Primare NP5 Prisma hálózati streamer

Primare NP5 Prisma hálózati streamer

Digitális világunkban megszokottá váltak a hálózati műsor-szolgáltató eszközök egy új, eddig ismeretlen virtuális térbe helyezve a zenehallgatást. Kisebb és nagyobb méretű, változó tudásszintű és válfajú egyedeik sorra mutatkoznak be, fejlődésük a mindenkori igények és lehetőségek tükrében szemlélhető. A Primare sem először foglalkozik a megvalósítással, már sok éve készítenek különböző integrált erősítőket, amelyek hálózati szolgáltatásokat is tudnak nyújtani. A cég, az új koncepcióhoz, az új Prisma „fedőnevű” rendszer kezelési technológiát fejlesztett ki, ami nemcsak egy az integrált erősítőkbe behelyezhető modulként, hanem most különálló készülékként is megjelent. Létrejött egy kisebb méretű, de nagy tudású modell, ami a Primare legújabb technológiáját vonultatja fel, a jövőbeni bővítésekre előkészített, sőt egyszerű közreműködést kínál akár más márkák DAC/erősítő berendezéseivel is. Az NP5 Prisma több szolgáltatással felruházott okos eszköz.

Az egyszerű kivitelezésű, fekete fémdoboz méretén kívül az első feltűnő jellemző a kezelőszervek hiánya. Már akinek ez hiányzik, hiszen a digitális kor az általános hangzási követelmény fölé helyezte a kezelés komfortját, amit ma egy ilyen készülékre „hangolt” okostelefon és tablet nevetve tud teljesíteni. Éppen ezért ez a kicsi, doboz-alakú, fekete színű készülék az audio-rendszerhez közel bárhol elrejthető, nem kötelező látvány, sem a kezelhetőséget, sem a hangzási minőséget nem rombolja, ha nincs szem előtt. A tetőlapon három, parányi led-kijelző tájékoztat bizonyos állapotokról, ami az üzemkészséget, a csatlakoztatást, és a jelfolyam meglétét jelzi, szintén nem releváns, mert egy NAS háttértár kijelzői sem adnak több információt – nem ezeket kell nézegetni.

A beltartalom csak a szerviz mérnökök által megfejthető, ami tartalmaz egy ARM processzort, egy árnyékolással védett digitális részt és a kiszolgáló elektronikákat. A WiFi és a Bluetooth modulja is házon belül helyezkedik el, a vételkészséget dicséri, hogy a készüléken kívülre nincs antenna kivezetve. A hátlap is csak technikailag izgalmas, amely tartalmazza a szükséges csatlakozási lehetőségeket, LAN bementi csatlakozást, egy-egy digitális optikai és koaxiális kimenetet, USB-A típusú csatolót pendrive illetve HDD részére, egy RS232 csatolót. Az NP5 Prisma az RS232 a tartozékként mellékelt csatlakozókábellel összekapcsolható egy másik Primare készülékkel. A kábel a csatlakoztatott eszközön keresztül lehetővé teszi a bemenet váltását, a hangerő szabályozását és a készenléti állapot kapcsolását. A működéshez szükséges és a tartozékok között fellelhető egyszerű kivitelű, kapcsolóüzemű, 5 volt feszültséget szolgáltató külső tápegység csatlakoztatható. Itt megjegyzendő, hogy egy komolyabb felépítésű, szabályozott, analóg tápegység formájában hangzási feljebb lépés érhető el.

A rendelkezésre álló digitális kimeneteken (koaxiális RCA; optikai Toslink) keresztül elérhető mintavételezések és frekvenciák a következők: 21 bit/48, 96 és 192 kHz. Egy USB-A típusú digitális bemenet a külső, merevlemezes tárolók anyagának elérésére van fenntartva, amiről WAV, LPCM, AIFF, FLAC, ALAC, WMA, OGG MP3, VBR&CBR 320kbps MP4 (AAC) formátumokban akár 192kHz / 24bit vagy DSD128 (5.6MHz) felbontású anyagok is bejátszhatók.Az NP5 Prisma bármilyen digitális bemenettel (DAC-egységgel) rendelkező erősítővel vagy külön épített D/A konverterrel használható. A teljes Prisma csatlakoztathatóságot és vezérlést biztosítja, ezáltal a hálózati lejátszás funkciója bármilyen hangrendszerrel kialakítható. Az NP5 Prisma szolgáltatási körében fellelhető a hangerő beállítása, a zenei források kiválasztása, a némítás. Azt is lehet mondani, hogy egy kalap alatt megkapjuk a nagy pontosságú vezérlést és csatlakozási megoldást több helyiség/több zóna összekötésére és vezérlésére.

