Transparent Ultra hangszóró kábel bemutató Hifinews

Transparent Ultra hangszóró kábel bemutató Hifinews

A Transparent Prémium sorozat triójának top modellje az ötödik generációs Ultra, amely a kábelt szűrő áramkörrel kombinálja.

Minden Transparent kábel mögött egyértelmű tervezési filozófia áll. Mivel a kábelezés elkerülhetetlen, a sávszélességet a megfelelő tartományra optimalizálni kell, a rádiófrekvenciás zavarok távoltartása mellett. Ezt a hatást az induktivitás, a kapacitás, és az ellenállás értékek figyelembe vételével lehet előállítani. Megfelelő módon kombinálva ezeket, a kábel kiszámítható, állandó átviteli jellemzőkkel fog rendelkezni, amely független a hosszúságától. Dióhéjban ez a magyarázata annak, hogy a gyártó pontosan behangolt szűrőáramkört épít a legtöbb kábelébe.

A bemutatóban szereplő Ultra hangszóró kábel a Prémium széria legnagyobb tagja, felépítésében, anyagfelhasználásban és a szűrők kialakításában a Super valamint a Plus kategória felett helyezkedik el. A kábel geometria kialakítása során szoros csavart fonatot alkalmaznak, amelyeket nagy sűrűségű polimer rudakkal stabilizálnak az elrendezésben. Minden kábel három vezető érből épül, amelyek mindegyike hat elemi szálból tevődik össze. Ezeket egy extrudált polimer gerinc köré tekercselik fel. A kb. 1 MHz-en működő aluláteresztő szűrő hálózat a kábel hangszóró felőli végének közelébe helyezkedik el. A csatlakozóelemek villák voltak.

Mérési eredmények:

A mérőpadon a geometriai jellemzőknek, és a beépített szűrőhálózatnak köszönhetően a kábel nagyon csekély mértékben módosított a továbbított jelek minőségén. Ennek valószínűleg a relatív magas 307 pF/ paralel kapacitás, és a közepesnek számító 0,84 mikro Henry hurok induktivitás lehet az oka. Az átmeneti ellenállás 9,1 milli ohm, ami nevetségesen kevés, mindössze 0,01dB/m jelveszteséget okoz.

Transparent a szó szoros értelmében:

(angol szójáték, amely átlátszó, áttekinthető jelzőt jelent, amit gyakran használnak a bemutatók során a hangzás jellemzésére – fordító megjegyzése)

A B&W 800 D3 hangfalaimat Devialet és Constellation Taurus erősítőkkel hajtottam meg. Az Ultra kábel előre lépést jelentett a hangban. Fény, élénkség, és nagyobb térérzet. Kiváló ritmika, megnövekedett a hangszerek közötti tér, emellett a bekezdések és a lecsengések egyértelművé váltak.

Még egy olyan viszonylag nyugodt koktél jazz számon, mint Al Jarreau My Favourite Things [Tenderness; Reprise Records 9 45422-2] is életre kelt az előadás. Mintha felgyorsult volna a nyugodt tempó. A középtartományról rengeteg port letörölt, a szaxofon és a cintányérok csillogtak, a zongora gyönyörű harmonikus tartalmat kapott. A női énekhang tiszta, és erőt sugárzó. Ezzel együtt a színpad hátsó része távolabbra került, mindennek nagyobb teret biztosítva.

Annie Lennox Neil Young ‘Don’t Let it Bring You Down’ [Medusa; K2 HD] szerzeményén, amely egy dús ’90-es évekbeli felvétel, olyan érzelmi részletek jelentek meg, amiket még soha nem hallottam. Az elektronika által ábrázolt bonyolult szinteket természetes koherenciával szólaltatta meg. Örömöt okozott a gyönyörű fogalmazás mód, a női énekhang hirtelen az egyik legfontosabb elemmé vált a mixben.

Hi-Fi News ítélet:

A High-End kábelek gyakran rányomják bélyegüket a hangra, de ez jelen esetben nem igaz. A Transparent Ultra precíz, a zene élethűségét és muzikalitását tartja szem előtt. Nő az átvitel szélessége, a magas részlet gazdag, és a középtartomány természetes. A teszt egyértelműen igazolta a Transparent RF szűrőáramkör koncepció létjogosultságát.

Műszaki adatok:

Írta: Paul Miller

Labor mérés: Paul Miller

2018 május 1