Primare NP5 Prisma hálózati zenelejátszó teszt

Primare NP5 Prisma hálózati zenelejátszó teszt

A mai, LCD kijelzővel és kezelőszervekkel telezsúfolt készülékek korában itt egy kivétel, olyan, ami egy szimpla fekete doboz. Felvetődik az emberben a kérdés, mit keres itt egy ilyen? Van-e létjogosultsága a többi, nagyságrendileg jobban kinéző készülék között? Mai cikkünkben erre a kérdésre is válaszolunk, terítéken a Primare NP5 Prisma.

A repülőgépek elengedhetetlen tartozéka a fekete doboz (ami valójában sárga). A Primare ha nem is pont ennek okán, de megjelentette NP5 Prisma névre keresztelt apró hálózati lejátszóját, ami erősen hasonlít egy fekete dobozra lévén a tetején lévő három leden kívül csak a hátulján találunk rajta kezelőszervet és csatlakozókat. A repülőgépes fekete doboz egy nagy tudású kis szerkezet, lássuk ugyanez vonatkozik-e a Primare új üdvöskéjére!

Belül

Sajnos túl sok információval nem rendelkezünk a belsejéről, egy ARM processzor, egy árnyékolt digitális rész és hátul a csatlakozók uralják a látképet, a kinézet gondos munkának tűnik, a tápegység egy külön, külső egységben kapott helyet. A WiFi és a Bluetooth modul is belül helyezkedik el, nincs külön antenna kivezetve a készüléken kívülre.

Kinézet

A Primare nem túl régi, ám minőségi termékeket gyártó cég sok nagy sikerű készülékkel, legyen szó szinte bármiről, ami a hifihez vagy házimozihoz kapcsolódik, csalódni nem valószínű, hogy fogunk benne.

Kinézetre nem egy nagy durranás a Primare NP5 Prisma, egy kis lapos fekete téglalap, nem ez lesz a szobánk dísze, viszont pont ezért igen jó az FTT faktora (Feleség Tűrő Tényező) azaz könnyen elrejthető, ha éppen arra van szükség, helyet alig foglal és nem melegszik számottevően. Mint fentebb írtuk a tetején lévő három állapot- és csatlakozás jelző LED-en és a márkajelzésen kívül csak a hátulján találunk valamit, jelesül egy reset gomb, RS-232 csatlakozó, LAN bemenet, USB port pendrive-nak vagy HDD-nek, egy-egy digitális optikai és koaxiális kimenet és a külső igen egyszerű tápegység csatlakozója sorakozik. Sajnos aszinkron USB csatlakozó nincs rajta, azaz USB-ről nem használhatjuk mint külső DAC-ot, igaz nem is konkrétan erre a célra készült “Ő” kimondottan egy hálózati lejátszó. A hátulján lévő felirat tanúsága szerint dicséretes módon Svédországban gyártották, nem valami egzotikus helyen, már ha az egzotikum a kínait és egyéb a környéken található országot jelenti.

Szolgáltatások

Elsőre nagyon fontos kihangsúlyozni, a Primare NP5 Prisma csak a digitális kimeneteken (koaxiális/optikai) kommunikál más eszközökkel tehát a használatához feltétlenül szükséges egy digitális bemenettel rendelkező készülék: DAC, erősítő vagy bármi! Vezérelni természetesen lehet Android és iOS applikációval és a Roon/Jriver/foobar is felismeri, mint hálózati eszközt, tehát azokkal is hiba nélkül működik. Beállítani viszont kizárólag a Primare saját app-jával lehet, ami semmit sem von le a Primare NP5 használati értékéből, és ráadásul van számtalan egyéb program is amivel vezérelni tudjuk, a fent említett Roon/Jriver/foobar hármas, okostelefonra a Google Home, a BubbleUPNP és Chromecast. AirPlay, Chromecast, Bluetooth, Roon Ready és Spotify Connect Apple Music, a Qobuz, az Amazon Music, a Soundcloud, a Deezer és a Mixcloud a lehetőségek közül és természetesen az internetes rádiók végtelen tárháza, bónuszként egy három hónapos TIDAL HIFI (MQA) utalvány az új felhasználóknak. Formátumok tekintetében lényegében mindenevő a kis Primare NP5 Prisma, PCM 24/192 kHz és DSD128/5,6 MHz, WAV, LPCM, AIFF, FLAC, ALAC, MP3, MP4 (AAC), WMA, OGG, DSD a lehetőségek, annyi a kitétel, hogy DSD128 lejátszás csak a hátsó USB-re csatlakoztatott eszközről érhető el, máshol marad a DSD64/SACD lehetőség.

Beüzemelés

Ennél kevés egyszerűbb dolog van a világon, összedugjuk a routerrel és a digitális bemenettel rendelkező egyéb készülékkel a Primare NP5-öt és működik, nekünk csak az adott lejátszó menüjében kell kiválasztani, mint hálózati forrást. Fontos megemlíteni, hogy a tápegység dugóját csakis a többi kábel csatlakoztatása után szabad bedugni! A Roon és a Jriver alapból felismeri, a foobarhoz telepíteni kell a DLNA plugint (ha még nincs, innen: https://www.foobar2000.org/components/view/foo_upnp) utána ez is automatikusan megy, semmit sem kell az alapbeállításokon változtatni.

Használat közben

Szintén végtelenül egyszerű a használat, szimplán kiválasztjuk az adott lejátszó program menüjében a Primare NP5 Prisma-t és már szól is a zene (persze nem árt az erősítőn is kiválasztani a megfelelő bemenetet, különben csak csodálkozik az egyszeri tesztelő, vajh’ miért töksüket a hangdoboz). A legegyszerűbb egy telefonos applikációval vezérelni és onnan kiválasztani a hálózaton megosztott zenét vagy a netes streaminget, legyen az netes rádió/Spotify/TIDAL vagy egyéb más forrás, a legjobb talán a BubbleUPNP de ha éppen jól működik a saját Primare App, azzal is megoldható a vezérlés. Windows alól a sokadszor említett Roon/Jriver/foobar hármas valamelyike az ajánlott lejátszó, azok is hiba nélkül kezelik a Primare NP5-öt.

Hangminőség

Rögtön az elején megjegyezzünk, ebben az esetben a szokásosnál szigorúbb mércét alkalmazunk a szubjektív megítélés során. Ennek oka: árából és használati lehetőségeiből adódóan a Primare NP5 Prisma-nak teljesíteni és hozni kell egy olyan minőséget, amivel versenyben lehet jobban kinéző és nagyjából ugyanennyit tudó versenytársaival szemben. Nos, semmiféle szégyenkeznivalója sincsen a többi hasonló árú készülékhez képest, sőt!

Az általános benyomás az a semlegesség, semmi vagy csak nagyon kevés saját “ízt” ad hozzá a zenéhez, kiegyenlített, a frekvenciabalansz egyik végéhez sem húzó átvitel a jellemző rá, sehol sincs kiemelés vagy beszakadás, nyugodt, kellemes hang.

Hans Zimmer prágai élő koncertfelvételén képes volt visszaadni a hely nagyságát, a teret és a hátborzongató basszusfutamokat úgy, hogy közben a részletek sem szenvedtek csorbát, nem vált kakofóniává a nagyzenekar hangja sem a tuttikon.

Komolyabb zenéken (Wagner operák) sem kapott tőle az emberfia (ritka erény) két perc múlva, “na ebből elég volt ennyi” érzést, térben pontosan és hallgathatóan elhelyezte az énekest a pontosan meghatározható méretű színpadon.

Könnyedebb zenéken szintén nyugodtan viselkedett, de mellette kellően dinamikusan, ha Mike Oldfield gitárjáról volt szó, könnyedén kezelte a hirtelen dinamikai átmeneteket, soha nem vált zavaróvá a művész által kedvelt csilingelő magastartomány például a Tubular Bells lemezeken, könnyedén és jó tranziens viselkedéssel hozta ezeket a nehéz részeket is.

Talán az emberi hang áll a legközelebb hozzá, itt is talán a nyugodtság a legjellemzőbb szó rá úgy, hogy kifejezetten élvezet hallgatni, első hallásra a “semmi különös” jelző ugrik be, de ahogy telik az idő, annál inkább feltűnik mennyire nem fárasztó az ének és bizony ez is ritka erény.

Az összbenyomás egy olyan hangkép, ami igen sokáig hallgatható és semleges, talán pici dinamikai korlátai vannak, de ennyiért minden készülék kompromisszum valahol, a Primare NP5 pedig egy igen jó kompromisszum, ennél magasabb minőségért már súlyos százezrekkel kell többet fizetni. Feltétlenül meg kell még említeni, hogy a forgalmazó ad olyan lehetőséget, ha egy megfelelő Primare készüléket választunk az NP5 mellé, akkor a lejátszó féláron vásárolható meg!

Összegzés

A kis fekete doboz nem vallott szégyent a megmérettetésen, a hangja megütötte azt a mércét, ami elvárható tőle sőt! Szolgáltatások tekintetében hozza a nagyobb testvérei tudását és mindez kis helyen elfér. Ha valakinek van egy digitális bemenettel rendelkező erősítője, de nem akar/nincs elég hely más, nagyobb készüléknek akkor a Primare NP5 Prisma tökéletes választás!

Mérleg:

  • Könnyű kezelhetőség
  • Kis méret
  • Alacsony áramfogyasztás
  • Szolgáltatások széles tárháza ebben a kis méretben

Szubjektív vélemény

  • Hangminőség: 5.0
  • Kivitel: 4.0
  • Kezelhetőség: 4.5
  • Szolgáltatások: 5.0
  • Ár/érték arány: 5.0

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]