Vertere Pulse-Xmini hangsugárzó-kábel

Egy kábel esetében több dolgot is figyelembe kell venni. Egy zenehallgatásra szánt kábel alapanyagai, szigetelése, a vezető ér keresztmetszete és a csatlakozások minősége döntő szempont, mert minden változtatás meghallatszik a végeredményen, a hangzáson. Szorosan ide tartoznak az elektromos jellemzők, az impedancia és a kapacitás. Többek között ezért is érdemes olyan cég kábeleivel foglalkozni, ahol kiterjedt kutatást végeznek a kábelek fizikájának tökéletesítésében, mindenre kiterjedő metallurgiai és szigeteléstani kísérleteket végezve.

A Vertere hosszú évek alatt jutott el odáig, hogy saját elméletének gyakorlati visszaigazolása kiváló hangzást és piaci sikereket is hozzon. A Pulse-Xmini nagy-teljesítményű kábel, a Vertere egyedülálló Pulse-X vezetékelméletének és technológiájának újabb példája.

A gyártócég munkájának és körültekintő hozzáállásának különbsége a csomagoláson is meglátszik. Apróságnak tűnik, de a vásárló szempontjából fontos, hogy milyen állapotban kerül kezébe a termék. A Vertere esetében pl.: gondosan, műanyaghálóval védettek a fém csatlakozóburkolatok.

A Vertere Pulse-Xmini hangsugárzókhoz használatos új kábele is, mint az eddigi modell, több vezető-érből áll, amely egy újabb fejezet a javított teljesítményszállítás és jelátvitel nagykönyvében. Ezüsttel és ónnal bevont nagy-tisztaságú rézvezetőket használ a jel gyors és sérülésmentes vezetése érdekében. A vezetőszálak az emberi hajszálnál is vékonyabbak, ezért a velük való kézimunka megkülönböztetett precizitást igényel, szinte lehetetlen. A jelszállításba bevont kettős árnyékolás (X2 Main Braid for Signal) nem egyedi a kábelgyártásban, de itt új értelmet nyer azáltal, hogy egy csepp külső induktív vagy RF „rászórást” sem enged behatolni. Szigetelését tekintve a Pulse-Xmini is komplex gyártmány, belső PTFE bevonat és külső, átlátszó PVC köpeny védi egyrészt a jelet, másrészt az egész kábel-szerkezetet a külső mechanikai hatások ellen. Könnyen hajlik egy bizonyos rádiusz eléréséig. Mivel a vezetőszálak nagyon vékony keresztmetszetűek, csak módjával hajlítgassuk, ettől függetlenül gondos kezeléssel egy Vertere kábel élethosszig megtartja rugalmasságát.

A Vertere Pulse-Xmini hangsugárzó-csatlakozói biztonságos kezelést nyújtó, finom kidolgozású mégis erős, időtálló burkolattal rendelkeznek. Az érintkezők speciális rézötvözetek, felületükön 5 mikron 23.95ct kemény aranyozással készülnek. Az érintkező-felületek háromszor vastagabb aranyozást kaptak, mint azt az átlagos típusoknál megszoktuk.

A Vertere kábelgyárából konfekcionálva, a méretezést és az elektronikai paramétereket precízen betartva, gyárilag szerelve, becsomagolva szállítja kábeleit. Nem kapható méteres kiszerelésben, mert kézi technológiával nem szerelhető/forrasztható, így kikerülve az esetleges hamisítványokat és a házi barkácsolást.

Meghallgatás

Tesztünk bebizonyította, hogy a Vertere Pulse-Xmini hangsugárzó-kábel akár nagy-, de akár mikró-energiák gyors szállítására is képes. Ennek, és a továbbiaknak megállapítására felhasználtuk az MCIntosh MA5200 erősítő nyugodtságát és magabiztosságát, valamint az Elac BS314 hangsugárzó precíz, minden különbséget jól kimutató hangzásképét.

