A Spotify kilens

A boldog új világ mára szinte nélkülözhetetlen kelléke a stream-muzsikák tárháza, a Spotify előfizethető tartalomszolgáltató. A fiatal és „örökifjú” korosztályok elsősorban hordozható eszközökön használt kedvenc szoláltatójának műsorait már több hifi komponens-készülékeken is meghallgathatjuk.

Mi kell hozzá?

Ez itt nem a reklám helye, mert akár más szolgáltatókat is felhozhatnánk összehasonlítás vagy példaként, Európában a Spotify a legelterjedtebb – álljon itt csak a zene szeretete!
Tehát kell egy Spotify előfizetés. Amíg ezt nem tettük meg a készülékekbe beépített kliens nem működik. Ellenben havonta leszurkolt összegért könnyen válhatunk 20 millió zeneszám „tulajdonosává” – mert minden lemezt nem lehet megvenni. Azoknak, akik tudják mit keresnek, szinte kimeríthetetlen forrás pop, rock, jazz, klasszikus, blues, country és még sok más műfaj, előadó, komplett album a megjelenések sorrendjében(!), böngészési lehetőség nagyon hosszú időre.

Másodsorban szükséges egy alkalmas hálózati zenelejátszó. Minden olyan forráskészülék (hálózati zenelejátszó), amin a Spotify logó látható, elő van készítve a szolgáltató használatára.
Okos-telefon vagy tablet/laptop is szükséges a vezérlés megvalósításához, ugyanis nem a hordozható eszközünk szól hanem a hálózati zenelejátszó, a mobileszközt távirányítóként és információ kinyerés céljára használjuk.

Amit kapunk

Korlátlan hozzáférés a teljes zenei tárhoz. Rövid azoknak a műsorszámoknak listája amik Magyarországon nem elérhetők vagy régió korlátozás vagy az előadóval megkötött szerződés hiányában. Néhány szerző/előadó egyáltalán nem vagy korlátozva szerepel a Spotify adatbázisában. Mindamellett (regionális) licenckorlátozások miatt egy-egy mű/zeneszerző nem érthető el bárhonnan. Ez változik, az idő előrehaladtával.

A Spotify műsorszolgáltatás minőségét tekintve optimizált, az egyes zeneszámok között bizonyos mértékig kiegyenlített, normalizált hangerőszintre való beállítással. Ezt a szolgáltató technikai személyzete és a digitális technika elvégezte, a felhasználónak 3 minőségi besorolás van felkínálva Ogg Vorbis formátumban: ~ 96 kbps normál minőség mobilon, ~ 160 kbps számítógépes és hálózati-lejátszó szabványos minőség, kiváló minőségű mobilon, ~ 320 kbps (csak a Premium előfizetőknek) az elérhető legjobb minőség.

Az előfizetés olyan extra funkciókat tesz elérhetővé, mint a magasabb bitráta, az internetkapcsolat nélküli hozzáférés és mobilalkalmazás általi hozzáférés/vezérlés.

Az már csak a lemezgyűjtők kritikája, hogy a Spotify szerveréről hallgatott zene minősége nem éri el a legjobb felvételek hangzásminőségét, de öröm, hogy a gyengébb felvételek egy kicsit jobb szintre vannak felhozva. Köszönhetjük mindezt a fejlett stúdió-technikának ami évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt. (Megjegyezzük, hogy a minőség és a beállítások optimalizálása elsősorban hordozható készülékek használatát feltételezi, furcsa is lenne minden egyes nóta után a készülékünket utánaállítani, főleg utazás közben.)

Van egy tippünk

A Cambridge Audio CXN típusú hálózati játszója fel van vértezve a Spotify kliens minden tudományával, segítségével a zenehallgatás új dimenziója nyílik meg. A Cambridge Audio CXN képességeiben a hifi-zenehallgatáson túlmutató hangminőséget szolgálja a beépített DAC, digitális előerősítő és az internet rádió. Vehetjük akár a háttérzenélőket akár az audiofileket megcélzott vásárló közönségnek, a megnyerésükre konstruált hálózati lejátszókészülék meglepően jó hangminőséggel szolgál.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]