Primare PRE60 előerősítő és A60 végerősítő

Ezzel a párossal a Primare bebizonyította, hogy lehet még fokozni a 30-as sorozattal elért fejlesztési, technikai és nem utolsó sorban az eladási sikereket.

A Primare új termékeivel tovább bővíti hatókörét a High-End szegmensre, művészi és professzionális kivitelezésével reprezentálja készülékeit az ikonikus, maradandó értékek hallhatatlanjainak csarnokába. Az analóg áramköri tervezés és a legfinomabb digitális jelfeldolgozás a hagyományos gyártási minőség kombinálásával ez a 60-as sorozatú hangrendszer kombináció jelentős előrelépést jelent a páratlanul magas-szintű teljesítmény elérésében. A Pimare új hangrendszerénél szakítottak a hagyományos színvilággal, pontosabban egy kis fekete színt becsempészve emeltek az esztétikán. Az első pillantásra rendkívül vonzó kivitel igen komoly műszaki tartalmat takar.

A Primare PRE60 előerősítő nagy-teherbírású, ötvözött acél vázra szerelt, 15mm-es előlappal rendelkező, robusztus, mégis könnyednek ható, stabilitást sugárzó kivitele garanciája az értékállóságnak. Külön tápegységet találunk az analóg előerősítő elektronikájának és a beépített digitális média modul ellátására. A nagyon csendes tápegységek alapja egy egyedi tervezésű, C-magos transzformátor. A szűrés nagy hatásfokú, összességében 43000uF kapacitású kondenzátor sorra van bízva. Az előerősítő két pár Neutrik XLR bemenettel és 4 pár Nextgen RCA bemenettel fogadja az alacsony-szintű forrásjeleket. Ugyanezek a príma minőségű csatolók megtalálhatók a kimeneti áramkörök után. A PRE60 előerősítő, a jelek szállítását az egyes áramköri elemekhez, négyrétegű áramköri lapokon, nagyon rövid jelutakkal, optimális földeléssel oldja meg.

Az integrált DAC/média egység teljesen szimmetrikus Crystal Semiconductors DSD DAC (CS4398) chippet tartalmaz. A gyártó gondosságát reprezentálja, hogy a DAC és az előerősítő belső kapcsolatát aranyozott érintkezőkkel oldotta meg. A DAC/média modul, több funkciót és streaming lehetőséget kínál akár 24 bit/192 kHz mintavételezésű fájlok játszását az internetről, NAS-ról vagy PC-kről.

Teljes mértékben vezérelhető iOS és Android okos-telefonnal és tablet-el, különös tekintettel az online fájlböngészésre és kiválasztásra. Ezenkívül magas színvonalú az aptX Bluetooth jelátvitel lehetősége is. Minden jelkezelés (forrás kiválasztása, hangerő és csatorna egyensúly) analóg tartományban történik, az áramkör kiváló hangzású Burr Brown OPA2134 műveleti erősítőket tartalmaz. Nincsenek kondenzátorok a jel útjában, ehelyett aktív DC szervo kompenzál, amely biztosítja, hogy a kimenetek mindig DC zavar mentesek legyenek.

A PRE60 funkcióinak kiválasztását és a beállításokat OLED kijelzőn követhetjük. A technikai sokrétűség nem mehet a kezelés könnyedségének rovására, ezért nincs bonyolult menürendszer. A beállításokat el lehet végezni a készüléken elhelyezett kezelőszervek és a távvezérlő használatával. A Primare PRE60 elő-erősítő fogadja és feldolgozza a bejövő analóg és digitális jeleket, célja, hogy kiszolgáljon egy High-End teljesítmény erősítőt, kiváltképpen a hozzá tervezett A60 végerősítő fokozatot.

A Primare A60, egy teljesen szimmetrikus, 2×250Watt teljesítmény folyamatos leadására képes, a gyártó saját szabadalmú UFPD konstrukciójával ellátott sztereó erősítője. A nagy teherbírású ötvözött acél alváz 15mm-es előlappal optikailag, vérbeli erőmű látszatát kelti, ezenkívül merevség és szilárdság tekintetében hatékonyan csillapítja a külső forrásokból érkező rezgéseket. Tápegysége akár 2600VA „csúcs” áram feldolgozására is képes. Áramkörei teljesen védettek, mert abban az esetben, ha DC-zavar vagy túlmelegedés következne be, az A60-elnémítja a hangsugárzó-kimeneteket. Egy egyedi hőmérséklet-figyelő rendszert is tartalmaz az esetleges túlmelegedés megakadályozására. Az A60 ökológiailag messze felülmúlja a hagyományos A/B osztályúra tervezett erősítő hatékonyságát. Belső áramkörei négyrétegű áramköri lapon szereltek, nagyon rövid jelút biztosítja az optimális jelátvitelt. Csatlakozásai magas minőségű WBT NextGen csatolók, belső kábelezése a Van Den Hul cég SCS12 kábelével megoldott. Teljesen szimmetrikus jelátvitellel és a gyártó által szabadalmaztatott UFPD erősítés-technológiával felvértezve áll minden erősítési feladat elé. *Az UFPD erősítésről lásd külön cikkünket!