A jazz-muzsika egyik reprezentánsa, Coleman Hawkins élvonalbeli bebop szaxofonos, a The Hawk in Hi Fi című lemezén (Columbia 88697694432) dinamikusan és frissen szólal meg. Érezni az előadás atmoszféráját – annak ellenére, hogy 1956-ban készült a lemezfelvétel, vagy éppen ezért. Hallható a megfelelően kézben tartott, széles dinamika tartomány, amelynek egyenes következménye, hogy hangrendszerünk produkciója életszerű. Coleman Hawkins lassú szaxofonjátéka mint valami lírikus monológ száll a ritmuskíséret felett. Pontosan rajzolódnak ki a hangszeres játékosok, dinamikus, gyors és feszes tempó bármilyen hangerőszint beállításánál, a nagybőgő mély hangjai szinte bekúsznak a légtérbe. Jellemző a bőséges részlet és a hangszínek világa, amely a műfajkarakterekhez illő hangszereléshez igazodik. A szóló mindig hangsúlyos marad, körülötte a kíséret levegősen szól.

A szimfonikus nagyzenekar hangzását sokszor teszteljük Grieg – Peer Gynt szvitjének felvételével, mert a hangszerek sokszínűségét, a különféle hangulatokat jól mutatja. Kiváltképpen az EMI Records (CDC 7470032) felvétele Sir Neville Marriner vezényletével kiváló erre a célra. A Morning tétel négy percébe sűrített napfelkelte kiteljesedése a hangszerek nyelvén és dinamikai képességük teljes kihasználásával elmesélve. A sok zenész által klasszikus felállásban elfoglalt térben a szimfonikus zenekar tömege és összetettsége nagyon jól érzékelhető. Kirajzolódnak a különféle hangszercsoportok, a hátrébb helyet foglaló fuvola szólama fémes (hallani a fúvó levegőt), a nagybőgők hangterjedelme bő, energikus, gördülékeny dallamvezetésű. A harmóniák könnyed áramlása magával ragadó. Bármennyire is borús egy zenei téma, a hangzás mindeközben tiszta és nyitott. Számtalan apró részlet hallható, levegős és könnyed megjelenítéssel élményszámba menő hangzást biztosít.

Rockzenét, a Police együttes Reggatta de Blanc (A&M 394792-2) c. lemezét, hallgatva kijelenthetjük megvan az összhang a lendületes játékstílus és a rock-os előadásmód között. Erőlködés nélkül produkál kimagaslót, erő, dinamika, részletek jelenléte mindenhol. Ez a kábel nem akarja hangolni a hifi-rendszert és a kiváló energiaszállítás mellett ez a legnagyobb előnye. Nem húzza el a hangzási egyensúlyt a magas hangtartomány felé, nem hallani durva éleket, torzításból eredő karcokat. Nem ken el, és nem hangsúlyoz ki árnyalatokat, simább, kiegyenlítettebb a hangzási balansz és az átlagnál magabiztosabb az előadás.

Konklúzió

Az ismeretlen eredetű és valamilyen hangzatos névvel feliratozott kábelek ideje lejárt. A Vertere Pulse-Xmini típusmegjelölésében, fantázianevében nincs semmilyen szuperlatívusz (excellent, reference, ambience, studio-liner, stb.) A gyártó nem beszél fénysebességű jelszállításról, extra hő és környezeti viszonyok tűréséről, sem űrrepülésről, sem haditechnikáról – csak muzsikáról, éppen ezért vívja ki a bizalmat.
Amennyiben meg vagyunk elégedve erősítőnk „tudományával” és ezt az erősített jelet a hangsugárzónk jól dolgozza fel a Vertere Pulse-Xmini kábellel történő összeköttetés kihozza belőlük a maximumot.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 90%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 95%
Összesen: 93%

Pro
+ minden hangfekvés a helyén
+ a telt hangzás mellé kiegyensúlyozott átvitel
+ a hangszerre jellemző hangtömeg ábrázolása
+ méretei és anyaga folytán könnyen kezelhető

Kontra
szoros csatlakozók
könnyen koszolódó szigetelő anyag

Specifikáció

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]