Sonus faber Lumina I bemutató LB Techreiviews

Sonus faber Lumina I bemutató LB Techreiviews

  • Ritka, hogy egy kis méretű hangfal jól tud szólni. Ez az egyik kivétel.

Mellette:

  • Olyan kicsi, hogy bárhol elfér. Gyönyörű a fa előlap, és a hangja túlmutat az árán

Ellene:

Méretéből adódóan korlátozott a mélytartomány

Valójában szinte lehetetlen dolog ilyen kis méretben ennyire komoly hangot építeni. A hangfalak alig nagyobbak egy cipős doboznál, és a polcon majdhogy nem láthatatlanok. Normál esetben az ilyen kis méret komoly korlátozást jelent a hangban. Ennek a hangfalnak is megvannak korlátai, csak valahogy ez kevésbé hallatszik a bemutatójában.

A kompakt méretű Lumina I a legkisebb hangfal, amit a Sonus faber a több mint 30 évvel ezelőtt bemutatott Minima óta valaha gyártott. Jól példázza, hogy az olaszok mit tudnak kihozni a kis méretből is. Van neki egy kétszer drágább álló testvére, valamint center is ugyanebben a sorozatban.

A kabinet nem alkalmaz olyan drága anyagokat, mint a magasabb Sonetto széria, de azért itt sem kell lemondania a valódi fa front panelről, és a bőr bevonatról.

A Lumina I-hez hasonló kis méretű hangfalak korlátozott mély átvitellel rendelkeznek, ez természetes. Ami azonban meghökkentett benne, az a mód, ahogy Paolo Tezzonnak sikerült a legtöbbet kihoznia belőle úgy, hogy ne romoljon a mély átvitel minősége.

Egy nem túl drága könnyű cellulóz pép membrános mélyközép és egy szövet magas kombinációja. Ők ezt DAD –nak, azaz Damped Apex Dome magasnak nevezik. A 12 centis mélyközép a front panel alján elhelyezett kicsatoló nyíláson adja ki a mélyeket. Ez az elrendezés akkor is jó hangot biztosít, ha polcra, vagy falhoz közel helyezi el.

A versenytársak:

Ebben az árkategóriában nem akad sok vetélytárs. A Dali Menu említhető, de az drágább. A másik a KEF LS50 lehet, de az sokkal drágább, és nagyobb, szóval más választása szinte nincs is.

Polc és szoba feltöltés:

A hangfalakat Olaszországban készítik, és nem Keleten, ahogy az megszokott ebben az árkategóriában. A Sonus faber szerint csak így lehet ellenőrzés alatt tartani a minőséget, amit elvárnak.

A hozzám érkezett teszt alany dió színű előlapot kapott. Tartozék a mágnesesen kapcsolódó porvédő. A hátlap bemenetek kettős kábelezést, vagy kettős erősítést is támogatnak.

Véleményem szerint ez szinte felesleges, mivel nagy valószínűséggel egy Sonos erősítőhöz, vagy egy Regához, esetleg NAD vagy Rotel belépő kategóriához lesznek csatlakoztatva.

Egy Hegel 190-nel kezdtem hallgatni, ami kicsit túlzásnak tűnhet, de kipróbáltam a Rega io-val, sőt a referencia McIntosh MC312 és C2700 rendszerrel is.

Nagyon meghökkentett a 12 centis mélyközép hangja, mert nem erre számítottam. Vagy a kabinet méretezése, vagy a keresztváltó, vagy Paolo valamelyik huncut trükkjének köszönhetően a mélytartomány sokkal frissebb és erőteljesebb, mint azt gondolni mertem volna. Gary Peacock bőgője Keith Jarrett ECM felvételéhez is elég volt a mélye, de Jack DeJohnette dobjaitól sem riadt vissza akármekkora hangerőn hallgattam.

A hangfal megtartotta a zene ritmusát, és olyan dinamikával szólaltatta meg, ami teljesen szokatlan ebben az árkategóriában, a méretéről már nem is beszélve. A Sonus faber hangfalak közép tartománya legendás, és ez erre a hangfalra is igaz. Nina Simon énekhangja szépen leválik a hangfalakról, és úgy érzem, mintha előttem állna. A hang tónusa teljes, meggyőzően élethű, még nagyobb hangerő beállításban is.

Annak ellenére, hogy ezek a hangfalak nem alkalmasak bulizásra, mert a magas tartomány nyugodt, úgy érzem, könnyen lehet velük együtt élni. A cipős doboznyi méretben bizony rengeteg élet és érzelem lakozik.

Következtetés:

A Lumina I tényleg kicsi, de ez nem hallatszik meg rajta, ha zenélni kezd. Természetesen vannak korlátai, mert az igazi ultramély tartományt nem tudja bemutatni, de olyan képességekkel rendelkezik, amelyek meghaladják a mechanikus méretet. Nem nézné ki belőlük azt, amire képesek, ez biztos. A design szép, könnyű neki helyet találni, és egy megfelelő erősítővel párosítva ráfagyasztja a mosolyt a szkeptikusok arcára.

Írta: Lasse Svendsen

2020. szeptember. 27.

Forrás:[https://www.lbtechreviews.com]