Primare R32 phono előerősítő teszt – Hangzásvilág magazin

Mi kell a lemezjátszónak?

Primare R32 phono előerősítőA hanglemezjátszás az elmúlt száz év során folyamatosan fejlődött, mára már sokadik virágzását éli. Reméljük még hosszú életű lesz ezen a földön, de ha nem akkor csak valami nagyon jó megoldásnak lesz lehetősége leváltani! (nem az átlag digitális technikára gondolok)

Mi kell a lemezjátszónak?

Nagyon sok gyártó foglalkozik lemezjátszó készítéssel – némelyik egész arzenált tart gyártási palettáján – nagyon sikeresek azok is akik a kiegészítőket, főleg az elektronikákat konstruálják. Talán nem meglepő, hogy ezzel a „műfajjal" is lehet megbízható hírnevet szerezni. Komoly elektronikai gyártási tapasztalatát bevetve tett így a Primare, ez a cég nem gyárt lemezjátszót, sem hangszedőt, sem hangkarokat, motorokat – bár lehet, hogy most ötletet adtam! Mégis elöl jegyzik az igényes phono-elektronika gyártók között, talán nem véletlenül!?!

A Primare R32 phono előerősítő nagyon jó felépítésű, építési minősége kiváló. Hagyományos szélességű, mérete 430×95×380mm mellett a súlya is jelentős 8,5 kg. Az alumínium ház remek felszereltséget rejt magába, ezen az áron versenyképes, megkockáztatom a kijelentést: csoda, hogy így meg lehet csinálni. Természetesen a tömeg annak is tulajdonítható, hogy 8mm vastag előlap és három, rezonancia csökkentő, szilárd lábbal rendelkezik. A Primare háza táján már-már szabványszerű készülékházban bőven van hely, ez lehetővé is teszi a nagyrészt iker-Mono erősítőrész tápellátását. Ez egy R-magos transzformátor külön tekercsekkel a bal és jobb csatorna ellátására. A felhasználó részére könnyebben kezelhető, mint egy külön épített tápegység (PSU) és elektronika összeállítása. A készülék belsejében megnyugtatóan elszigetelt a jel-áramkör és a tápegység. Az R32-ben válogatott alkatrészek eredményezik az alacsony zajszintet, polipropilén és tantál kondenzátorok, alacsony impedanciák és kapacitások. A DC jel útjában nincsenek kondenzátorok, ami megmagyarázza, miért van lenyűgöző megfogott mély hangtartománya. A szélesen elhelyezett be- és kimeneti RCA aljzatok sorát egy pár impedancia szelektor és az MC/MM hangszedőkhöz illesztő-kapcsoló bontja meg. Az egész elektronikában teflon szigetelést használtak. Relék tarják kézben a csendesítést és a ki-és bekapcsolási impulzusokat.

Primare R32 phono előerősítő hátlapA mozgó mágneses hangszedők használatához és pontos illesztéséhez az R32 hét terhelési ellenállást kínál a hátlapon történő beállítások között 10 Ohm-tól 47 kOhm -ig. Az érzékenyítés (gain) gyárilag beállított 62dB. Az MM típusok érzékenységének gyári beállítása 41.4dB, de a kivételesen alacsony érzékenységű hangszedők használata esetén egy 5dB kiemelési beállítás lehetséges. Annak ellenére, hogy a beállítások a hátsó panelen érhetők el, a belső szerkezetben található jumper segítségével választhatjuk ezt a plusz értéket, de ha nem akarjuk magunk elvégezni, bízzuk szakemberre, a forgalmazó segítséget nyújt ez ügyben is. Miért nem lehet ezt a beállítást a hátsó panelen egy kapcsoló segítségével elvégezni? Talán azért, mert ritkán van rá szükség, kevés alacsony érzékenységű hangszedő létezik az audiofil piacon.

A meghallgatáshoz egy egész hadat állítottam fel a Benz Micro Glider alacsony jelszintű MC hangszedőjét, az MM típusúak közül a Goldring 2400-et (MM) Vital metszésű tűvel a Kenwood KD-850 lemezjátszóban, Red Rose (Mark Levinson) Affirmation erősítőt és Red Rose Classic Ribbon álló hangsugárzót, Monster Interlink Reference kábel-összeköttetéssel. „Szép kis bandában" szerepelt a Primare R32 meg is tette a magáét, bizonyítva, hogy ide való. Folytatás…..

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]