Primare NP5 Prisma MK2 bemutató HiFi+

2019 végén tűz ütött ki az AKM tulajdonú kínai chip gyártó üzemben. Három napig tombolt. Ez az esemény volt a kezdete sok audió gyártó több éves gyászának, mivel gyakorlatilag eltűnt a piacról az általuk szívesen használt chip készlet. A legtöbbjük arra kényszerült, hogy azonnal áttervezze a digitális eszközeit. Természetesen vannak más chip gyártók a világon, emellett azért voltak elraktározott AKM készletek is, de sajnos elkerülhetetlen áremelkedések következtek be. A Primare is más alternatívát keresett.

A mintavételezés ráta konverziója (SRC chip) egyesek számára nagyon fontos, mások pedig legyintenek rá. Ha már úgy is változtatásokat kellett eszközölni az eredeti Primare NP5 konstrukcióján, Terry Medalen, a cég tech guruja, ezt a lehetőséget is beépítette. Ugyan sietett megnyugtatni minden készüléktulajdonost, hogy emiatt nem kell azonnal az NP5 MK2-re váltania senkinek, legfeljebb azok számára lehet hasznos, aki használni akarja a funkciót. Roon felhasználók akik a DSD fájlokat (DoP) vagy natív MQA fájlokat is feldolgozni képes külső DAC készülékkel rendelkeznek, áldják a lehetőséget.

Mi is ez az eszköz pontosan?

A Primare NP5 Prisma MK2 egy hálózati híd, amely lényegében egy hálózati lejátszó WiFi és Ethernet kapcsolattal, de beépített DAC nélkül. Úgy tervezték, hogy bővíteni lehessen vele a korábbi Primare rendszereket, és frissítsék a több mint tíz évvel ezelőtt fejlesztett első streaming platformjukat, ami elkerülhetetlen módon elavulttá vált. A Spotify, a Tidal, és a Qobuz hozzáadása nyilvánvaló változásokat jelent. Ha kicsit jobban belemélyed, a Google Home telepítés során más különbségek is feltárulnak.

A Google Home egyre népszerűbb azok számára, akik otthonukban hangvezérlést, és egyéb központi vezérlést szeretnének kialakítani, ám talán nem ez az első, ami eszébe jut, ha a hangminőségről beszélünk. Természetesen a Chromecast-ra is lehetősége van, ami a bolygó szinte minden zenei szolgáltatásához hozzáférést biztosít az NP5 MK2 lejátszón keresztül. Igen, ebben benne van a YouTube, a SoundCloud, a Google Play, és rengeteg más. A Primare beállítás folyamata a Google Home alkalmazáson keresztül nem kis odafigyelést igényel, de szerencsére ott van a Prisma app, aminek használata sokkal egyszerűbb.

A telepítési folyamat során felbukkan egy felirat: „Az Ön NP5-je az Ön Google-fiókját használja az élmény személyre szabásához”. Természetesen szüksége van egy fiók létrehozására, de szinte mindenkinek van gmail.com levelezési címe. Ha nincs, pillanatok alatt létre lehet hozni. Miután rájön, miként lehet használni, minden érdekesebbé válik, mert igen hatékony a Connect jellegű vezérlésre olyan zenei szolgáltatókon, mint a Qobuz, vagy a Tidal. Natív vezérlő alkalmazáson keresztül indíthat lejátszást, és sokkal több funkciót használhat, mint bármely más márka app-ja. Egyetlen hátránya az, hogy jelenleg 24 bit 96 kHz-re korlátozódik, de állítólag gőzerővel dolgoznak a jövőbeli 24 bit 192 kHz lehetőségén.

Fix vagy natív:

Az NP5 MK2 arra csábíthatja a felhasználót, hogy választhasson a digitális kimenetek mintavételezésén. Az új SRC chip a natív mellett felkínálja a fix lehetőségét. A 24 bit mindkét esetben rendelkezésére áll függetlenül a forrás bitrátájától. A natív beállításban az eredeti mintavételezési frekvencia lesz a kimeneten. A fix választása esetén viszont fel vagy lekonvertálhatja a mintavételezést igény szerint. A Primare szerint ez előnyös, mert az SRC úgy is benne van a jel útban, akkor miért ne használnák a teljesítmény javítására?

A kis doboz hátoldalán visszafogott, de elégséges csatlakozás mennyiség áll rendelkezésre. Koaxiális és optikai kimenetei vannak. Az USB az bemenet, amire merevlemez, vagy pendrive csatlakoztatható. Az RS232 jelenléte meglepő lehet mindaddig, amíg szóba nem kerül más, előző generációs Primare készülékek vezérlése, vagy az otthoni automatizálás.

