Sonus faber Sonetto III bemutató 7review

Sonus faber Sonetto III bemutató 7review

Egy kisebb méretű álló hangfal vitathatatlanul a legjobb kompromisszum a méret és bemutató minősége között. Nem feltűnő a szobában, de méretéhez képest nagy hangot tud. A jó mélyhang ábrázolás fontos része a bemutatónak. Minden gyártó kínálatában azért népszerűek ezek a modellek, mert igen jó kompromisszumot jelentenek. Ebben a bemutatóban az olasz Sonus faber karcsú és elegáns Sonetto III álló hangfalát értékelem.

Rettenetes mennyiségű levelet kapok az olvasóktól a szoba méret és a hangfal méret összefüggés témakörben. Annak ellenére, hogy a gyártók jó munkát végeznek, kicsit pontatlan a kommunikációjuk. A Sonetto III „átlagos méretű” szobára van tervezve. Mivel ez nem elég pontos, hát tisztázzuk: 4,2-5,4 méter falhosszúságról beszélünk. A Sonus faber nagyobb méretű szobákba nagyobb hangfalakat javasol.

Igen, ez ennyire egyszerű. Legjobb, ha ezt mindjárt az elején tisztázom, ellenkező esetben sok félreértés lehet a dologban. A vásárlók egyik legfontosabb kérdése a kis méretű álló hangfalakkal kapcsolatosan mindig a mélytartomány leképezése. A Sonetto III a monitor mérethez képest jelentős előrelépés, ráadásul mentes a színezéstől, és a túlzástól. Persze, nem fog úgy dübörögni, mint egy nagyobb álló, de ha ezt elfogadja, minden más rendben lesz.

Beszéljünk a hangfalról. Három utas design klasszikus elrendezéssel. A magas sugárzó törésponti frekvenciája 3 kHz körül van, a mélyek 200 Hz alatt dolgoznak. A kicsatoló nyílás a hangfal alján található, a padló felé mutat. A kabinet 1018 mm magas, 219 mm széles és 301 mm mély. A viszonylag nehéz 16 kilós tömege stabilan nyugszik a tüskéken. A tüskék állítható magasságúak. A leválasztáson kívül arra hivatottak, hogy a kicsatoló nyílás és a padló között biztosítsák a megfelelő távolságot. 2 darab 150 mm-es alumínium membrános mélysugárzót tartalmaz. A porvédő rács mágneses rögzítésű.

Kettős kábelezés és erősítés csatlakozókkal van szerelve, amelyeket aranyozott fém lapok kötnek össze. A csupasz vezeték, a banán, és a villa csatlakozás is támogatott. A megjelenése ismétlődő mintázatú, szép fa furnér. A Sonus faber 29 mm-es szövet dómja előtt fázisjavító, körülötte pedig elegáns hullámterelő található. A cellulóz rost középsugárzó membrán közepén a gyártó márkajelzése látható.

A hangminőség:

Úgy döntöttem, hogy a Creek Evolution 110A erősítőt fogom használni a meghajtásra. Ez elég erős és sima hangú, nem beszélve arról, hogy ésszerű választás lehet ehhez a hangfal kategóriához. Oppo BDP-205 univerzális lejátszó forgatja a CD lemezeket, és a nagy felbontású fájlokat egy Astell and Kern AK120 fogja lejátszani. A Chord Company Signature Reference hangfal kábeleit használtam a bekötéséhez. Mivel éppen a kezem ügyében volt az Icon Audio Stereo 300B MKII erősítője is, nem tudtam megállni, hogy rá ne kössem a teszt során. OK, elismerem ez nem tipikus választás, de úgy éreztem, meg fog felelni.

A Yuri Honig Trio Walking on the Moon számában a kézi dob élénk, tiszta, és elől szól, a többi hangszer a háttérben tökéletesen megkülönböztethető egymástól. Ez a felvétel kiválóan mutatja a Sonetto száraz pontos mély ábrázolását, ami szinte a védjegye is lehetne. Amikor tömörítetlen CD anyagokat hallgattam, feltűnt, hogy remek a vokális ábrázolás módja. Renee Fleming Madame Butterfly, és Holly Cole Train Song jó példák. Minden intonáció kiváló, olyan volt őket hallgatni, mintha egy akusztikus nagyítón keresztül szemléltem volna az előadást.

