Sonus faber Olympica Nova III bemutató Novo

Sonus faber Olympica Nova III bemutató Novo

2019 szeptemberében a Dorian hurrikán lecsapott a Bahamákra. A történelmi vihar hatalmas károkat okozott. Csak annyit tudok remélni, hogy sok külső segítséggel a lehető leggyorsabban sikerül majd az újjáépítés.

Nem célom, hogy felelevenítsem a vihar borzalmait, de mint audiofil elgondolkodtam azon, hogy ha hurrikán által keltett tengerár közeledne az otthonomhoz, melyik komponensemet, vagy kábelemet próbálnám menteni? Az nem lenne kérdés, hogy a feleségemet, kutyáimat, macskáimat, étel és vízkészletet, egészségügyi felszereléseket, whiskey tartalékomat, és a Montréal Canadiens relikviáimat bepakolnám a 12 személyes kenumba. Az lenne a nagy kérdés, hogy az audio eszközeim közül melyiknek szorítanék még helyet a csónakban? Engem a tesztben szereplő Nova III hangja annyira meggyőzött, hogy végül megvásároltam a hangfalakat. Azt hiszem, ezeket mindenképpen megmenteném.

Általános bemutatás:

Az Olympica Nova széria a 2013-as Olympica sorozat második generációja. A széria minden tagját kézzel építik Vicenza városában, a Sonus faber gyárában. Az Olympica Nova III egy 3-utas teljes sávú para-aperiodikus szellőztetett doboz, amelyben a gyártó szabadalmaztatott Stealth Ultraflex kicsatolás rendszer van beépítve. A kabinet teljes magasságában végigfutó építmény nem csak a kicsatolást optimalizálja, de segít a káros rezonanciák csillapításában is. A Nova III különleges forma 77,1 lbs súllyal, 43,5 col magassággal, 14,8 col szélességgel, és 18,1 col mélységgel. A kabinetnek egyáltalán nincs párhuzamos oldal felülete, és az aszimmetrikus forma az első generációs Olympica sorozatot idézi fel. Egyenlőre diófa és wengé kivitelben kapható. Azon imádkozok, hogy egyszer – még akár felár ellenében is – legyen elérhető a lélegzetelállító fekete grafit és juhar kombináció.

A képen a teljes Olympica Nova kínálat látható wengé színben

A Nova III egy 28 mm-es selyem dómot, egy merített kompozit pép 150 mm-es közepet, két darab 180 mm-es szendvics mélyet tartalmaz. A drivereket a Sonus faber saját maga fejleszti, és gyártja. A középsugárzó membránja levegőn szárított cellulóz pép, amely Kapok, Kenaf és más természetes merevítő szálakat tartalmaz, a sűrűsége változó. A gyártó tájékoztatása szerint ez segít a rezonancia csillapításában, és növeli a felbontást. A 180 mm-es mélyek két réteg cellulóz pép felületet tartalmaznak, amelyeket szintetikus hab réteg rögzít össze. Ez rendkívül merev és könnyű membránt alkot, ennek köszönhető az extrém magas csillapítás, és a széles átvitel. A keresztváltó a gyártó paracross topológiát alkalmazza. Két készletnyi bemenetéhez kettős kábelezés, vagy kettős erősítés meghajtás csatlakoztatható. Clarity Cap kondenzátorok végzik a szűrést.

A Nova III egyik ékessége a gyönyörű famunka. A kabinet nyolc (!) rétegű hajlított falapból áll. A Sonus nem olcsó laminált vinil furnér lemezt használ az építésre. A kézzel csiszolt diófa isteni illata egy asztalos műhely látogatás emlékét ébresztik bennem. Úgy a megjelenésük, mint az illatuk antik bútorhoz hasonló. Belül gondosan tervezett merevítő bordák vezetik el, és csillapítják a hangsugárzók által keltett rezgéseket. A kabinet extrém merev. A stabilitás fokozása érdekében a doboznál szélesebb alátámasztást alkalmaztak kúpos acél tüskékkel.

A Nova III 90 dB érzékenységű (2,83V/m), 4 ohm névleges impedanciával. Akár egy 40 wattos erősítővel is hatalmas hangerősség érhető el. A mélytartalom felbontását azonnal megtapasztalja, ha jó az erősítő. Javaslom, hogy legyen megfelelő erőtartalék a meghajtó erősítőben, különösen akkor, ha elektroncsöves típust használ.Az Olympica Nova III a gyönyörű megjelenést ötvözi a modern hangszóró és keresztváltó technológiákkal. A kézimunka kifejezést szinte soha nincs alkalmam használni manapság. Miért? Egyszerűen azért, mert napjaink hangfalai kizárólag gépekkel készülnek, elenyésző mennyiségű bennük a tényleges emberek által végzett kézimunka. A Nova III viszont teljes egészében kézimunkával épült mestermű. Most pedig térjünk rá a hangzásra.

