Tisztelt olvasóink, leendő vásárlóink!

A következő cikksorozatunkkal a kezdő, a hifi világában járatlan vásárlójelölteknek kívánunk egy kis segítségét nyújtani, amolyan „beavatás a rejtelmekbe” alapon.

Mindenek előtt lekívánjuk szögezni, hogy nem vagyunk a téma apostolai csupán több évtizedes hifi-rajongói múlt és szintén hosszú-idejű kereskedelmi munka áll mögöttünk. Így reméljük igyekezetünk kedvező fogadtatásra talál! Azt ajánljuk, hogy ne receptszerűen tartsák be a javaslatainkat és a leírtakat, inkább tekintsék át azok realitását, a saját igényeik és a zenéhez való hozzáállásuk alapján mérlegeljenek!

Amikor elgondolkodunk egy hifi-berendezés vásárlásáról legelső feladatunk zenehallgatási szokásaink felmérése, mivel mindenki szinte a nap minden szakában hallgathat zenét. A kérdés: ez mennyire befolyásolja napjait? Egész nap háttérzeneként hallgatja vagy egy nyugodt időszakban leülve, odafigyelve hallgatja meg elejétől végéig a kiválasztott zenét és kikapcsolódik vagy emelkedett hangulatba kerül.

Természetesen mindenre van megfelelő készülék-összeállítás és érdemes ebből a szemszögből is költségvetést csinálni. Ugyanis szem előtt kell tartani, hogy a hátérzenélésből könnyen válhat valaki szenvedélyes „műkedvelővé”, akár a technika bűvöletében élő hifi-rajongóvá. Tehát az otthoni hangrendszernek későbbi lehetőségként fejleszthetőnek kell lenni. Ami ma kerek, befejezett hangrendszernek látszik, lehet a jövőben pont a továbblépés akadálya.

Azért nem kell megijedni, két dolog 100 éve változatlan: egyik az erősítő, a másik a hangszóró – még egyik helyett sem találtak ki mást. Pedig jelen korunkban úgy látszik, hogy már minden ki van találva. Biztosíthatom a Kedves Olvasókat rengeteg mérnök dolgozik a cégeknél az újdonságok fejlesztésén és az új termékek, megoldások feltalálásán. Akár teljesen új igényeket is tudnak támasztani, lásd: hálózati lejátszás, a zenei fájlok reprodukálása. No, de ne szaladjunk ennyire!

 

Tekintsük át mire lehet szükségünk!

Első a hangláncban a forrás, ami a zenét szolgáltatja, akár analóg, akár digitális módon hordozza a zenét. Második az erősítő, ami kezeli a beérkező digitális vagy analóg jeleket, akár mindkettő fajtát is. Harmadik a hangsugárzó, ami alkalmazkodik az előzőekhez, de szintén alkalmazkodnia kell a helységünk méreteihez és hozzánk zenehallgatóhoz. Miért a hangsugárzónak kell alkalmazkodni – mert nem mi vagyunk érte, hanem a hangsugárzó van a mi igényeink kielégítéséért.

Ez a megállapítás a hangrendszer minden elemére ugyanúgy vonatkozik, mert mindenből pontosan olyan modellt kell választani ami hangzásban azt tudja amit mi szeretnénk elérni. Nem vezet jóra a havernak tetsző (amit nem szól le) vagy az újságokban sztárolt modellek megvásárlása.

A komponensek kiválasztásában, a hangrendszer kialakításában és használatában a következő témakörök fognak segítséget nyújtani.

  1. A hifi amire szükségem van. Zenehallgatási szokásaim átgondolása és az ehhez szükséges alapvető műszaki követelmények.
  2. Akusztikai körülményeim, zene-hallgató helyiség felmérése.
  3. Rendszer komponensek kiválasztása az előző 2 pont körülményei figyelembe vétele alapján.
  4. Körültekintő vásárlás, rendszerek meghallgatása a saját követelményeinek figyelembe vételével.
  5. A rendszer otthoni installálása és bejáratása. A hangsugárzók ajánlott bejáratása és elhelyezése.
  6. Hangrendszerünk finom hangolása, kábelek, kiegészítők.
  7. A jó rendszer ismérvei
  8. A modern zene hallgatás főbb irányzatai

Reméljük sikerült felcsigázni az érdeklődést és sokan végig fogják kísérni a leírtakat! A közben felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolunk az info@audophile-szalon.hu levelezési címünkön.