOSLINK kimeneti csatolói, ezek illeszkednek bármelyik kiváló minőségű DAC bemeneteihez. A zökkenőmentes áramellátásról toroid transzformátor gondoskodik, tápegysége jól szűrt.

A CXC bebizonyítja, hogy ezt a formátumot még nem kell leírni! A kiváló hangzáshoz pontos jelkiolvasással minőségi digitális jelet biztosít. A Cambridge Audio CX sorozatú CD-lemezjátszó futóműve egy új gyártmánysorozat a CX széria része. Az összes készülék és a koncepció létrejötte a több mint 30 éves digitális ismeretek tárháza, szinte a digitális beteljesülés. Az ember úgy gondolná talán itt a vége – vajon mi jöhet még?

A Cambridge Audio CX-sorozatában megjelent új digitális készülékeket beérkezési sorrendjükben szemügyre vesszük és rendszerbe állítva teszteljük!

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció