Norma Audio – Találkozás

Enrico Rossi látogatása!

Hazánkba látogatott a Norma Audio vezető mérnöke, Enrico Rossi, hogy bemutassa a gyár elő/végfok összeállítását és ellátogasson két opera előadásra.

Abban tulajdonképpen semmi meglepő nincs, ha egy high-end termékeket gyártó cég valamelyik magas beosztású munkatársa ellátogat a hazai márkaképviseletbe. Enrico Rossi látogatása azonban cseppet sem hétköznapi. Egyrészt, mert Ő nem pusztán kereskedelmi igazgató, hanem a cremonai gyár, vezető mérnöke is! Másrészt az sem mindennapi, hogy egy alig másfélnapos ittléte alatt valaki nem a Halászbástya felé veszi az útját, hanem ellátogat két opera előadásra. Persze a Halászbástyát is megcsodálta 2 héttel ezelőtti látogatása során.

Norma Audio - Enrico Rossi Budapesten

Az Audiophile Szalon emeleti bemutató termében, javarészt zenehallgatással töltött idő alatt is sugárzott Enrico szavaiból a muzsika szeretete, amivel minket teljesen le is vett a lábunkról. Ez mégis csak több, mint elkötelezettség, mint szakmaiság. Persze egy kis időt szakítottunk a Norma Revo PA 160 MR és Revo SC-2 kipróbálására is, hiszen ezek most lettek első alkalommal összeállítva a budapesti bemutatóteremben. Meghallgattunk egy kis előadást a Norma készülékekben használt táp-rendszerek előnyeiről. Arról, hogy minden modellben különálló transzformátorok és hatalmas, komplex szűrők rendszere gondoskodik mind az előfok, mind a végfok áramellátásáról. Nézegettünk mérési eredményeket, amik azt igazolják, hogy a Norma Audio termékeiben a tápegységből érkező zajt és ennek felharmonikusait műszerrel érzékelhetetlen szintre sikerült csökkenteni, és hogy a visszacsatolás kezelésére is saját megoldása van a gyártónak. Ennek az eredménye egy gyorsabban reagáló áramforrás, ami stabilabban, tisztábban és dinamikusabban képes kiszolgálni az erősítő áramkörök igényeit.

Csak egy száraz előadás az elektronikáról?

Enrico mérnöki diplomával és lehengerlő tudással rendelkezik, mégsem nyújtotta hosszúra és unalmasra a műszaki tartalom bemutatását. Helyette inkább majd´ 30 percet töltött azzal, hogy a CD-lejátszó, az előerősítő és a végerősítők tápjait a megfelelő polaritással kösse be, az amúgy szűrést is végző elosztóba. A fázishelyesen becsatlakoztatott villásdugókat a fülére hagyatkozva elkezdte variálni. Elárulta az álláspontját arról, hogy a fázishelyes bekötést ugyan jó kiindulási pontnak tartja, de szerinte sok esetben nem így kapjuk a legjobb hangzást, ezért érdemes megpróbálni mindegyik beállítást. Sok felhasználó azonban sajnálatos módon nem veszi a fáradságot ezeknek a műveleteknek az elvégzésére. Miután Enrico a tápkábelekkel variálva, a rendszert többször is hosszan hallgatva, megtalálta az ideálisnak ítélt bekötési módot, vendéglátónk gyorsan végigmérte mindegyiket, hová is esik a polaritás. Nos, a Norma mérnöke, csupán a hallására támaszkodva, a két végfokot és a CD-lejátszót azonos polaritással, míg az előerősítőt fordítottal csatlakoztatta és ítélte úgy jobbnak a rendszer hangját. Bizony érdekes dolog ez és érdemes időt szakítani erre, mert nem törvényszerű az eredmény, de nagyon is van rá a szakmai magyarázat! Most azonban nem a szakmai magyarázat volt a lényeg, hanem amit hallottunk. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]