Sonus Faber Chameleon

A „vicenzai fafaragók” az első harminc évben számos izgalmas és egyedi hangsugárzót „tettek le az asztalra”, amelyek azonban bizonyos szempontból mindvégig azonosak voltak, mégpedig a klasszikus kivitelezésben és a hagyományos megoldások modern formába öntésében.

A találó nevű új Chameleon modellek viszont egészen mások, olyannyira, hogy első ránézésre talán nem is gondolná az ember, hogy a Sonus Faber műhelyéből kerültek ki.

A Sonus Faber már a sorozat megjelenésekor egyértelműen jelezte, hogy az új Chameleon modellekkel a zene és filmrajongók eddigieknél jóval szélesebb rétegét szeretné megcélozni, s ezt természetesen a hangsugárzók árainak kialakításakor is messzemenően figyelembe vette. Megijedni azért nem kell, áruházi dobozok azért a Chameleon modellek sem lettek, mindössze újabb vásárlókat és rajongókat ismertethetnek meg a patinás gyártó termékeivel.

Az eddigi Sonus Faber modellektől radikálisan eltérő, határozott és erőteljes vonalvezetésű Chameleon típusok legfőbb jellegzetességei a hangsugárzók nevét is inspiráló cserélhető színes oldallapok, amelyek révén a dobozok tényleg úgy változtathatják a színűket, mint a névadó hüllőfajta. Apropó, színek! Eddig a Sonus Faber világ dió, grafit és fényes fekete hangsugárzókból állt, a legmerészebb kilengést pedig a fehér Toy modellek jelentették. Ehhez képest a Chameleon sorozat modelljei szivárványszín kavalkádban pompáznak, ami valóban újszerű érzet a klasszikus iskola nagymesterének tartott, e tekintetben mindezidáig eléggé visszafogottnak mondható gyártótól.

A Chameleon modellek elsődleges burkolata bőr, melyet az oldallapokon az Olympica hangsugárzókról ismerős kerettel szegélyeznek. Az említett színes oldallapok ezekbe a keretekbe kerülnek, a márkanév pedig az oldallapok kivágásain keresztül látható. Az új hangsugárzók Olaszországban, a Sonus Faber saját gyárában készülnek, az igényes alkatelemeket nívós európai beszállítóktól vásárolják hozzájuk. A hangszórókat a Sonus Faber tervei alapján készítik neves európai hangszórógyártók, a félkészen érkező típusokon azonban az olaszok végzik el az utolsó simításokat, melyek így abszolút titkosak maradnak. A Chameleon hangsugárzók hangszórókészlete 29 mm-es dóm tweerekből valamint típustól függően 15 illetve 18 cm-es polipropilén membrános mély/középsugárzókből áll.

A Chameleon B két-utas bassz-reflex rendszerű monitorsugárzó, a Chameleon T három-utas, négy hangszórós álló modell, míg a Chameleon C egy két-utas centersugárzó, ami reflexcső helyett érdekességképpen passzív radiátorral rendelkezik.

Forrás:[www.hifipiac.hu]

Specifikáció: T, B, C