Scansonic HD M40 álló hangsugárzó

Scansonic HD M40 álló hangsugárzó

A Scansonic HD 1970-ben, a hangszórókat gyártó dán Scan-Speak leányvállalataként, jött létre. A Scan-Speak céget 1977-ben megvásárolta a Dantax Radio, a Scansonic jelenlegi anyavállalata, majd tíz évvel később a Scansonic önállósodott. A Dantax ernyője alatt két ismert világmárka a GamuT Audio és a Raidho Acoustics együtt jelennek meg a világpiacon.

Míg a Raidho Acoustics a High-End kategóriás hangsugárzók reprezentánsa, kiskereskedelmi áraik hét számjegyre rúgnak, addig a Scansonic feladata, hogy szélesebb közönség számára elérhetővé tegye a Raidho varázslatainak egy részét, természetesen elérhetőbb áron. Az M-sorozat modelljeit Kínában gyártják – így tud egy kicsit olcsóbb lenni. Tapasztalataink szerint a Kínában gyártott hangsugárzók – a minőség megőrzése és a márka mérnökeinek megfelelő ellenőrzése mellett – éppúgy épülnek, mintha az anyaországban készülnének. A Scansonic HD M40 modellt Michael Børresen vezető tervező és Benno Baun Meldgaard készítették. A kivitelezést a dán formatervezési hagyományok szerint kell megítélni, annak jeles képviselői Arne Jacobsen és Jacob Jensen világában.

Az M40 modellt szemrevételezve egy toronyházra emlékeztető formát látunk, a hangsugárzó karcsú hasáb alakú kabinetje erősre és rezgés-menetesre merevített. Selyemfényű bevonatának egyhangúságát a hangszórók takarására szolgáló, elliptikus, perforált fémrács előlapok, mint design-elemek bontják meg. A perforált lemezek a hangszórókosarak résébe illeszkednek, a hangszórók mágnese tarja helyükön, könnyedén eltávolíthatók. (eltávolításuk a meghallgatásnál „hangolási” lehetőséget nyújt) A selyemfényű bevonat simább tapintású, mint a más gyártók által használt külső rétegek. A burkolat merevsége, a kivitel és az összeszerelés minősége nagyon jó, állíthatjuk, hogy meghatározza az árkategória viszonyítási alapjait.

A hangsugárzás alapelve, miszerint két és fél út elég a teljes frekvenciasáv lesugárzására itt érvényesülni látszik. Az M40 modellben alkalmazott szalag-membrános magas hangszóró (un. quasi-ribbon tweeter) hibrid felépítésű membránja 20 μm vastag alumínium ötvözet, ami csillapításként kaptont használ, mozgó tömege töredéke az átlagos selyem dóm magassugárzókénak. Mozgó tömege 0,03 gramm, ami körülbelül 50-szer kevesebb, mint bármelyik hagyományos textil-, kerámia-, berillium- vagy gyémánt membráné. A szalagsugárzó fizikai rendszere az elektromágneses mezőben felfüggesztett ultravékony membrán munkáján alapszik. Az elmélet szerint a megfelelően megtervezett és megépített szalagos magassugárzó hihetetlenül könnyű membránjának reakcióideje gyorsabb, mint egy selyem dóm. Az M40 modellben, a széles területen megvalósuló egyenletes lesugárzást egy a membránt körülvevő akusztikus lencse segíti.

A magas hangszóró frekvencia átvitelében zökkenőmentesen illeszkedik a két közép-tartományú hangszóró ebbéli tudományához. A kettő, középtartomány lesugárzására készített hangszóró 4 hüvelyknyi felületű, sejt-szerkezetű, üvegszálas erősítésű membránnal rendelkezik, fázis-kúppal ellátott és erős mágneses rendszerrel kombinált. A három hangszóró MTM konfigurációban van elrendezve, a két közép- közrefogja a magas-hangszórót. A közép-hangszórókon található kúpok alakja kissé különbözik a mély-hangszóróknál alkalmazott porsapkáétól. Ennek oka a nagyobb sugárzási terület biztosítása, emellett alacsonyabb a torzítás mértéke a számunkra fontos középtartományban.

