Norma Audio Revo IPA-140 integrált erősítő teszt – Hangzásvilág magazin

Norma Audio Revo IPA-140 integrált erősítő

Te mit válaszolnál? Ha a pap egy napon az oltár előtt azt kérdezi: akarod-e…?!? Határozottan, olyan választ kell adni, ami egy életen át biztosítja számodra a boldogságot. Ez nem vicc, ez komoly. Több kollégám és barátom eljegyezte már magát néhány hangsugárzóval és erősítővel, évtizedek óta együtt élnek, van akinek már a polgári házassága is ráment hobbijára. A Norma Audio 140-es típusszámú erősítőjében annyi nemesfém van, hogy akár egy pár, nem is akármilyen, jegygyűrű kitelne belőle. Vigyázat nagy csábító!

Norma Audio Revo IPA-140 integrált erősítőA Norma Audio stábja elektrotechnikai-hangművészek Itáliából, a hegedű szűkebb hazájából Cremonából. Az Enrico Rossi vezetésével 1987-ben megalakult cég folyamatos kutatással és fejlesztéssel versenybe szállt, hogy a piac meghatározó pozíciót harcoljon ki a dél-európai High-End gyártók körében. Mindenekelőtt, az ezt igénylők részére, a nagy hagyományokkal rendelkező művészi munkát kívánják tolmácsolni az otthonokba. A siker záloga: folyamatosan frissített termékek az eredeti filozófia megváltoztatása nélkül. A modellek sok évig a katalógusban maradnak, az értékük és a cég presztízsének megőrzése érdekében. Áraik az első piacra lépés idejében érvényes árak – szezonvégi leértékelés nincs! Milyen szép törekvések – tanulhatnánk tőlük! Nem mellékesen, a gyártó szándéka lezárni a vitát a csöves és félvezetős készülékek minőségkülönbségéről és bebizonyítani, félvezetősből is lehet kiválót alkotni.

A sikeres konstrukciók gyártásának függvénye, a hangminőség, több változóból áll. Átláthatóság, sebesség, mikro- és makrodinamika, artikuláció, abszolút semlegesség, hogy a hallgató zenét hallgatva, rendkívüli módon tudjon érzelmi életet élni, azonosulni a zeneszerző szándékával. A hosszas kutatás 360 fokban vezetett kifinomult konstrukciót eredményez ez mindegyik modellre jellemző. Stabilizált tápegységek, nagy-sebességű áramkörök, nagy linearitás és az alacsony zajszint, egyedileg kiválogatott alkatrészek felhasználása jellemzi a készülékeket. A közelmúltban vezették be a Revo sorozatot, amely felismerhető az eredeti és kifinomult kiviteléről. Az előző évek tapasztalatai és eredményei halmozódtak fel a modellekben. Az elegancia és az egyszerű vonalvezetés, a kompakt méret, a könnyű integráció és az operatív sokoldalúság kielégíti a legigényesebb felhasználót is. A minimalista design iskolát követve minőségi alapanyagok felhasználással jött létre a most bemutatásra kerülő készülék, egy „nem erőlködő" valóban az erősítéssel foglalkozó integrált erősítő. A készülék háza teljes egészében alumínium, az előlap 15mm, az alap- és fedőlap 4mm vastag szál-csiszolt. Egyes kényes elektronikai részegységek külön árnyékoló dobozokban találhatók. Az így kialakított részegység-házak és az egész konstrukció védettek a káros rezonanciáktól. Az áramkörök rövid jelútja biztosítja a felesleges kábelezést, a különböző panelek közötti összeköttetést.

A Norma Audio IPA sorozata az erősítés szempontjából referenciává vált. A cég gyártmány-katalógusában a „kicsi" és a „nagy" modell nem determinálja az alacsonyabb és magasabb tudás/érték/hangzásélmény kifejezését. De mégis, a „nagy-hajónak" is mondható IPA 140-es integrált erősítő komoly műszaki tartalma megelőlegezi a hangzás iránt táplált bizalmat. A technikailag képzettebbek lázba jönnek a műszaki adatok olvasása közben, de a kevésbé hozzáértőket is lenyűgözi a kivitel szépsége, egyszerűsége, az alkalmazott nyersanyagok minősége, valamint az anyagmegmunkálás precizitása – hátha még meg is szólal!!!

Norma Audio Revo IPA-140 integrált erősítő belsőTechnikai szempontból ez az erősítő kettős-mono felépítésű a hálózati áram feldolgozásától a végteljesítmény kimenetekig. A belső berendezkedés két és fél emeletes, az áramköri lapok minden „szinten" egymás tökéletes tükörképei. Az alsó panel otthont ad az áramellátásnak, a szűrő/stabilizáló nagy kapacitással rendelkező tápegységnek, míg a felső szekcióé a teljes erősítés. A toroid transzformátorok kifejezetten audiofil alkalmazáshoz lettek tervezve, biztosítva az alacsony szivárgású áramellátást a 2×400 VA-t. Alacsony mechanikai zajú, nagy áteresztőképességű mágneses maggal rendelkeznek, melynek következtében alacsony a kimeneti impedancia. A kettő jól méretezett toroid transzformátor energiája hajtja a két teljesen független jelerősítő-csatornát, mindegyik oldalhoz 12 kondenzátor biztosítja a szűrést. A teljes kapacitás eléri a 72.000 uF-ot, ami nem megszokott az integrált erősítők csoportjában, inkább a külön épített végerősítők családjában elterjedt. Ez a megoldás – a sok apró kondenzátor helyett – biztosítja a jobb dinamikus teljesítményt és a kisebb impedanciákon szükséges nagyobb jelsebességet. Ennek hasznát a nagy áramú MOSFET végfokozat látja, 36 Amper folyamatos de akár 150A csúcsterhelés esetén. A végteljesítmény nagy, ezért is fontos, hogy van védelem a DC érzékeny hangsugárzók alkalmazásának esetére. A gondos elrendezés lehetővé tette az áramkörök optimalizálását, minden útból kizárták a kábeleket. Az új, rövid jelutas megoldást Ultra Driver néven szabadalmaztatták. A diszkrét „A"-osztályú előerősítő fokozatnak extrém alacsony zajszintje, nagy sebességű sematikus topológiája és különleges átviteli sávszélessége nem tévedés!!! A frekvencia átvitel 0,1 Hz-től 1,8 MHz-ig terjed (-3 dB) eltéréssel amely differencia jóval a hallható tartományon kívüli ultra- és infra hangokra vonatkozik. A többoldalú felhasználást is szem előtt tartó tervezők öt, köztük egy szimmetrikus (XLR), bemenet konfigurációja mellett voksoltak. A választhatóság a második bemenet állandó és változtatható kimenetté alakítása és a harmadik bemenet állandó jelszintűvé tételében áll. Erre a 2. számú RCA csatlakozásnál a kimeneti lehetőség passzív – azaz állandó szintű lehet hangrögzítő berendezés számára és/vagy változtatható kimenet aktív mélysugárzó használatára. A 3. számú bemenet lehetővé teszi az IPA 140 végfokozatként történő hasznosítását, ekkor nem hatásos a hangerőszabályzó, minden az elé kötött előerősítő fokozattól függ (kezdők ne próbálkozzanak!). Folytatás…..

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]