Sonus faber Omnia bemutató avforums

Omnia avforums kezdokep

Általános bemutatás:

A Sonus faber Omnia egy vezeték nélküli hangfal, amely „nem egészen soundbar, de képes úgy is működni” kategóriába sorolható termék, és mint ilyen, fontos piaci szerepe van. Könnyű belátni, hogy miért. Egy önmagában használható streaming hangfal, amely a TV műsorok hangzásán is javít, olyan megközelítés mód, amiből az audió iparág többet profitálhat.

Igazság az, hogy jól megvalósítani ezeket a hangfalakat sokkal nehezebb, mint gondolná. Úgy a hangfal építésben, mint az elektronikában nagy szakértelmet igényel, amibe komoly DSP és más vezérléseket kell egy rendszerként összehangolni. Ezek az eszközök nem a drága csatoló kondenzátorok beépítésétől szólnak jobban. Jó példa erre a legfőbb piaci versenytárs a Naim Mu-so második generációja. A Naim a hangszórójához a Focal technológiáját hívta segítségül, ezt a saját DSP tapasztalataival elegyítve a General Audio Nous meghajtással kombinálta. Nem könnyű utánuk csinálni. És van itt még más is. Kell egy jó formatervező csapat, ami megfelelő csomagolást talál ki neki. És ott van még a márkanév ígérete, ami sokat javít az elfogadáson. Nagy a lépcső a Mu-so és a drágább Naim modellek között, de a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy jobbat kapnak a pénzükért, ha drágább modellt választanak.

A Sonus faber is minden szükséges hozzávalóval rendelkezik a sikeres megvalósításhoz. Hangfalakat építenek egy olyan csoport részeként, amely hatalmas elektronikai tapasztalattal rendelkezik, emellett az esztétikáról is tudnak egy-két dolgot. Nem véletlenül erősek ők a hat számjegyű kategóriában. Ám a gyártóban rejlő potenciál egy dolog, az általuk épített készülék képességei ettől még lehetnek kérdésesek. Vajon képes az Omnia megfelelni az elvárásoknak?

A design:

Omnia avforums bemutató 1

Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a Sonus faber Omnia nem a Mu-so koppintása. A megjelenésnek természetesen tükröznie kell a felhasználási területet, de a Sonus faber eleget foglalkozott a részletek kidolgozásával ahhoz, hogy a végeredmény kitűnjön a riválisok közül.

Az Omnia sztereó hangfal, amelyet egy mélysugárzó támogat. Ezt az elvet alkalmazta a Bowers & Wilkins Zeppelin is. A hangszórókat a Sonus faber tervezte. 2 db lágy dóm, két darab 76 mm-es cellulóz driver, amelyek alatt egy 165 mm-es alumínium membrános mélysugárzó dolgozik. Minden hangszórót külön D-osztályú erősítő csatorna hajt meg. A mélysugárzó lefelé mutató nyíláson keresztül van kicsatolva, amihez elegendő távolságot a lábazat biztosít.

Amiben az Omnia más általunk tesztelt vezeték nélküli hangfaltól különbözik, a két végén elhelyezett 44 mm-es teljes sávú cellulóz membrános hangszóró. Együtt dolgoznak a front panel egységeivel, és a Crescendo nevű rendszer hangolja őket össze. Az alapötlet az, hogy az Omnia figyeli a lejátszott hanganyagot, és dinamikus illesztő programokkal szabályozza a hangzást. Természetesen befolyásoló tényező az elhelyezés módja is, de az Omnia web beállító programjában erre vonatkozó beállítás alpontokat is kínál.

Az Omnia csatlakozás kínálata átfogó lehetőségeket sugall. UPnP szerver tartalmakat képes lejátszani, Roon kompatibilis, van benne AirPlay 2 és Chromecast. Felismeri a Tidal és a Spotify Connect, a vezeték nélküli funkciókat pedig a Bluetooth aptX HD teszi teljessé. HDMI ARC bemenetéhez a TV csatlakoztatható.

Aztán egy furcsaság, a mozgó mágneses phono előerősítő bemenet, ami közvetlen analóg lemezjátszó csatlakoztatást tesz lehetővé. Nálam nagyobb szószólója kevés van az analóg LP lejátszásnak, és számomra furcsának tűnik az adapter kábel használata, valamint az, hogy a bemenet vonal bemenettel van kombinálva. Fokozza az egység sokoldalúságát, de nem a kemény magos LP rajongóknak van kitalálva. Nincs rajta optikai bemenet, ami nem a világ vége, mivel van HDMI ARC, de egyesek számára akadályt jelenthet.

Fontos megemlíteni még azt, hogy nincs saját alkalmazása, ami a funkciókat összefogná. A Cast, az Airplay és a Connect szoftverek rengeteg napi funkcionalitást lefednek, sőt a Roon is jól működik, de ha saját NAS könyvtárából kíván zenéket hallgatni, harmadik féltől származó alkalmazást kell letöltenie. Könnyű ilyet találni, ha megvan hozzá a gyakorlat, de akinek nincs, annak nehézkes lehet. A Mu-so saját Naim vezérlő alkalmazása például ezt a funkciót is kényelmessé teszi, és a vezérelhetőség ezáltal jobb. Az Omnia tartozék távvezérlővel oldja meg mindezt, de figyelni kell hozzá a készülék visszajelző fényeit. Kicsit kőkorszakinak tűnik a versenytárs mellett.