Az alacsony frekvenciájú sávot kettő dedikált mély-hangszóróra bízták. A meglepően kis átmérőjű, középsugárzó membránok ideálisan illeszkednek a szalag magas keresztváltási pontjához, míg a két, megfelelően méretezett, szénszállal erősített szövetű mély-membrán átmérője biztosítja az egyenletes diszperziós jellemzőket. A mélysugárzó erős mágnes-rendszerrel és hosszú löketű lengőcsévével rendelkezik. A kialakítás, a csekély mozgó tömeg és a merevség gondos optimalizálásával sikerült egy nagyon hatékony mély-hangszórót készíteni. A Scansonic mérnökei az M-40 modell esetében 6 Ohm névleges impedanciát és 88 dB érzékenységet határoztak meg.

A basszus-reflex nyílás a szokásostól eltérő. Míg a hagyományos megoldású bass reflex-kürtöket bonyolult számításokkal kell méretezni, addig itt, a hátsó panelen négy hosszú, keskeny rés található, amelyek osztott kijáratot biztosítanak a kabineten belül keletkező energiák szabad kiáramlására. Ez a megoldás hatékony a turbulens zajok kialakulásának megakadályozására és könnyebb a matek.

A négy, hagyományosan kettős erősítésre vagy kettős kábelezésre használható, ródiumozott kötés oszlop használhatósága praktikus. A Scansonics csatlakozói elfogadják a villákat és a banándugókat valamint a csupasz vezetéket 4mm átmérőig.

A torony kettő, híddal összekötött, esztergált tüskében végződő lábazaton áll. A minőségi megmunkálással készült alap használatával változik a hangsugárzó hangzása. Ez a talapzat figyelembe veszi a fizika téziseit, képes az oldalirányban is ható (torló) rezgőmozgás közömbösítésére is.

Meghallgatás

A Scansonic mérnökei szerint: …”a szalag magassugárzó rendkívül gyors, élénk és széles frekvencia átvitele kivételesen nyitott és részletes hangzást tesz lehetővé. Ez a csilingelő hangélmény most még mozgékonyabb, nyitottabb és jobb háromdimenziós térleképezésre képes középtartománnyal házasodott össze, tisztább, gyorsabb és mélyebb basszussal”… Jó ajánlás – hallgassuk meg!

Különféle integrált erősítőket próbáltunk rendszerbe állítani, köztük szerepelt a Cambridge Audio CXA81, a Primare I35 Prisma, McIntosh MA252 hibrid és egy Mastersound Gemini elektroncsöves készülékek. A többszörös minőségi lépcső előrehaladtával jelentkeznek az erősítők kategória különbségei – ez a hangsugárzó szigorral mutatja az előtte lévő elektronikák hangzásbéli jellegzetességeit. Kimutatja az elé kapcsolt kábelek és berendezések jellegzetességeit. Különböző hangsugárzó kábelekkel is próbáltuk befolyásolni a hangzást, nem sok sikerrel, mert alkalmazott kábeleink semleges hatása nem gyakorolt döntő, hangzást „elbillentő” befolyást, inkább a hangzás tartalmi dússágára voltak hatással. Az M40 hangsugárzót a gyári specifikációban megadott 88 dB érzékenység ellenére nem nehéz meghajtani. Az elhelyezésre viszont igényes – mi megtaláltuk az ideális helyét, ami egy kis tologatás után, egy centin múlott.

Mintha egy „jól képzett” monitort hallgatnánk. Ezalatt azt értjük, hogy nagyon szépen csilingelő és temérdek felhangot leképezni tudó magasakat valamint jól artikulált közép-tartományi megjelenítést kapunk. A kulcsszó a megjelenítés. A muzsika eseményei előttünk történnek, a zene kilép a hangszínpadból, nincsenek mosódások, külön-külön megfigyelhető az egyes zenészek produkciója. Bár az alacsony frekvencia-tartomány energikussága kissé visszafogott, a sebesség gyors, és az ütőhangszerek hangja becsületes. A zene gyorsaságával lépést tud tartani. Nem kis részben a szalag magassugárzónak köszönhetően gyors és térbeli leképezésben szellős a hangzás. Akár hangszínekben, akár hangszer-testekben élesebb körvonalak hallhatók. Mivel a magas hangszóró a közepek által közre van fogva és viszonylag alacsonyan van elhelyezve egy kényelmes kanapén ülve előttünk, a hangszórók síkjában zajlanak a hangesemények. Az egyenletesen, széles sávban történő hanghullám-terjesztéssel megvalósított hangszínpad tér akár három egymás mellett ülő zenehallgató részére is remekül élvezhető.

