Solitaire P SE fejhallgató bemutató Hifiplus

Solitaire P SE fejhallgató bemutató Hifiplus

A fejem méretének metaforikus megközelítés módja kérdéseket vet fel, de mechanikus méreteit tekintve nincs benne semmi különleges. Átlagos súlyú és termetű ember vagyok, és a fejem ehhez szerintem tökéletes arányokkal illeszkedik.

A T+A Solitaire P-SE fejhallgató figyelemre méltóan nagy területet fed le belőle. Ám nem aggódok azokért sem, akik kisebb fejjel vannak megáldva mint az enyém, mert a gyártó senkit nem akar attól távol tartani, hogy ilyen fülese lehessen. A nagy mérete ellenére viszonylag könnyű, ezért ha nem követelmény a nagy súly a fején, tetszeni fog, mikor felpróbálja.

Pusztán a méret miatti visszautasítás nagy hiba lenne, mert a P-SE minden más szempontból zseniális. Leplezetlen örömöt okoz a hallgatása, és helyén van az ára.

Mielőtt rátérnék a hangjára, beszéljünk az áráról. A T+A mindent megtett annak érdekében, hogy ésszerű keretek között tartsa. A cég neve rövidítés, az elmélet és alkalmazás szavak kezdőbetűiből áll, ezért ez a minimum, amit elvárhatunk tőlük. A Solitaire P-SE egy gondosan megtervezett darab, kiváló specifikációkkal. Ahogy a T+A bemutatja az alkalmazott technológiákat, a dolog úgy fest, mintha önmaguk ellen alkudoztak volna.

A P-SE 3000 fontos ára a zászlóshajó Solitaire P 5000 fontos árcédulája mellett szinte eltörpül. Ám minden relatív, mivel a módosítások nem mindegyike jelent hátrányt. A nagy testvér alumínium alkatrészeit könnyebb, magas minőségű szintetikus kompozit anyagra cserélték. Ez rögtön nyilvánvalóvá válik a fület körülölelő rész vizsgálatakor. Ám a gyártó mást is módosított.

Rendszerét tekintve mindkettő planár magneto-sztatikus, de a Solitaire P 110×80-as ovális egysoros mágnes elrendezését, amit a TMP3100-as transducerben használnak, kicsit módosították. Új szűrőt használnak a neodymium mágnesek előtt, emellett kicsit módosítottak a membránon, hogy a levegő áramlás jobb legyen, így csökken a turbulencia. A TMP2500 is elképesztő pontossággal van szerelve, ezért nagy hangnyomást és torzítás mentes hangzást ígér.

A kagylórész műanyag elemeit is, meg minden mást kézzel készítik Németországban, és helyben szerelik össze. A fejjel közvetlen érintkező rész anti allergén velúr, és szintetikus bőr. Ez nagyon komfortos, de fontos, hogy ne fülledjen be. Több fület körül ölelő fejhallgató hajlamos a test hőjét benntartani, ám a P-SE kellemes viselet. A kábel oxigénmentes réz, ezüst réteggel bevonva. Kétféle kábelt kap hozzá. A normál 6,3 mm-es jack mellé választható a 4,4 mm-es Pentaconn, vagy a négy pontos XLR változat igény szerint. Egyik legfontosabb jellemzője, hogy nyitott rendszerű, bár ez első látásra nyilvánvaló lehet. Kint is szól, meg bent is, igaz kifelé sokkal halkabban. Ennek ellenére nem marad titokban, hogy mit hallgat, és meg kell kérdezni a környéken tartózkodókat, hogy zavarja-e őket. Ám ennek a bemutatónak nem a kifogások keresése volt a célja, ezért én kérdezés nélkül csatlakoztattam EarMen TR-Amp, Chord Hugo, de még egy Naim Uniti Star fejhallgató kimenetéhez is, egy Grando Prestige 3,5-6,3 mm-es adapterrel.

A Palace Brothers There Is No One What Will Take Care Of You [Drag City] című száma sokat elárul a Solitaire P-SE hangjáról. Megdöbbentően tágas előadásmódja van, amely képes távolságot mutatni a felvétel egyes elemei között anélkül, hogy azok elidegenednének egymástól. A színpadon minden hangszernek elegendő helye van. Jelen esetben az orgonáé és az elektromos gitáré a főszerep. Kiváló a dinamika harmóniája, és a billentyű lenyomásának gyorsasága is tetten érhető. A basszus és a dob sebessége tökéletes, természetesnek érzem, mentes minden túlzástól és erőlködéstől (ezt több esetben is tapasztaltam más hasonló árkategóriás darab esetében)

Will Oldham hangja természetesen, a csak rá jellemző módon szólalt meg, és nem módosított a tonalitás változásokon, könyörtelen őszinteséggel megmutatta. Mint egy törvényszéki gyorsíró, nem ítélkezik, nem von le következtetéseket, csak a tényeket rögzíti.

A Fairport Convention Liege and Lief (Island) egy kiváló szám legalábbis technikai értelemben. Antik felvételről van szó, de a T+A erényeit, például a tonalitás melegségét és a virtuozitást tökéletesen demonstrálja. Nem ez az egyetlen fejhallgató, amely megmutatja, hogy Sandy Dennynek nincsen párja az ének technika és az érthetőség terén, de bizony ehhez hasonló fülest sokáig kell majd keresgélnie még a magasabb árkategóriában is. A hangnem tisztasága, a könnyed előadás mód, és a kiváló artikuláció nagy előnye a P-SE hangjának.

 

A legnagyobb előnye viszont a bemutató koherenciája, számomra ez a díjnyertes. A legalacsonyabb frekvenciák is texturáltak, tele vannak lendülettel, mégis szigorúan feszesek. Hallgassa meg az AceMo Where They At?? (Vanity Press) című számát, és belátja, hogy a gyártó által megadott 8 Hz alsó határfrekvencia egyáltalán nem túlzás. Az utazás aztán az átvitel 45 kHz-en lévő csúcsáig sima, mint a bársony, nincs túlhangsúlyozott, vagy alulbecsült területe. Ha a pártatlan bemutatás módot értékelni tudja, a Solitaire P-SE gondoskodni fog erről.

Ám a pártatlanság nem megy sem a dinamizmus, sem pedig az izgalom rovására. A P-SE lehet, hogy semleges, de semmiképpen nem nevezhető unalmasnak, ezt az AceMo felvétele is nyilvánvalóvá teszi. Rengeteg energia és lendület van a hangjában, de ez kezdetben összetéveszthető a visszafogottsággal. De nem sokáig.

A teszt időtartama alatt kiderült, hogy csak két akadálya lehet a T+A Solitaire P-SE fejhallgatóval való hosszú távú, és kétségtelenül gyümölcsöző kapcsolatnak. Az ára, és a fizikai mérete. Ha a fejméretét nézzük, azon nincs lehetősége változtatni, a bankszámla állapota már más kérdés. Azok a fejhallgató használók, akik elkötelezettek a természetes hangzásmód irányába, és elfogadják a nyitott planár technológiát, találják meg a módot, hogy miként teremtsék elő az árát, mert ez az egyik legjobb a kategóriájában.

Műszaki adatok:

Írta Simon Lucas

2021 Augusztus

Fordítás:[https://hifiplus.com/articles/]