Rose RS250 bemutató Stereonet

RS250 Stereonet bemutato kezdokep

Hol kezdjem? Azért kérdezem, mert a Rose RS250 egyike a világ legsokoldalúbb készülékeinek, amit az emberiség valaha is látott. Streamelhet vele Qobuz, Tidal (MQA tanúsítvánnyal), vagy Spotify Connect szerverekről, de használhatja mint Roon Ready lejátszó. Beépített DAC, vonalszintű előerősítő kimenet, és ha akarja építhet bele SSD tárolót.

Többre vágyik? Az RS250 iTunes Podcast, YouTube és vagy tízezer internet rádió lejátszásra is képes. Bővíthető CD lejátszóval, amivel rippelhet is, csatlakoztathat hozzá USB meghajtót. Képes továbbá a zenei fájlok mellett a 4K Ultra HD videó fájlok lejátszására USB-ről, vagy az opcionálisan beépített SSD-ről (tapasztalataink szerint NAS-ról is képes videó anyagok lejátszására, de ez nem publikus – fordító megjegyzése)

Sokan csak a streaming lehetőségeket látják benne, de ennél többre képes, mert DAC és előerősítő funkciókat is ellát. A DAC Sabre ESS ES9038QZM 2-csatornás chip készlete alacsony jitter torzítású Femto Clock támogatással a PCM jelek 32 bit 768 kHz, és az 1-bites jelek DSD512-ig feldolgozását teszi lehetővé.

RS250 Stereonet bemutato front

Familiáris értékek:

A kompakt méretű RS250 a teljes méretű zászlóshajó Rose RS150 majdnem minden funkcióját kínálja fél áron. A HiFi Rose ezzel a végső, mindent felölelő analóg, és digitális megoldással próbálja a vásárlókat magához édesgetni. Persze van hiányossága, mert a phono előerősítő funkció hiányzik. Na, bumm!

Azok a felhasználók, akiknek nincs CD lejátszójuk, bevállalható áron lehetőségük van dedikált USB CD meghajtóval bővíteni. A Rose RSA780 csatlakoztatásával különleges lehetőségek tárulnak fel. Ahány CD lemez csak nyomtattak 1993 óta, azok mindegyikének borító képe megjelenik az RS250 kijelzőjén, illetve a telefon, vagy tablet kijelzőn a beolvasás után. Hány CD lejátszó képes erre? Szóval, már csak emiatt is érdemes elgondolkodni a dedikált USB CD meghajtó megvásárlásán.

A Dél Koreában gyártódó HiFi Rose igen szépen van összecsavarozva. Ugyan a zászlóshajó még ennél is igényesebb a nagyobb kijelző mérettel, és az XLR kimeneteivel. A kistestvér csak RCA csatlakozásokat kapott, de ezt nézzük el neki fél áron. A beépített DAC tekintetében is van eltérés, és természetesen az RS150 hangja jobb. Annyiért legyen is, de mindent összevetve legalább 80 százalékát megkapja a nagyágyúnak fele árért. Figyelemre méltó lehetőség.

RS250 Stereonet bemutato csatlakozasok

Általános bemutatás:

A Rose RS250 előlapját egy hatalmas, 8,8 inches érintő kijelző uralja. Ez lehetőséget teremt arra, hogy onnan is lehessen kezelni, bár valószínű, hogy a legtöbben a Rose alkalmazást fogják erre használni telefonról, vagy táblagépről. Az album borítók és a videók mellett a kijelzőn sokféle órakijelzés, 90-es éveket idéző FM rádió választható, sőt kivezérlés mérőt is meg tud jeleníteni, többfélét. Az FM kijelzés még az adók közötti fehérzajt is szimulálja. Vicces, szórakoztató, retro? Mindegyik megállja a helyét, szabadon választhat a jelzők közül.

A bemenet kínálat USB Audio 3.0, optikai, koaxiális digitális, és egy analóg RCA. A kimenetek USB, optikai, koaxiális, HDMI, és vonal szintű analóg RCA. Az analóg kimenet lehet fix, és hangerő szabályzott, a kimeneti jelszint 2,2 V-ig állítható. Mindez a rengeteg funkció egy kompakt 280x210x80 mm-es, mindössze 3,2 kilós készülékben. A ház elegáns alumínium, igényes kidolgozással. OK, a prémium streamerek szebbek, de nem ennyiért.

A Rose alkalmazás könnyen megtanulható, és jól használható. Kipróbáltam úgy Android, mint Apple iPad verzióval. A legjobban az Android működött (naná, hiszen Android számítógépről beszélünk – fordító megjegyzése), az iOS esetében találtam hiányosságokat. Például amikor az iPad-ot használtam, kevesebb csoport műveletre volt lehetőségem.

RS250 Stereonet bemutato muszer

Mikor Beethoven zongora szonátákat próbáltam streamelni, és kiválasztottam Alfred Brendelt a Decca felvételek közül, az iPad-on 113 lehetőség jelent meg tempó kijelzésekkel – pl. Allegro, Adiaggo, stb.) és a címekkel. Olyan fontos információk, mint a szonáta száma, az opus száma, és a fantázia cím – pl.: Pathetique vagy Moonlight – nem jelentek meg. Android telefonon nézve minden rendelkezésre áll, ami azt jelenti, hogy van még mit fejleszteni az iOS alkalmazáson. Végül is a készülék egy Android egység, de remélhető, hogy a gyártó majd későbbi fejlesztéssel gondolni fog az Apple felhasználókra is.

