Cambridge Audio Edge A bemutató The Ear

Cambridge Audio Edge A bemutató The Ear

Cambridge Audio Edge A integrált erősítő és DAC

 

A Cambridge Audio a 2018-ban bemutatott Edge szériával emlékezett meg az 50 éves fennállásáról. A három év alatt a sorozat az Edge NQ előerősítő és hálózati lejátszóval, az Edge W sztereó végerősítővel és persze a bemutatóban szereplő Edge A integrált erősítővel gazdagodott (év végén, illetve a jövő év elején várható az Edge M monoblokk megjelenése, ám ’Naz’ ezt a bemutató megírásakor még nem tudhatta – fordító megjegyzése). A széria a nevét a legendás tervezőről Professzor Gordon Edge-ről kapta, aki a Cambridge Audio társalapítójaként a cég első erősítőjét a P40-et is tervezte.

Az erősítő kulcsfontosságú technológiája az XA-osztályú erősítés mód. A gyártó a következő módon ismerteti. Az A-osztályú erősítők hangja kimagasló minőségű, de nagyon sok hőt termelnek, és a hatásfokuk alacsony. Az AB osztály sokkal hatékonyabb, de két félvezetőt használ a jel pozitív és negatív fél periódusának erősítésére, ami problémák forrása. Torzítást okoz ugyanis a null átmenetnél, amit ki kellett küszöbölni. A Cambridge megoldása az XA munkapont beállítás mód. Ez az AB osztályú erősítő hagyományos beállításától eltérően eltolja a keresztezés pontot, így a torzítás a hallható tartományon kívülre tolódik. Gyakorlatilag a hangminőség megegyezik egy A osztályú munkapont beállítással, de az AB osztályt közelítő hatékonyságot biztosít.

A fedél alatt iker transzformátor található, amely kioltja a szórt mágneses teret, így interferencia mentes tápellátást biztosít. A streaming támogatások széles skáláját kínálja. AirPlay, Spotify Connect, Chromcast mellett lehetősége van a Bluetooth aptX HD 24 bites átvitel használatára is.

A hátlapon egy pár hangfal kimenetet, három digitális és három analóg bemenetet talál, de van itt még USB-B és HDMI ARC is, hogy a kompatibilis TV készüléket is lehessen csatlakoztatni. XLR és RCA kimeneteken keresztül lehet tovább vinni a jelet másik végerősítő felé. A Bluetooth antenna tartozék, amit a bal hangfal kimenet feletti aljzatba lehet becsavarni.

Az előlapjáról nem sok beszélni való van. A bekapcsolón és a fejhallgató kimeneten kívül csak a bemenetválasztó és hangerő szabályzó kombó található rajta, ami számomra pokolian szexivé teszi. A két oldalon látható nagyméretű hűtőbordák, és a közel 25 kilós súlya kétséget sem hagy afelől, hogy komolyan kell venni.

A hang:

La Femme d’Argent Air Moon Safari 1998-as CD lemezének első dalában a zuhogó esőt még soha nem hallottam ennyire valóságosnak, és nedvesnek. Minden apró részletet lélegzetelállító pontossággal tárt elém, soha nem torpant meg. A férfi és női énekhangok valósághűek és kifejezők. Mark Knopfler Brothers in Arms felvétele az elejétől a végéig tele van érzelmekkel, ami magával ragadja a hallgatót. Mikor modernebbre váltottam, az Edge A ismét jól teljesített. Lana Del Rey Coachella – Woodstock in My Mind (2017-es Lust for Life album streaming) álmodozó varázsa elbűvöl.

 

Fokoztam a tempót, és Krafty Kuts súlyos basszusait indítottam el. Három szót írtam fel a hallgatói jegyzetembe: kontrol, kontrol, kontrol. Az Edge A akkor is feszesen és tömören tartotta a basszust, amikor a wooferek megvadultak a zene hangjaitól, egyszer sem rendült meg. Ne úgy értse, hogy brutális erejével mindent legyőz, mert amellett, hogy tud úgy rúgni mint egy szamár, olyan lágyan is tud énekelni, mint egy csalogány.

Helen Jane Long zongorája a 2018-as Perspective CD lemezről pontosan adagol erővel, és kimért ütemben szólal meg, amit csak szeretni lehet. Long felvételei igazi kihívást jelentenek minden rendszernek, különösen akkor, amikor a magasabb frekvenciák következnek a skálán. A gyengébb berendezések ezeket összemossák, és élvezhetetlenné teszik. Szerencsére ebben az esetben szó nincs erről. Ugyanerről az albumról az Outside című szerzeményben a húrok vibrálása kiválóan érzékelhető, a tonalitás gazdag, de semmiféle harsányságot nem észleltem, ami néhány más készülék hangjában gyakran kiábrándító mértékben van jelen.

Akik elvárják tőlem, hogy ne csak dicsérjem az Edge A képességeit, íme itt egy kritika. Igen, beleszerettem az erősítő minimalista megjelenésébe, de a letisztultságnak az volt az ára, hogy nagyon nehéz azonosítani, hogy éppen melyik bemenetet hallgatom. A távvezérlő sem jelent igazi segítséget, mert azon is csak léptetni lehet a forrásokat, nincs mód direkt kiválasztásra. És zavart-e ez engem? Egyáltalán nem! Főleg akkor nem, amikor ilyen jól szórakoztam.

Következtetés:

A Cambridge Audio az Edge A személyében igazi kinccsel állt elő az „arany jubileumra”. Kiváló technológia, csúcsminőségű hang, egyszerű, mégis előkelő esztétika irigylésre méltó keveréke. Ami pedig a legfontosabb, hogy olyan előadásmódra képes, ami a hallgatót további zenehallgatásra csábítja. Természetesen még jobban lehetne szeretni, ha az ára kevésbé lenne pénztárca romboló, ám tapasztalatból tudom, hogy a magas ár önmagában nem mindig garantálja a mindent elsöprő teljesítményt. Ezzel az erősítővel a Cambridge belépett a High-End világába.

Műszaki adatok:

Írta: Rahiel ’Naz’ Nasir

2020. június 16

Forrás:[https://www.the-ear.net/]