Primare R15 Hifi Choice bemutató

Primare R15 Hifi Choice bemutató

Az elsődleges jelölt

David Vivian meggyőződése szerint 1000 font alatt találhat nagyobb, vagy nehezebb lemezjátszó előerősítőt, de jobb hangút nem

A CD korszak előtt csaknem minden erősítőben volt beépített lemezjátszó előerősítő. Néhányban még mindig megtalálható. Egy lemezjátszó rendszerbe iktatása mindig jó dolog. Még egyszerűbb az élet, ha a lemezjátszóban már benne van az előerősítő, mert ezt csak rá kell kötni az integrált erősítő vonal bemenetére, és azonnal élvezni lehet a muzsikát. Sokak számára ez már kielégítő megoldás, hiszen minél egyszerűbb a rendszer, annál jobb. Jól megválasztott komponensekkel csakugyan csökkenteni lehet az egységek, és az összekötő kábelek számát, ám ebben az esetben a lemezjátszóról csak, mint tányérforgatóról beszélhetünk.

Ha a vinyllel kapcsolatos szerelem mélyebb, és a módját jobban meg akarja adni, szüksége lesz egy Phono előerősítőre. A dedikált előerősítőt azonban ugyanolyan okosan kell megválasztani, mint ahogy a hangfalat, vagy az erősítőjét, és figyelembe kell vennie a szonikus képességeit. A potenciális hangminőségbeli eltérés az egyik oka annak, hogy több tucatnyi lemezjátszó előerősítő található a piacon rendkívül széles árfekvésben.

Egyesek kis méretűek, és műanyag vagy fém házasak, amelyek jól elhelyezhetők a lemezjátszó mögött, néhány fém házas pedig akkora, hogy külön polcot igényel az állványon. A megjelenésükben is sokfélék lehetnek, mert stílusukban illeszkedhetnek az adott gyártó egyéb készülékeihez. Jó példa erre a Chord Electronics Huei egysége, amely alumínium téglaszerű megjelenésével szép látványt nyújt a gyártó Quest DAC egysége mellett.

A Primare R15 teljesen más. 900 fontos árával a Huei riválisának számít, de annál nagyobb és nehezebb. A svéd gyártó hagyományos puritán megjelenésében ez egy háromnegyedes méretű berendezés. Mérete miatt nem dugható el a készülékek mögé, bár ha tetszik az északi szépség visszafogott megjelenése talán nem is lesz rá szükség. A design egyébként jól illeszkedik a gyártó I15 integrált erősítőjéhez, amely ugyanilyen méretű, de még a teljes szélességű I25 vagy I35 erősítőhöz is. Ha teljes méretű phono előerősítőre vágyik, az R35 zászlóshajó javasolt, ám annak ára sokkal magasabb. Bármi legyen is az ösztönző erő, a Primare készülékek minimalista megjelenése nem korlátolja a szonikus képességeiket.

Rendkívüli mértékben meglepődtem azon, hogy az R15 a sokkal magasabb kategóriás R35 több technológiáját megkapta. Ahhoz hasonlóan itt is lehetőség van magasabb erősítés használatára, ha például nagyon kis jelszintű MC hangszedőt csatlakoztat hozzá. Mint minden phono előerősítő ebben is fontos szempont az alacsony zaj.

Meg kell mondanom, hogy a Primare egészen messzire ment a tápegység tekintetében. Az R15 alacsony zajú lineáris (értsd: analóg- fordító megjegyzése) tápegysége mu-metál árnyékolt toroid trafót tartalmaz. A toroid vasmag amúgy is a legkisebb szórt mágneses terű alkatrész, és ezt tovább javították az árnyékolással, szóval tényleg mindent megtettek az alacsony tápzaj érdekében.

A bemeneteken alacsony zajú MOSFET erősítők az u.n. „hybrid equalizációs rendszerben” végzik a kiegyenlítést, azaz aktív áramkör emeli a mélyeket, és passzív áramkörök kezelik a magasakat. Hat bemeneti impedancia, és két kapacitás érték választható a mozgó tekercses hangszedőkhöz, és kétféle impedancia mellett négyféle lezáró kapacitás lehetséges az MM patronokhoz. Az erősítés 65 dB-ig állítható az MC, és 45 dB-ig az MM esetében. Négyrétegű áramköri lapok minimalizálják a jel utat, és csökkentik ezáltal a torzítást. Van benne szubszonikus szűrő, amely jól csillapítja a membrán belengést például a reflex rendszerű hangfalakon.

