Sonus faber az Audio & Vision SHOW 2013-on

 Audio & Vision SHOW 2013

Sokak szerint a kiállítás legjobb hangja az Audiophile Szalon termében szólalt meg. Mi is egyetértünk azokkal, akik így gondolják, és hozzátennénk, hogy egyben ez volt az Audio & Vision SHOW legszebben berendezett szobája is. A Tokaj B teremben túlzás nélkül gyönyörűségek fogadták a látogatókat.

Sonus faber az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

A Sonus faber név sok hifistának ismerősen csenghet, de valószínűleg a laikusok számára is maradandó emléket jelentettek a kiállításra elhozott hangdobozok. Jobban belegondolva, a "doboz" szó lekicsinylő kifejezés, figyelembe véve a Sonus faber hangfalak formáit, megmunkálását, és magát az érzést, amit a látványuk kelt. Itt volt a Guarneri evolution, az egész kiállítás talán legszebb állványos hangfala, testes, mégis könnyed hangját akár hetekig "elviseltük" volna! Persze mikor átváltottak a mellette lévő Amati futura álló hangfalra, tisztázódtak az erőviszonyok. A futura térábrázolásával, melegségével és a hallgatók orra felé felépített hangszínpadjával aratta a babérokat. Alaposan "kipucolta" azok fejét, akiknek eddig nem volt elképzelése a high-end fogalmáról, de mikor nem üzemelt, akkor is szívesen időztek a közelében, nézegetve krómozott tetőlapját, gondosan megmunkált talapzatát és persze az oldalát takaró, vöröses árnyalatú faburkolatot.

Sonus faber az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

Az exkluzivitást minden milliméteren érzékeltették, túl azon, hogy olasz gyártmányú, emberi kézzel (és válogatott anyagokból) összerakott hangfalakról írunk. A szoba másik végében egy pár Sonus faber Stradivari hangfal üdvözölt minket, életnagyságban ez a modell már egyenesen monumentálisnak, épületszerűnek hatott.

Sonus faber az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

Érdekes volt azonban (erre később az Audiophyl Kft. munkatársa is felhívta a hallgatók figyelmét), hogy az alaposan bejáratott és kisebb méretű Guarneri evolution sokkal kellemesebben szólt – ennyit számít, hogy mióta hajtunk egy hangfalat. Itt azt is megjegyezte a bemutatót tartó úriember, hogy a Sonus faber hangsugárzók értéke nem csak átmeneti: tíz év múlva is pontosan úgy szólnak, mint a vásárlást követő bejáratás után.

Sonus faber az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

Direkt a végére hagytuk a szoba és az egész rendezvény szó szerinti csúcspontját, a Sonus faber Aidát. A hangfalak királynője címet is viselhetné, ha létezne olyan. Igazi kuriózum ez a hangfalpár, az egész világon alig tucatnyi található belőlük.

Sonus faber Aida az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

Talán a képeken nem is lehet azt a lélegzetelállító hatást visszaadni, amit az életben kiváltott a közönségből ez a hangfal. Csak egy dolgot sajnálunk, hogy a kiállításon nem lehetett meghallgatni. Ennek oka az, hogy csupán néhány nappal korábban érkezett meg a gyárból, és még nem volt mód és idő a megszólaltatásukra, hogy több száz órás bejáratásról ne is beszéljünk. Rangjához, hírnevéhez és képességeihez méltatlan lett volna nyersen szerepeltetni. De ami késik, nem múlik!

Sonus faber Aida az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

Végül meg kell említenünk, hogy a Sonus faber hangfalak nem maguktól szóltak olyan szépen: meghajtásukról Audio Research és McIntosh készülékek gondoskodtak. Akik esetleg lemaradtak a kiállításról, ne bánkódjanak, az említett termékek nyugodtabb körülmények közt is kipróbálhatóak, meghallgathatóak és megvásárolhatóak az Audiophile Szalonban.

Sonus faber Aida az Audio & Vision SHOW 2013 kiállításon

Forrás:[www-av-online.hu]