A tonalitás nem színezett, szinte már száraznak is nevezhetném, és a mélytartalom pontosan tapad az ábrázolt képhez. Jó példa erre Elvis Presley mögött az akusztikus basszus megjelenítése a Fever című dalban. Nem melegedett meg a háttér, a hangszert intenzíven szólaltatta meg, hangszín változtatás nélkül.

 

 

Patricia Barber énekét a Let it Rain című számban a magas kicsit kiemelte, és pontosan előttem jelenítette meg a Hölgyet. A kép széles, a színpad elrendezés pontos, az énekesnő a zenekar előtt helyezkedik el.

Ahogy azt előre sejtettem, a hangfal nagy felbontása és a kontrollált mélytartomány nagyon jól feküdt az Icon Audio Stereo 300B MKII erősítőnek. L beállításban a basszus kiteljesedett, és a hangfal megmutatta a 300B csövek nyílt hangját. Nem meleg, vagy romantikus, sokkal inkább kemény és gyors lett a basszus. Az erősítő nagy térrel ábrázolt hangját a Sonetto kiválóan rajzolta meg, együtt csaknem mindent kihoztak a forrásból, amit lehetett.

Következtetés:

A Sonetto III egy nagy felbontású hangfal, amelyet tipikus közepes méretű szobára terveztek. A hangja száraz, informatív. A Sonus faber jól átgondolt, pontos hangja élvezhető vele egy átlagos méretű szobában, ami minden rajongót meg fog győzni. Mindenképpen javaslom a meghallgatását.

Mérési adatok:

Az átviteli frekvencia tartományra vonatkozó, harmadik oktávos rózsazaj mérési adat meggyőző linearitást mutat 45 Hz és 10 kHz között. 10 kHz felett látható némi magas kiemelés, ami szélesíti a sugárzási karakterisztikát, ám a tengely irányú elrendezésben hangsúlyossá válhat.

A közép tartomány első részén a töréspont közelében kicsi a tetőesés, ezért lehet olyan hatékony a részlet ábrázolás. A sima átmenetnek és a rezonancia mentes kialakításnak köszönhető az, hogy nem színezi a hangot. A Sonetto III bemutatója semleges.

Gyakran előfordul, hogy a kis méretű állókban betesznek némi felső basszus emelést, hogy nagyobb testet tudjon adni a zenének. A Sonetto III nem ilyen, emiatt érezhető kissé száraznak, vagy soványnak a basszus, ám ez tökéletesen alkalmassá teszi a hátsó falhoz közeli beállításokhoz. A távolság változtatásával a basszus tartalom fokozható, vagy csökkenthető.

A mélytartomány alsó része sík és kiterjesztett. A nagyméretű kicsatoló csövek 40 Hz környékére viszik le az átvitelt. Ez a grafikon piros színű ábráján jól látható.

A keresztváltóba beépített kompenzációnak köszönhetően az átlagos impedancia érték 5 ohm körül van, ami azt jelenti, hogy a hangfal könnyen hajtható. A mélytartomány és a damping jó, sőt kiváló a mélytartományon. Mivel nem hajlamos a dübörgésre, tényleg jó választás a közepes méretű szobákba, ahol a falhoz közeli elhelyezésben sem fognak döngeni a mélyek.

Az érzékenység egészen magas, 90 dB, ami azt jelenti, hogy egy 20 wattos erősítővel már bőven elég lesz a hangerő. A Sonetto III hangja jól megtervezett, de a magas sugárzó kiemelése egyértelműen hallható. Értékelése kiváló, a legjobbak között van.

Értékelés:

Mellette:

  • Megjelenés
  • Pontosság
  • Kontrollált mélyek

Ellene:

  • Némi magas emelés
  • Nem csillogó a furnér bevonat
  • Nem meleg a hangja

Műszaki adatok:

Forrás:[https://7review.com]

Írta: Noel Keywood