Annak ellenére, hogy elsősorban Qobuz vagy Tidal tartalmakat hallgatok, üdítő változatosságot jelentett a YouTube, vagy RoseTube. Akár telefonról, akár a laptopról is rendelkezésre áll a lehetőség, de eddig még soha nem használtam. Az internet rádió is tetszett, ez is fehér folt volt eddig. Meglepett, hogy mi mindenre van manapság lehetőség a zenehallgatásban.

Külső merevlemez tárolókon is tartok zenéket, ezeket is könnyedén lejátszhattam vele. A listában a fájlok a zeneszerző vezeték neve szerint jelennek meg betűrendben. Néhány esetben viszont a rejtett meta adatok alapján történik a rendezés, ami bosszantó lehet. Minden esetre az adatbázis szkennelése után sokféle szempont szerint gyorsan kereshet, megéri a kis várakozást a művelet.

RS250 Stereonet bemutato menu

A hangzás finombeállítása iránt érdeklődőknek tetszeni fog az RS250 által kínált sokféle lehetőség. Hét szűrő beállítás közül választhat, lehetősége van a mintavételezési frekvencia átkeverésére 44,1 kHz-192 kHz-ig. A relatív hangerő egalizálás +/- 5 dB léptékkel bemenetenként módosítható, ezek mellett az analóg fázis is módosítható. A kimeneti jelszint 100 mV-2,2 V között állítható be 2 dB vagy 3 dB megválasztható léptékkel.

A tökéletes párosítást keresők akik fejhallgatót használnak, szintén megtalálják a számításukat. A kimeneti impedancia 16, 35, 50, és 100 ohm között átkapcsolható. A fejhallgató kimeneten a hangminőség nagyon jó. Az RS250 még akár előerősítőként is funkcionálhat olyan végfokokhoz, amelyeknek elegendő 2,2 V a bemeneten. Ha így akarja használni, a végerősítőt körültekintően kell kiválasztania.

A meghallgatás:

A Rose RS250 meghökkentően letisztult és részlet gazdag prezentációja igen meggyőző, főleg ha figyelembe veszem az árát. A mélytartomány feszes, a közép nyílt, finom sztereó képalkotással, a magas hangok levegősek, és mentesek a felesleges csillogástól. Valójában egy szintre állítanám az Auralic zászlóshajójával, az Altair G2 DAC/Streamer-rel, annak ellenére, hogy ez utóbbi kétszer annyiba kerül. Nagyon csekély a dinamika vesztés és a teltség érzet, meg a terjedelmesség közötti különbség.

Például Beethoven hegedű szonátája Isabelle Faust közreműködésével (Harmonia Mundi Qobuz) a hegedű melegebb édesebb és kicsit teltebb az Auralic-on hallgatva, de a különbség nem jelentős. A-B teszten meghallható, de egy órányi hallgatás után már ez a differencia elhalványodik. Az általános minőség helyett a különbség inkább a szűrés módok között volt jelentősebb.

Az RS250 hétféle szűrés módja között nem tapasztaltam nagy változásokat. Az Auralic szűrő átkapcsolások között (négyfélét kínál) a változások látványosabbak. Nekem a Smooth beállítás tetszett a legjobban, de ez ízlés dolga. Szóval annak ellenére, hogy kedvelem az Auralic-om hangját, nem sokkal jobb, mint a fél árú RS250, ami kiváló eredmény a Rose részéről.

RS250 Stereonet bemutato video

The Beatles Abbey Road (Tidal MQA). Azzal együtt, hogy az Auralic nem támogatja az MQA fájlokat, megvan a módszere a jó hangzás előállítására. Bár a két streameren a hangzás eltérő volt, nehéz azt állítanom, hogy az egyik jobb, mint a másik. Ráadásul úgy érzetem, hogy az Abbey Road 24 bit 96 kHz Qobuz streaming egy árnyalattal jobban hangzott, mint a Tidal MQA. Ne gondoljon hatalmas különbségre, csak a 16 bit 44,1 kHz CD minőségű változatnál volt szignifikáns az eltérés dinamikában és jelenlét érzetben.

Azon túl, hogy az RS250 hangja kicsit kevésbé édes és telt az Altair G2 mellett, nehezen tudnék választani közülük, ha csak a hangzást veszem figyelembe. Ez is azt mutatja, hogy a Rose RS250 igen jó. Ha kiterjesztem a nézőpontomat arra, hogy mennyivel több lehetőséget biztosít, és mennyivel olcsóbb, egyre csak javul a megítélése. Végül is mindent egybevetve az Auralic igazi versenytásra a Rose RS150, de mindkettő jelentősen drágább. Az RS250 kiváló hang, és rengeteg funkció, emiatt tökéletes választás lehet.

Ítélet:

Csak magamat tudom ismételni. A Hifi Rose RS250 egy rettenetesen sokoldalú készülék, ami mindent tud amit egy streamernek kell tudnia, sőt, annál jóval többre is képes. Kompakt, stílusos, nagyon helyén van az ára, és még a hangja is jó. Nagyon megkedveltem, boldogan élnék együtt vele.

RS250 Stereonet bemutato dij

Írta: James Michael Hughes

2022 március 25

Forrás: Stereonet.com

Műszaki adatok: Rose RS250