A külső eszközökön tárolt és stream szolgáltatók által biztosított zenei médialejátszás vezetékes vagy vezeték nélküli módszere, egy dedikált rendszervezérlő alkalmazáson keresztül, okos mobil eszközről kezelhető. Rendelkezésre áll az AirPlay 2, a Bluetooth®, a Roon Ready, DLNA/UPnP és a Spotify Connect® mellett a Chromecast, amely egy egyedülálló streaming portál. (és még több, amennyiben fejlesztésük sorra kerül) A korábbihoz képest az alkalmazás felülete is változott. Már a beüzemeléskor feltűnik, hogy a kezelőfelület inkább tablet-barát, a karakterek kicsik, a terület többszörösen megosztott, többlépcsős a „lapok” közötti váltás. Mindezekkel együtt a felület több információt nyújt, bár itt kell megjegyezni, hogy az információk mennyisége a NAS-on tárolt metaadatok mennyiségétől ugyanúgy, mint a stream-szolgáltatók esetében az információktól is függ. Az applikáció használatát és ezzel a készülék kezelését néhány nap alatt rutinszerű szintre meg lehet tanulni.

Meghallgatás

A bármely DAC-egységgel történő üzemeltetés ígérete maradéktalanul teljesül. Az összeköttetés akár párhuzamos is lehet, az optikai és a koax kábelekkel elérhető hangzást lehet egymáshoz hasonlítani. A kimeneti áram nagysága jól illeszkedik a fogadó-egységek többségének bemeneti érzékenységével, így az elérhető hangerő nagyságában nincs hiány. A stream-szolgáltatók hangminősége az adott előfizetéstől függ, az NP5 jól mutatja a különbségeket, több hónapos próba előfizetés árán akár rangsorolni is lehet a tartalomszolgáltatók által nyújtottakat, annak érdekében, hogy később melyiket részesítjük előnybe, melyiknél maradjunk. A külső egységben tárolt hanganyagok formátumtól és bitsebességtől függnek, szintén különbségeket mutatnak. Ez is bizonyítja, hogy a megvalósítás nem múlik a Primare NP5 Prisma lejátszó képességein. Természetesen a nagyobb formátumú file-ok (24/96/192 és DSD) adottságaik és a felvételek minőségének függvényében a legjobban szólnak. Ellenben a kapott eredmény nagyban függ a hozzákapcsolt DAC és erősítő berendezés erényeitől/hibáitól.

Az üzemelés és a hangzás ígért teljessége a már meglévő Primare DAC-egységek csatlakoztatásával áll fel. A hangzás jellegzetességén itt a Primare készülékek általános hangzását kell érteni ami, a képzett zenehallgató fülével mérve, igen kedvező. Nem a félreértelmezett és rosszul megfogalmazott skandináv, hűvös hang – ezt felejtsük el. Telt, mégis részletezett, dinamikát, hangszerszólókat, remek énekhangot bemutató, a többszörös digitális alakítgatás ellenére gördülékeny, vonzó, apró részletekben gazdag hangzás nyújt. Ha a kimeneti oldal elektronikus jellemzőit vesszük alapul, akkor a Primare egy erőteljes, tiszta és energikus hangú készüléket alkotott, amelyik gyors tranziensekkel operál. Az igazoltan Magyarországon vásárolt korábbi Primare termékek: NP30, I32 + MM modul, Pre32 + MM modul, Pre60 előerősítő esetében gyártói indíttatású vásárlási kedvezmény érhető el. Ilyen lehetőséget még senki nem kínált a piacon.

Konklúzió

Az NP5 egy hálózati lejátszó a hangzás-minőségért és könnyű kezelhetőségért annak érdekében, hogy a digitális forrásokból származó hang reprodukálása a lehető legélvezetesebb legyen. A Prisma koncepció egy készülékbe integrált intelligens eszközkezelő, amely lehetővé teszi az streaming funkciók intuitív előnyeinek kihasználását. A Primare NP5 Prisma az alkalmazáson keresztül bármely meglévő audio rendszerhez használható/csatlakoztatható, amely digitális jel fogadására alkalmas. A gyakori csatlakoztathatósági és vezeték nélküli protokoll-szabványok megtalálhatók. Más szavakkal, csak egyetlen NP5 Prisma készülék hozzáadásával bővíthetjük a meglévő Primare vagy bármely más hangrendszerünket anélkül, hogy túl sok pénzt költenénk új készülékek vásárlására.

A cég mérnökeinek elképzelése szerint az időtlen formatervezés skandináv jegyeit mutatja a beltartalom és a kezelési komfort egyensúlyban, harmóniában és arányban, a tisztességes integritás betartásával egy kicsiny készülékben elérhető. A Prisma elnevezés a fényben lévő sokszínűségre, ezáltal a felhasználhatóság és a komfort meglétére utal. Mindehhez az igazi elégedettség érzése, a tartós minőség, a könnyű használat járul ami manapság nagy kincs. Úgy érezzük ez elég nagy mutatvány ahhoz, hogy az NP5 készüléket jónak értékeljük.

Pro
+ a legtöbb népszerű digitális formátum kezelése
+ a szükséges funkciók és lehetőségek kicsiny tárháza
+ könnyen elsajátítható irányítási rendszer
+ remek kiegészítő bármelyik DAC-egységhez

Kontra
– az applikáció kevésbé informatív

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]