A Primare semmit nem bíz a véletlenre, a tervezés és a kivitelezés Svédországban, a gyártó bázisán készül. Az egyes alkatrészek egymáshoz válogatottak, kiváló minőségűek, a teljes konstrukció bizonyos kézi munkát feltételez. Mindenképpen az IC-bázisú és konvencionális modellek felett áll.

Meghallgatás során kiderült, hogy csak a gyakorlott fül tudja megbízhatóan megállapítani, hogy éppen streaming vagy USB bemenetről a letöltött anyag szól. Szuper-pontos a ritmus leképezése és élvonalbeli a nagy felbontású anyagok megjelenítése. A kulcsszavak: a közvetlenség és a tökéletesen homogén reprodukció.
Amennyiben CD-lejátszót választunk műsorforrásként minden olyan irányba változik amitől High-End a High-End. Meghallgattam Camile Saint-Saens: Danse Macabre c. művét, Beethoven – Egmont nyitányát, de a többi lemezt azért nem sorolom fel, mert listájuk betöltené az oldalt, ugyanis ott ragadtam a készülékek előtt, a Sonus Faber Elipsa Red hangsugárzói között. Ez a legnagyobb bizonyosság arra a minőségi kategóriára, amit a Primare képvisel. Jellegzetesen muzikális hangzás, ami a gyorsaságot és az erőt jellemzi a már tudott ismérvek alapján. Értékelni kell a csatornák közötti áthallási csillapítás kiváló voltát, hiszen ennek záloga a hangzástér élethű ábrázolása. A részletező-képességgel sincs gond, minden apró rezdülés hallható akármilyen hangszer felhangjairól van szó, megmutatja az egy hangszer több hangszer viszonyát, és ezt fáradhatatlan dinamikával teszi. Hatalmas stabilitás tapasztalható a kitartott, energikusan zengő zongora akkordok esetében.

A Primare A60 olyan egységes hangzással szól, mint egy „A”-osztályú erősítő, egyértelművé téve a zene komplexitását. Megbabonázó hangzás egy mindössze 12,5 kilogramm súlyú végerősítőtől – amit általában úgy képzelünk el, hogy oldalából hatalmas, burjánzó hűtőbordák állnak ki, de legalább „nehézsúlyú bajnok”. Hangzáskaraktere nem a csöves erősítőkre jellemző „meleg”, de nem is az a klinikai elemző, valami igen jó arányt tart fenn a kettő között. A magas- és közép-hangspektrumban összekapcsolva halljuk a felhangok gazdagságát és a világosságot. Ezenkívül az A60 erősítő tökéletes basszusmeneteket gyárt, nemcsak energiát, hanem a mély-hangok gazdagságát, amely gyakran hiányzik még a legnagyobb erősítők esetében is. A végeredmény, tiszteletre méltó teljesítmény mindenféle durva impulzus vagy torzítás, elszínezés nélkül. Mindez egy tökéletes színpadképpel párosul minden egyes hang és a zenei textúra bemutatásában.
A Primare PRE60 előerősítőben és az A60 végerősítőben alkalmazott technológia alkalmas a magas igényű audiofil felvételek reprodukálására. Erő, dinamizmus, ritmikai pontosság jellemzi a készülék-együttes hangját. Könnyeden, levegősen szól, kínosan kiválóan tartva a hangszerek hangfekvését. A hangszereknek testük is van – hamar felismerhetők a mesterhangszerek.
A basszus szólam energiái nem fedik a felső szekció érintetlen, tiszta hangzását és az ott játszott dallamvilágot. A műsoranyag – mármint a zenemű függvényében holt lágy dalolós, hol pedig dögös a mély-hang. Nagyon mélyre is lemegy, akár orgonafelvételek is hitelesen szólalnak meg. Hangzásterére a tisztaság folytán jobban megkülönböztethető irányok és mélységi dimenziók a jellemzőek.

Konklúzió

A skandináv design a maga egyszerűségében praktikus, szerény, gyönyörűen erőteljes. A természetesség jobb eredményt hoz a kivitelezés során. A felesleges funkciók elhagyásával egyszerűbb, hatékonyabb a megoldás, ez záloga a tervek leghatékonyabb kivitelezésének. A Primare audio-rendszereinek közelében mindezt látni, hallani, érezni. Elénk rajzolja a színpadot, úgy mintha jó helyre vettük volna a koncertjegyet. Az eredmény egy kivételes hangzástérben megvalósított természetesen gyors, tiszta és impulzív hangzás, sokkal szélesebb frekvenciatartományban, mint az elvárható lenne. Képzeljünk magunk elé egy megtervezett hifi-szobát, olyan készülékekkel, amiket nem a vásári prospektusok akcióiból vásároltunk, hanem szakemberek ajánlottak és állítottak üzembe. Ahol belsőépítészet teszi harmonikussá a berendezést és a látványt, a használat kényelmét esztétikus megoldásokkal ötvözve. A kellemes zene mellett megbeszéljük a hallottakat, felidézve régebbi élményeinket. Ugye, ez egészen más, mint azon bosszankodni, hogy miért nem a másik készüléket választottam?

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 85%
Kivitel: 85%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 89%

Pro
+ korszerű megoldásokon alapuló áramkörök
+ erő, dinamizmus, ritmikai pontosság
+ praktikus, könnyen kezelhető

Kontra
ez a színvilág nem mindenkinek tetszik

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció: Pre60, A60