Vertere Redline HiFi and Source bemutató

Vertere Redline HiFi and Source bemutató

Ez a rövid bemutató újabb betekintés a Vertere Redline széria tulajdonságaiba. Rendszeres olvasóink már láthattak riportot az 5-pin DIN – 5-pin DIN Redline kábelről, amelyet a Naim Supernait 3 erősítő és ND5 XS2 streamer közötti összeköttetésként értékeltem. Az eredmény egyértelmű előre lépés volt, ami meglepett, és arra sarkallt, hogy a sorozat további kábeleit is kipróbáljam. Ebben a bemutatóban a 4-pontos DIN – XLR Vertere Redline kábelt kötöm be a NAC-N 272 és a NAP 250 (nem a DR verzió) közé.

A felépítés:

A Redline a Vertere legújabb sorozata, amelynek csúcsán a kézzel épített HB széria áll. A Redline duplán árnyékolt külső fonatot és fóliát alkalmaz a zajcsökkentésre.

 

A gyártó tájékoztatása szerint hét különálló nagy tisztaságú vörösréz (előjáratás, és öregítés nélkül) elemi szál van a kábelben csatornánként. Az eltérő vastagságú kábelek alacsony dielektromos tényezőjű FEP szigetelő anyagba vannak burkolva (1x földelés, 3x jel pozitív, 3x jel negatív). Ez a felépítés rugalmas felhasználás módokat tesz lehetővé. A hat jel hordozó ezüstözött, két vékony, és négy vastagabb elemi szálból áll. A földelés a legvastagabb szál, ennek ón bevonata van. A Vertere filozófiája szerint a kábeleik nem hozzá adnak a bemutatóhoz, inkább a lehető legkevesebbet veszik el abból. Ez a filozófia kissé különbözik a többi gyártó ajánlásától, és igazán figyelemre méltó. Arra koncentrálnak, hogy a kábel a lehető legkevésbé színezze el (módosítsa a hangszínt) a bemutatót, alacsony legyen az átvitt jelben az interferencia és a torzítás.

Minőség:

A kábel tapintása tömör, de nem annyira, hogy megtartsa a hajlítás formáját. Megnyugtató, hogy a dobozból kivéve nem kell külön kiegyengetni. A csatlakozók szépek, és a megszokottnál kicsit hosszabb szerelvényezést tartalmaznak. A bemutatóban szereplő összekötő 1 méter hosszú, de fél méteres léptékkel növelve rendelhető. Csatornánként 4,8 mm vastagságú.

A bemutató:

Ahogy azt korábban említettem, a 4-pontos DIN – XLR Vertere Redline kábelt a NAC-N és a NAP 250 készülékeim közé kötöttem be. KEF R700-as hangfalakat csatlakoztattam a rendszerbe, amelyekre büszke vagyok, és szeretem őket, mert nyugodt módon együtt lélegeznek a zenével.

Első benyomások:

Minden más apró módosítás közül ez okozta a legnagyobb előre lépést.

Néhány napig járattam a kábeleket a Naim Radio és a Radio Paradise műsorával. Azt tapasztaltam, hogy a színpad ábrázolás jelentősen javult velük. Ryan Adams Carnegie Hall felvételén például a vokál tisztább, és fókuszáltabb, amellett, hogy jobb volt hallgatni. Az R700-as hangfalaim amúgy is vokál specialisták, így minden változást megmutatnak.

Többféle apróbb fejlesztést elvégeztem már a rendszeremben, sok kiegészítőt kipróbáltam már. Egyesével tettem be ezeket, és mindig figyeltem, hogy mennyit javít a hangzáson. Azzal kezdtem, hogy grafit lapokra tettem rá a készülékeimet (Wilko 10 Font darabja), hogy csillapítsam a rezonanciákat. Atlas Power tápkondicionálót is használok, amely minden rendszernek jót tehet, emellett IsoAcoustic Gaia III rezgés csillapítókat használok a hangfalak alatt. Sokat várok még egy későbbi fejlesztéstől, amely során a Naim előerősítőmhöz fogok XPS DR tápegységet csatlakoztatni. A Vertere Redline rendszerbe kötése jelentősen tisztább hangzást, és jobb színpad ábrázolást hozott. Az összes korábban felsorolt közül úgy éreztem, hogy ez javított a legtöbbet a hangzáson. A korábbi bemutatómban (Supernait 3) leírtak alapján kimondható, hogy következetesnek tekinthető ez a teljesítmény javulás a teljes Redline sorozat esetében.

Összefoglalás:

A Vertere Redline tényleg úgy adott hozzá a rendszerem hangjához, hogy tényleg a lehető legkevesebbet vette el. Az összekötő kábelek cseréjét minden rendszerben csak kritikus odafigyelés és fokozatosság mellett javaslom végezni. A bemutatóban szereplő összekötőt a teljesítmény fokozására ajánlom, miután kétféle rendszerben is jelentős javulást jelentett.

Műszaki adatok:

Írta Simon Wilce

2019 november 14.