T+A Solitaire P-SE bemutató Hifi and Music Source

T+A Solitaire P-SE bemutató Hifi and Music Source

Általában jobban kedvelem a nyitott rendszerű fejhallgatók hangját, és ezt a csodálatosan szóló T+A Solitaire P-SE tovább erősítette bennem. Az 5000 fontos T+A Solitaire P, amit tavaly nyáron a fejhallgatók Rolls-Royce-ként minősítettem, most kisebb testvért kapott maga mellé, igaz a P-SE ára is 3000 font. Ovális kagylóba épült, ami teljesen körül öleli a fület, és jól lezárja a külső zajokat. A planár technológia 8 Hz- 45 kHz átvitelre teszi képessé, ami messze túl mutat az emberi hallás tartományon. Ám a széles átvitelre szükség van, mert esetleges hiánya érzékelhető a hangzásban.

A felépítés:

Mindkét oldalon egy 110×80 mm méretű ovális planár, sík membrános driver van beépítve. A driver általában nagyobb, és nehezebb, mint a hagyományos dinamikus verziók. Emellett a technológia igencsak energia igényes, mivel annál többet fogyaszt, minél nagyobb a membrán felület.

A T+A komoly fejlesztést és kutatási munkát fektetett a fent felsorolt problémák kiküszöbölésére, valamint az alacsony impedancia kérdésének kezelésére. Új meghajtót fejlesztettek TPM 2500 néven. Hasonló a rendszere, mint a nagyobb testvéré, de új neodímium mágnes motorjának köszönhetően minimalizálja a súlyt, és kevésbé gátolja a levegő áramlást. A nyitott rendszer pedig elkerülhetővé tette a zárt rendszerek rezonancia problémáit, mivel a membrán mozgását gyakorlatilag nem gátolja semmi. Ez jobb színpad ábrázolást tesz lehetővé.

A Solitaire P-SE kábelei ultra nagy tisztaságú vörösréz elemi szálak, amelyek ezüsttel vannak bevonva. Négy elemi szála szövet szigeteléssel minimalizálja az elektromágneses interferenciákat. A kábel stabil felépítése a mechanikus zajokat is távol tartja. Kétféle kábel szettel szállítják. Az egyik az általánosan használt 6,3 mm-es jack, a másik pedig a 4,4 mm-es Pentaconn, amely a szimmetrikus meghajtást teszi lehetővé. Választható opció az XLR.

A kivitel:

A Solitaire P-SE fekete színű fejpánttal, fekete fülpárnákkal, és kerettel érkezett, amelyek hátlapját fekete színű lyukacsos fémháló fedi. A hálón keresztül látható a bemeneti csatlakozás. A nagy méretű kagylók a fület körül ölelik, és nagyon kényelmesek. A fejpánt puha allergén mentes szintetikus bőr és velúr. Egyáltalán nem éreztem nehéznek őket. A fejemet megrázva is stabilan a helyén maradt, nem mozdult el.

A meghajtás:

A Solitaire P-SE meghajtásához a Questyle CMA 400i fejhallgató erősítőmet használtam, amelyet Atlas Mavros USB A-B kábellel csatlakoztattam a laptophoz. Qobuz, Tidal és Roon forrásokkal is kipróbáltam.

Teszteltem még a Chord Hugo 2-vel is egy kicsit, amelynek hangja sterilebb, mint a Questyle. Atlas Zeno 6,3/XLR átalakítókat alkalmaztam a csatlakozáshoz

Qobuz és Roon:

Mivel még csak most kezdtem a Roon használatát, ezért folyamatosan küzdök a lejátszási listák létrehozásával. Mikor belefáradtam, a Qobuz és Tidal alkalmazásokra váltottam.

Rendszerint Calexico What Heaven’s Left (Qobuz 24-bit/96kHz) majd a Radiohead Subterranean Homesick Alien (Qobuz 24-bit/96kHz) számokat hallgatom meg először. Mindkettőt kedvelem, és jó általános képet adnak egy fejhallgató képességeiről.

Calexico csaknem tökéletesen szólalt meg. Az akusztikus gitár gyönyörű lágy hangja, és az ének is elől középen szól. A dob tiszta és ropogós. Ugyan nem játszok dobokon, de a hang fantasztikus volt. a ritmus jól időzített, mintha stúdióban rögzítették volna.