Általános benyomások:

Többféle erősítővel is kipróbáltam őket. Kötöttem rájuk Ayon Audio Crossfire Evo monoblokk csöveseket, 150 wattos Classé CA-151 félvezetőst, 55 W csatornánkénti teljesítményű Sonic Frontiers Power-1 csöves erősítőt, Assemblage 40 wattos EL34 csövekkel működő erősítőt, és Icon Audio MB-90 MKII KT150 csövekkel működő mono blokkokat.

Néhány napig játszadoztam a pozícióval, és forgattam a Novákat, amíg a végleges helyüket megtaláltam. Ezután viszont egy olyan varázslatos élménnyel ajándékozott meg, amit utoljára egy 30 ezer dollárnál drágább polc hangfalnál tapasztaltam, és azóta sem soha. Egyszer csak egy hang a hallgató székem mögül szólalt meg. Esküszöm, hogy megijedtem.

A 35 kHz-es átvitellel rendelkező dóm magasak kellemesen lágyan szólalnak meg. A cintányérok, az ütős hangszerek magas tartománya, de még a modern felvételek fokozott dinamikája sem okozott fáradságot több mint félnapi hallgatás után. A közép tartományon a női és férfi énekhangok természetesek, szinte tapinthatók. Még egy Quad ESL-63 elektrosztatikus hangfallal összehasonlítva is megállja a helyét. Az alsó közép, felső mély, és közép mély tartományokon a bemutató nagyon kreatív volt. A szonikus információk olyan rétegesek, texturáltak, kézzel foghatók, hogy öröm volt őket hallgatni. A csodálatos ultramély tartományon úgy lovagoltam, mint egy hómobilon, és nagyon élveztem az adrenalin löketeket.

A hallgatási teszt:

Joni Mitchell 1974-es Court and Spark 200 grammos vinyl nyomatáról a Help Me, a People’s Party, és a címadó Court and Spark számában olyan részletek jelentek meg, amiket korábban még soha nem hallottam. Istenem, milyen jó énekes ez a Joni Mitchell!

Az album hallgatása közben a könnyeimmel küzdöttem. A Free Man in Paris című harmadik számot nyíltan megkönnyeztem. A Nova III előadásában Mitchell minden érzelmi mondanivalója átjött. Jesus on a Rotax 800R felvételén a női hang ábrázolás módja pedig szinte a Holdig repített.

A következő felvétel a Goatsnake Black Aged Blues. A 2015-ben kiadott album Godzilla tömegű riffjei emlékezetes módon, hangos bekezdésekkel vezetik át a hallgatót az apokaliptikus blues alapú hangzás világon. Ha szereti a korai Black Sabbath lüktető hangzását (ki ne szeretné?), egyenesen imádni fogja a Goatsnake-t. Pete Stahl mély és szomorkás hangjának egyedi íze van. Olyan, mint a sós karamella. Édes, de kísérteties is egyben. A blues harmonika szólókkal kiegészítve friss, vibráló hangon keresztül vezet be a metál kozmoszba.

A Coffe and Whiskey című számban úgy éreztem magam, mint aki megőrült. Minden előjel nélkül léggitározni kezdtem, és le-fel száguldoztam a szobában. Egyszerűen képtelen voltam ellenállni a dal sodrásának. Abban a pillanatban, ha valaki rám nyit, biztosan bolondnak néz. Még most is mosolygok, amikor visszagondolok az esetre – sőt, a mosolyom azóta sem hervadt le az arcomról.

Összefoglalás:

Mindent egybevetve az Olympica Nova III hatalmas érzelmi töltöttséget tolmácsol minden zenei stílusban, amit megszólaltattam rajta. Ha a Sonus faber alapítója Franco Serblin még élne, büszke lenne arra, hogy cége ilyen audiofil hangfalat gyárt ennyire megfizethető áron.Kivételesnek lehet tekinteni minden hangfalat, ami képes megríkatni a hallgatóságot. A Nova III bemutatóján keresztül igazán belemerülhet a dalokba, és talán az sem lesz csoda, hogy reménytelenül beleszeret a kedvenc felvételeibe.

Bár az Olympica Nova III ára 13.500 dollár, az audiofil világában ez még kedvezőnek számít. Számos 25 ezer dollár feletti hangfalat hallottam már, amelyben nincs ilyen mértékű koherencia, ráadásul hiányzik belőle a Nova felbontása. Ennyi pénzért a Nova III mindent ver a kategóriában.

A több mint 20 éves pályafutásom alatt harmincnál is több pár, tízezer dollárnál drágább hangfalat hallgattam meg a Sonic Frontiers erősítőmön. Szeretném kiemelni, hogy ezek közül eddig a legjobb hangzást a Nova III mutatta. Olyan sok hallgatási élménnyel ajándékozott meg, hogy mindet le sem tudom írni. Amikor közeleg majd az árvíz, helyet fogok szorítani neki a csónakomban, hogy megmenekítsem őket. Igen, az Olympica Nova III tényleg ennyire jó…

Műszaki adatok:

Forrás:[https://novo.press/]