Ha úgy érzi, hogy kemény vagyok az Omniával szemben, csak azért teszem, mert a kategória legjobb berendezése címéért küzd, ahol az elvárás is magas. Tulajdonképpen úgy vélem, hogy a célok megvalósítás módja kiváló szintet képvisel, a Sonus faber jó munkát végzett. Kulcs design eleme a forma mellett a felső rész dekoratív fa burkolata, az érintés vezérlés, és a különleges kijelzés mód. Rosszul alkalmazva ez a berakás szörnyű, de jelen esetben fejet kell előtte hajtani, gyönyörű megjelenést kölcsönöz. A konzervatív stílus és a felépítés mód harmóniában van a belső részekkel, még akkor is, ha kis hátrányban van a Mu-so fém alkatrészei által nyújtott stabilitással és merevséggel szemben.

Omnia avforums bemutató 2

Szóval a Sonus faber Omnia elég egyszerű, de ezt az egyszerűséget kevés gyártó tudja ilyen jól megvalósítani.

A tesztelés módja:

Az Omnia vezeték nélkül csatlakozott a hálózatomhoz, ahol Roon végpontként volt beállítva. Emellett az Airplay, a Connect és a Cast funkciókat is teszteltem. MConnect volt az UPnP vezérlő alkalmazás. Oppo Find X2 Neo okos telefon volt a Bluetooth forrás. A hallgatási teszten a Naim Mu-so második generáció volt a versenytársa. FLAC, AIFF, Tidal, Qobuz és néhány TV hanganyag voltak a lejátszott formátumok.

A hang:

Ahogy az elején is említettem, az Omnia és más vezeték nélküli hangszórók létfontosságú eleme a DSP. Ez határozza meg az általuk nyújtott élményt. Egy olyan dobozban amely dugig van tömve hangszórókkal, egyenesen elkerülhetetlen a használata. Nem könnyű jól összehozni a dolgot, ráadásul az Omnia két oldalsó hangszórót is tartalmaz, ami egyedi, még korábban nem volt rá példa.

Jó hír, hogy az Omnia kiválóan teszi a dolgát, és nagyszerűen működik. Fontos dolog a prezentációban, hogy nem egy hangszórót hallok, hanem sztereó képet látok, hatalmas térábrázolással. Sőt tovább megyek, és kijelentem, hogy a Mu-so mellett hallgatva annál több szempontból jobban szól. TV nézéskor például az Adam project erdei üldözés jelenetei során az effekt vezérlők mindent beleadtak az ábrázolásba. Nehéz pontosan megállapítani hogy működnek, de hatékonyan szélesítik a teret az biztos. Nem egészen vízszintes Atmos, de valami hasonló.

Omnia avforums bemutató 3

Ez a szélesítő hatás kockázatos lehet a zenehallgatás során, de kiderült, hogy általa az Omnia nagyobbnak, tágasabbnak tűnt annál, amit elvárna az ember az egydobozos kiviteltől. A Lund Quartet modern jazz felvételeinek előadás módja körül megjelenik némi extra helyszín. Ko Ko Mo Need Some Mo erősen fókuszált felvételén nem érzékelek felesleges légiességet a bemutatóban. Teljesítményben nincs hiány. Fél hangerő értékig semmi változás nincs a kiváló térábrázolásban, és nagy hangerősségen sem erőlködik.

A Mu-so mellé téve AB teszten a tonalitás különbséget érzékelem elsőként. A Mu-so megbocsátó a rosszabb minőségű felvételeken. Az Omnia mélye erőteljes és kontrollált, nagyobb hangerő beállításban jobb, mint a Mu-so. Normál hangerő beállításban a Mu-so talán izgalmasabb. Élénk lendületes a bemutatás módja, de sietek megjegyezni, hogy az Omnia sem lassú.

A Sonus faber Omnia erőssége a nyugodt hang, és az, hogy jobban utánozza egy passzív hangszóró rendszer hangját, mint a Mu-so. Hosszan hallgatható, és a jó minőségű felvételeken a középtartomány gyönyörű folyékony, ami különleges dolognak minősül az egydobozos hangszórók kategóriájában. Úgy tudnám jellemezni az érzést, hogy amit elveszít White Lies hallgatásakor, azt kamatostól visszakapja a Hidden Opera Archipelago hallgatása során. Minél tovább hallgatom, annál inkább azon kapom magam, hogy felhagyok a kritikus értékeléssel, és egyszerűen úgy élvezem a bemutatóját, ahogy egy kiegészítő eszközt szokás.

Összefoglalás:

Egy vezeték nélküli hangszóró legfontosabb tulajdonsága a hatásvadászat. Végtelenségig lehetne azon vitatkozni, hogy HiFi-nek számítanak, vagy sem, minden esetre 1600 fontért a Sonus faber Omnia elképesztő dolgokra képes. Ez egy nagyon jó vezeték nélküli hangszóró.

Az már keményebb kérdés, hogy jobb-e mint a Mu-so? Ha elsősorban TV filmeket néz, és streaming szolgáltatásokat hallgat, nem pedig a saját NAS gyűjteményét, az Omnia a jobb választás. Kiemelkedő minőségű középtartományt kap tőle, ami tényleg Premier League. A szerepek felcserélődnek akkor, ha elsősorban saját muzsikákat hallgat hálózathoz csatlakoztatott tárolójáról. Ebben a Naim jobb a saját alkalmazásának köszönhetően. Kicsit még olcsóbb is. Lényeg az, hogy a Mu-so nagyon komoly kihívóra talált az Omnia személyében. Valószínűleg a Sonus faber Omnia lesz az, ami megjelenésével és hangjával sokakat meg fog majd győzni. Nagyon ajánlott.

Omnia avforums bemutató 4

Pontozás:

Omnia avforums bemutató 5

Értékelés:

Omnia avforums bemutató 6

Írta: Ed Shelley

  1. április 7.

Forrás: avforums.com

Műszaki adatok: Sonus faber Omnia