Primare NP30 hálózati audio lejátszó és DAC teszt – Audio & Vision Online

Hálózati audio lejátszás Primare minőségben!

A Primare i32 kapcsán, azt írtuk, hogy jó lenne, ha nem csak az iOS-t támogatná a gyártó. Nos, mióta megérkezett az Androidos vezérlő alkalmazás, azóta várjuk, hogy a kezeink közé kerüljön a svéd Primare hálózati médialejátszója. Remek mindenes lehet ez a készülék, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, ugyanis rengeteg funkcióval vértezte fel a gyártó.

Primare NP30 hálózati audio lejátszó

Külső

A lejátszó a Primare-tól megszokott, 3 pontos alátámasztást kapta, mely stabilan tartja a készüléket az állványon, ha éppen nem tehénkedünk a hátsó részének szélső pontjaira kábelcsere közben. Hozzánk fekte színű példány érkezett, de titán színben is megvásárolható. Az előlapi fehér LED-ek remekül harmonizálnak a hideg, gyönyörűen megmunkált fémmel: igazán kecses, modern és szép dizájnt sikerült összehozniuk a tervezőknek. Nem is erőltették meg magukat, szinte az összes berendezésük ugyanígy néz ki. A szokásos atombiztos dobozban érkezett távirányítóval, WiFi antennával és tápkábellel karöltve.

Primare NP30 hálózati audio lejátszó hátlap

Belső

Az NP30 elsősorban hálózati lejátszónak készült, de szerencsére nem spórolták le a digitális bemeneteket sem, ezért DAC-nak is használhatjuk, így a sztereó rendszerrel rendelkező felhasználóknak sem kell lemondaniuk a filmnézés örömeiről, ha nem szeretnék a gyenge minőségű médialejátszók/HTPC-k analóg hangját hallgatni. Az arányokat viszont már nem sikerült eltalálniuk a mérnököknek, 3 optikai bemenetre jut egy darab koax. Ezek mellett találunk még USB-A és B bemenetet, valamint trigger és infra be- és kimenetet is. A készülék szimmetrikus, az analóg RCA mellett XLR aljzatot is találhatunk a készüléken. Nagy piros pont az S/PDIF kimenet, így külső DAC-ra is köthető az NP30, ha nem tetszene a PCM1792 chipre épülő belső (amiből következik, hogy DSD-t nem tud dekódolni a lejátszó).

Primare NP30 hálózati audio lejátszó belső

Ahhoz, hogy hálózaton keresztül tudjunk lejátszani, mindenképpen szükségünk lesz tárhelyre, mely szabadon elérhető a készülék számára. Ez szerencsés esetben egy jól eldugott helyen lévő NAS, rosszabb esetben a mellettünk zakatoló, pörgő, forgó, csörömpölő PC. Miután betekertük az antennát, vagy csatlakoztattuk az UTP kábelt, irányításunk alá is vehetjük a Primare-t, a Play áruházból, vagy az App Store-ból ingyenesen letölthető program segítségével, mely megkeresi nekünk az albumborítókat is. Ehhez természetesen megfelelően elnevezett mappák szükségesek. Ha mi a nagysikerű Szega és Frédó duó legújabb, Kérlek, ne sírj! című lemezét birtokoljuk és helyesen is neveztük el a mappát, akkor nagyon gyorsan töröljük le, mert még véletlenül megtalálja a készülék az albumborítót. Az applikáción belül állítható a hangerő is, ez vészmegoldás lehet az előfokkal nem rendelkező végfok tulajdonosoknak, ám ez csak szoftveres machináció (egyébként az is beállítható, hogy mekkora hangerővel induljon a készülék, a 0-70-ig tartó skálán). Folytatás…

Forrás: [https://www.av-online.hu]