A felbontás:

Kedvelem azokat a fejhallgatókat, amelyek megbocsátók a meghajtás terén, és fáradság nélkül lehet őket hallgatni. A T+A Solitaire is pont ilyen. Kifejezetten komfortos viselet volt ahogy zenét hallgattam vele, miközben a számítógépem billentyűzetén kopogtam. Soha nem éreztem úgy, hogy pihenőt kéne tartanom. Egyszerűen csak élveztem a muzsikát.

Nils Lofgren Keith Don’t Go című száma elképesztő részletekkel szólalt meg. Az akusztikus gitár hangja gyönyörű tiszta a felső regiszterben is, a Solitaire nem hagyott kétséget a bemutató minőségében. Jól értékelhető az áttekinthető hangzás kép, semmi nem hiányzott az élő előadás vibráló hangulatának tolmácsolásából.

A tonalitás:

Azt kell mondjam, hogy a T+A mélytartománya kicsit kevésnek tűnhet majd néhány hallgató számára, de nekem pont tökéletes balanszot szolgáltatott. Moby Why Does My Heart Feel So Bad? felvételén a mélytartomány kontrollált, nem veszi át az uralmat a hangzásképben. Post Malone Better Now döngölő basszusait is fantasztikus kontrol alatt tartotta, ami azt bizonyítja, hogy ez egy kivételes képességű fejhallgató. Nils Frahm Some című felvételén ízelítőt ad a színpad atmoszférából, és kiválóan tolmácsolja az energiákat.

Ritmus:

Daft Punk felvételeit használom a ritmika megítéléséhez. A Random Access Memories album Get Lucky című száma fantasztikus ezzel a fülessel. Ütős, ritmusos, gyors, és erőlködés mentes. Ugyanezt tapasztaltam Skrillex Bonfire felvételén. A bekezdések határozottak, a kiváló ritmika megerősítést nyert.

Tapasztalatok a Naim NAC N-272 előerősítővel hallgatva:

Megtapasztaltam azt is, hogy a Solitaire P-SE mennyire megbocsátó a meghajtás terén, amellett, hogy milyen kényelmes viselet. Mindenki számára fontos a luxus úgy a hangban, mint minden másban. Előre bocsátom, hogy a szóban forgó Naim nem dedikált fejhallgató erősítő.

A NAC N-272 fejhallgató kimenetét nem tartom valami sokra, de kíváncsi voltam, mire lesz képes egy luxus kategóriás fülessel. A láncban a fejhallgató sokkal erősebb szem, ám úgy érzem, újra kell értékelnem a Naim kimenetének képességeit. Bár tökéletesen soha nem voltam vele elégedett, Post Malone Better Now című számában a basszus ennek ellenére egészen kontrollált. Ennek alapján állíthatom, hogy a T+A nagyon elnéző, és könnyen hajtható. Egészen elfogadhatóvá tette a Naim előadását.

Következtetés:

Korábban imádtam a Focal Utopia és a Meze Empyrean fejhallgatókkal töltött idő minden percét. Mindkettő fenséges hangú nyitott design. Ha ekkora pénzösszeg elköltését tervezi, mindenképpen találnia kell egy tisztességes kereskedést (amint a korlátozások lehetővé teszik), ahol lehetősége van válogatni a fejhallgatók között, és esetleg össze lehet hasonlítani a hangjukat A Solitaire P-SE-vel. Állni fogja a sarat, az egyéni ízlése fogja meghatározni, melyik tetszik majd.

Gondolkodjon el azon is, hogy miként kívánja meghajtani a fejhallgatót. Dedikált erősítővel, vagy mással? Ebben az árkategóriában biztos lehet abban, hogy jobb eredményt érhet el dedikált erősítővel, az fogja a lehető legjobb teljesítményt kihozni belőle. Nem is kell messzire mennie, a T+A a HA200 modellt kínálja, mint tökéletes partner. Személyes véleményem az, hogy a P-SE kényelmes viselet, hosszan hallgatható, egyike a legjobbaknak azok közül, amiket valaha volt alkalmam meghallgatni.

Műszaki adatok: