Sonus faber Olympica Nova II bemutató 7Review 3. rész mérés

A Sonus faber Olympica Nova II mérését a Newport Test Labs végezte. A mérési adatok a vizsgálati mintára vonatkoznak (általános felelősség elhárító szöveg – Fordító megjegyzése)

A laborban a Nova II összesített frekvencia átvitelét a gyártó által megadottnál szélesebb tartományúnak mérték. Az alsó határfrekvenciát 37/38 Hz között határozták meg +/- 4dB értékkel. Nem jelentős az eltérés, a Sonus faber 40 Hz-re specifikálta a hangfalat, de ez visszavezethető lehet a mérés körülmények eltérő voltára. Minden esetre garantáltan tudja azt, amit állítanak róla, és ez jó. Azt sugallja számomra a gyártó magasabb értéke, hogy visszhang nélküli kamrában mérték, ám a valós hallgatási környezet nem ilyen. Minden nappali hozzátesz valamit a saját akusztikájából, ami komolyan befolyásolhatja a mélyhang átvitel érzetét.

A fenti grafikonon látható, hogy a frekvencia menet nem tökéletesen lineáris. Az 1 kHz feletti átvitel átlagosan 2 dB-lel magasabb, ezért nem teljesen semleges a hangja. A 140 Hz és 30 kHz közötti tartomány is 2 dB értéken belül van a referencia értékhez képest. Talán az 1-1,5 kHz és a 2,3 kHz értékek közelében lehet hallható valami hatás.

A magas frekvenciás átvitel:

A Nova II magas frekvenciás átvitele a fenti ábrán látható. Egy apró beszakadás van 9,5 kHz környékén. A letörés 40 kHz-en történik meg.

Sávonkénti átvitel:

A piros a basszus port, a mélysugárzó a fekete, a közép sugárzó zöld. A grafikon ábrázolás mintákon nincs kompenzálás a mérés során, ezért az ábrázolás szintek nem egyenlítik ki a köztes átvitelt. Közel mikrofonozott méréssel rögzítették az értékeket.

Impedancia modulus:

Fekete az átlagolt impedancia modulus. A felül áteresztő szűrő zöld, az alul áteresztő szűrő pink, a fázis pedig a kék.

Visszhang mentes környezetben mérték. A basszus hangszóró 100 Hz körül kezd csökkenést mutatni, és 48 Hz körül éri el a minimumot. A port kimenete 44 Hz-re lehet hangolva, a Q (jósági tényező) pedig olyan magas, hogy a port a 32Hz – 85 Hz közötti tartományban járul hozzá a mélyhang átvitel kiterjesztéséhez. A grafikonból az is kiderül, hogy a keresztváltó nem szűri a középsugárzóról a mélytartományt. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy a közép is hozzájárul a mélyhang tömeg előállításához, és az integrációhoz.

Az impedancia modulus azt mutatja, hogy 4 és 8 ohm közötti az ingadozás. A fázis szög 350 Hz-en jóindulatú, a maximális eltérés -50 fok. Enyhe rezonancia mérhető 2,3 kHz, 5,2 kHz és 38 Hz értékeken (a mérés módja miatt a 100 Hz, 1 kHz és 10 kHz anomáliákat figyelmen kívül kell hagyni)

Egyharmad oktávos átvitel:

A fenti ábra talán az, ami leginkább modellezi az emberi fül által érzékelt átvitelt. A harmadik oktávos korrekció hatékonyan távolítja el a mérőrendszer által mérhető, de az emberi fül által nem érzékelhető csúcsokat a magas tartományból.

Írta: James Severt

Forrás és képek: 7Review és Newport Test Labs

Mérés: Newport Test Labs, Steve Holding

Műszaki adatok: Sonus faber Olympica Nova II

Vissza az általános bemutató részhez

Vissza a hangzás értékeléshez