A Scansonic HD M40 álló hangsugárzó hegedűkkel és brácsákkal valamint csellókkal való tagadhatatlan rokonszenve miatt meg kell hallgatni az ide vonatkozó remekműveket. A vonósok „édessége” és természetes könnyedsége még az erősebb hangoknál is megmarad. Általában, ebben az árkategóriában versenyző hangsugárzók, a közép- és a magas frekvenciákat kissé kiemelik annak érdekében, hogy gazdag részletek illúzióját keltsék, vagy az alacsony frekvenciát kissé eltúlozva azt próbálják érzékeltetni, hogy a mély-hangok megjelenítése gazdag. Első hallásra ez jó, de hosszas hallgatás után, rájövünk, hogy nincs meg a hangzási balansz, ezért zavaró. A Scansonic HD M40 hangsugárzónak egyáltalán nincs ilyen problémája.

Az M40 teljesen kiegyensúlyozott, semmi nem hangsúlyos, de nem is csillapított. Ezt azzal a taktikával sikerült megállapítani, hogy többször kimentünk a lehallgató-helységből és a nyitott ajtón kihallható hangzást analizáltuk. Igen ám, de az általában túlsúlyban hallgatott, intenzívebb muzsikák megszólaltatásakor egy kicsit másra is vágyunk! Basszust akarunk! Amit természetesen elő lehet hívni azáltal, hogy az M40 hangsugárzót közelebb visszük a hátsó falhoz. Nem is akármilyen mélyek jönnek elő ebből a viszonylag kicsi dobozból! Önmagát meghazudtoló hatásfokkal terjeszti a mély-energiákat, ott abban a tartományban, amit a fizika megenged számára. Jobbnak tűnik, mint amilyennek látszik. A legmélyebb hangokat érezni engedi – ezen tulajdonságán is kellemesen meglepődtünk.

Zárszókénti megállapításaink: a Scansonic HD M40 álló hangsugárzó mindenki számára audiofil álmokat varázsol. A zenét vitalitással és szuggesztív hatással, részletekben gazdagon, kifinomult figyelemre méltó stílusban sugározza.

Konklúzió

A Scansonic tervező- és gyártó csapata kezdettől fogva elkötelezett volt a Raidho hangsugárzók tervezésével kapcsolatos összes tapasztalat alkalmazása mellett, létrehozva valami egyedit és megfizethetőt. A végső cél, hogy ésszerű pénzügyi keretek között a lehető legjobb minőséget hozzák létre. Véleményünk szerint zseniális, az északi tervezési hagyományokkal is tisztában lévő gyártás-optimalizáló mérnökeik vannak.

Ne tévesszen meg senkit a karcsú megjelenés! A Scansonic hangsugárzó esetében a teljesen kiegyensúlyozott hangzás és a szinergia egy speciális vevőtípust keres. Azoknak ajánljuk, akik már jártasságot szereztek az akusztikus hangszerek hangjának felismerésében, a hangfekvések osztályozásában, tájékozottak az egyes előadók érzelem kifejezésének dinamikával történő prezentálásában. Mindezt le tudják fordítani igényeik szintjére. Nem fognak csalódni. Annak érdekében, hogy a lehető legjobban teljesítsen, elengedhetetlen, hogy különös figyelmet fordítsunk az elhelyezésre és a megfelelő erősítő kiválasztására.

Varázslat rejlik abban, ahogy az M40 hangsugárzók képesek újrateremteni egy hangzásképet, tartós izgalmakat nyújtva az audiofilek számára. Kötelező a meghallgatás azon zenekedvelők számára, akik az azonos tervezőkkel rendelkező Raidho és Gamut testvérmárkák kiválóan egyenletes hangzása alapján, szolidabban árazott modellre kíváncsiak.

Pro

+ Elegáns, hiteles skandináv kivitelezés
+ Szalag elven működő magassugárzók
+ Méhsejt szerkezetű, üvegszál erősítésű membránok
+ Meglepően nagy teljesítmény

Kontra

– Elhelyezésre igényes

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]