A nagy súlyú készülékház vastag acél és alumínium elemei bíztatók, a stabilitást, és a zavarvédelmet biztosítják. Minden csatlakozás, és kezelő elem a hátlapján található, és könnyen hozzáférhető. Bal oldalon a földelés csavar a bemenetek közelében, ellentétben például a korábbi Primare előerősítővel. DIP kapcsolókkal választható meg az MM és MC bemeneti kapacitás és ellenállás értéke. Az RCA kimenet a hátlap közepén található. Ettől jobbra a szubszonikus szűrő, az MC/MM üzemmód választó, és az erősítés átkapcsoló van. A sort a trigger be és kimenetek zárják.

A hangminőség:

Többféle lemezjátszóval is teszteltem az R15 képességeit. Elsőnek egy Rega Planar 6 volt csatlakoztatva, amely a gyártó belépő kategóriás alacsony kimeneti jelszintű Ania MC hangszedővel volt szerelve. A skála magasabbik végének pedig egy Elipson Omega 100 Carbon Black lemezjátszót használtam, amelybe az Ortofon népszerű 2M Red hangszedője volt beszerelve. A rendszer többi tagja a Hegel H120 integrált erősítő, amely a Dynaudio Evoke 30 álló hangfalat hajtja. Összehasonlítás alapnak a Rega és Elipson mellett a korábban említett Chord Electronics Huei szolgált. A megjelenésben szöges ellentéte a Huei, ami legalább annyira kilóg az 1000 fontos tömegből, mint a Primare.

Eric Clapton 1986-os albuma az August, amelyben Phil Collins segített egy kicsit a produkció keverése során. Figyelemre méltó, hogy a Huei mennyi részletet és ritmust bányászott elő a régi, kicsit zavaros felvételből. Mondjuk leginkább a Rega Planar 6 használatával jött ez elő, amelynek nagy tehetsége van a zenei üzenetek közvetítésére. Ugyanez a Rega az R15-ön keresztül hallgatva lendületesebb, kritikusabb, kissé szárazabb karaktert kapott, amely megmutatja az LP felvétel hiányosságait, és feltárja a hibákat. Ez a legnagyobb különbség a két phono előerősítő között. Ha behunyja a szemét, olyan, mintha kétféle lemezjátszót hallgatna.

Ám egy jó minőségű felvételen, mondjuk David Gilmore Floydra hajazó zenéjén, amit a Pompeii amfiteátrumban rögzítettek nyilvánvalóvá vált az R15 előnye. A Comfortably Numb 9 percében nem csak az atmoszféra, de a levegősség, és a sávszélesség is elvarázsolt. Semmi olyat nem tett, amit a hájpolt magas kategóriás előerősítők művelnek, egyszerűen csak precíz, textúrált, lendületes módon mutatta be a teljes spektrumon egyforma koherenciával és tonalitással a hangszereket. Ehhez képest a Huei hangja lírikusabb, de a elfedett olyan részleteket, amit a Primare képes volt előhúzni a mélységből.

Az Elipson deckre váltva, amelyben a 2M Red Ortofon volt, az R15 ismét jobban teljesített az élethűség, a zene lélegzésének és a muzikalitásnak egy magasabb szintjét hozva. Beverley Knight BK25 hangjai hatalmasok, és erőteljesek, különösen a Make it Back albumnyitón. A dinamika harmonikus összhangban van a csodálatos csillogással. Mindenképpen próbálja ki.

Összefoglalás:

Mindig meglepődök azon, hogy egy megfizethető árú MM hangszedő, mint az Ortofon milyen szép csillogást képes adni a hangnak, amihez persze kell az R15 is, ami képes mindezt megjeleníteni. Egy kis kimeneti feszültségű MC hangszedőn, mint amilyen a Rega Ania még nyilvánvalóbbá válnak olyan erényei, mint például az alacsony zaj, és az áttekinthetőség, annak ellenére, hogy a hangzása kicsit hűvösebb. Javasolt.

Műszaki adatok:

Írta David Vivian

2020 június

Forrás:[http://dl.magazinedl.com]