A működéséhez szükséges 5 V-ot kapcsolóüzemű külső tápegység biztosítja. A jobb hangminőségre vágyók könnyedén frissíthetnek a piacon kapható lineáris tápegységekre. Ha tényleg a hangminőség a cél, akkor csak javasolni tudom, jól meghallható lesz a különbség. Korlátozott mérete és csatlakozás kínálata ellenére a Primare NP5 Prisma MK2 mindent megtesz, ha megfelelő DAC-hoz csatlakoztatja egy jó koaxiális kábellel. Én háromféle kábelt is kipróbáltam, és mindegyik eltérő hangzást produkált. Egy nem változott, a készülék használata mindvégig szórakoztató, és stabil volt. Egyértelműen nem a magas ligában játszik, a piac méregdrága eszközeihez nem mérhető, de az jól hallható, hogy élvonalbeli gyártótól származik. Az időzítés elég jó ahhoz, hogy csak a nagyon összetett zenei anyagok zavarják meg kicsit, de az általános ábrázolt kép meglepően jó. Minél jobb a felvétel, annál nagyobb a zenei jelenlét érzet.

Locrian Ensemble Mendelssohn Octet in E Flat Major, op.20 (Chasing the Dragon) hallgatása közben majdnem olyan nyitott és meleg volt, mint a sokkal drágább hálózati lejátszóm, még azzal együtt is, hogy nem annyira fürge. Otthon érzi magát az ütős felvételeken, különösen, ha az jól van keverve. Laurie Anderson „Gravity’s Angel” című szerzeményében a hangtartományok szépen elkülönülnek egymástól. A basszusnak igazi ereje, és feszültség keltő hatása van. A tartozék tápegység korlátozott lehetőségei miatt a beütések nem annyira tiszták, mint lehetnének. Azzal tisztában kell lennie, hogy én egy magas minőségű, feltáró jellegű rendszerbe illesztettem be az NP5 MK2-t, ami minden apró eltérést azonnal képes megmutatni. Sajnos nincs birtokomban árkategóriája szerint hozzá illeszkedő rendszer, amibe be tudnám kötni, marad tehát a High-End szerinti értékelés mód, ahol meglepően jól állta a sarat.

Sikerült hibáznom, amikor a DSD streaminget szerettem volna kipróbálni. Elfelejtettem a DoP beállítást, és nagy zaj lett a jutalmam. Aztán amikor bekapcsoltam rajta a DSD-PCM konverziót, már minden tökéletesen működött. Beck ‘Loser’ erőteljes basszus aláfestése mellett a Primare szépen elkülönítette a közép tartományon az énekhangot. Ez egyértelmű erőssége a dobozkának. Az Arab Strap ‘Packs of 3’ című felvételén ez a jellegzetesség még meghatározóbb. Az alap felbontásban a szöveg metsző jellege a meghatározó. Az élesség egy jó része eltűnik, ha növeltem a mintavételezést. Nagyot léptem, és 44,1 kHz-ről felskálázást állítottam be a fix opcióval 192 kHz-re. Ez általánosságban is előnyösnek bizonyult különösen az akusztikus zenék esetében. Lényegében annyi történt, hogy az időzítés pontosabbá vált, és az ábrázolt kép homálya jelentősen csökkent. A hang nyugodtabb, úgy tűnik, mintha több idő maradna a feldolgozására anélkül, hogy csökkenne a beütés, és a közvetlenség érzése. A Fix beállítás opció tehát jól funkcionál. A nem bináris elmék számára áttekinthetőbb lehetne a szolgáltatás úgy, hogy ha egész szorzó számokkal jeleznék a választás lehetőségeket, nem pedig a mintavételezés frekvenciákkal, de ez csak kósza ötlet.

A gyártó úgy kommunikálja, hogy a Primare NP5 Prisma MK2 nem nyújt sokkal többet az előd modellnél. Én úgy vélem, hogy a mintavételezés átkeverésének lehetősége igen előnyös, és tekintetbe véve a rugalmasságát, néhány díszesebb kivitelű hálózati lejátszóval is fel tudja venni a versenyt. Az NP5 MK2 egy modern kor számára tervezett streamer.

Írta: Jason Kennedy

2023 február

Forrás és képek: Hifi+ és Primare

Műszaki adatok: Primare NP5 Prisma MK2