ELAC FS 147 álló hangfal teszt – Audio & Vision Online

ELAC FS 147 a legkisebb JET-es!

Szabad egy hangfalat egyetlen alkatrész alapján minősíteni? Igazából nem, pedig tagadhatatlan, hogy egy JET magassugárzó láttán szaporábban dobog a hifi rajongó szíve. Vajon van ez annyira fontos, hogy egy típuscsaládot ez alapján ítéljünk meg?

A 140-es sorozat egy furcsa különlegesség. Nem készül belőle 5-6 méret és 4-5 színvariáns, csupán egy állványos és egy álló kivitelben létezik és számos régióban egyáltalán nem is rendelhető. Ha úgy tetszik, az ELAC a szűk kínálattal is csökkentette a tervezés költségeit.

ELAC FS 147 álló hangfal

Ez a sorozat nem más, mint a JET magassugárzó méltó használatához szükséges minimum. Egyfajta ajándék azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a nagyobb modellek drágább technikáját.

Ám joggal tesszük fel a kérdést, hogy vajon tényleg ennyire nagy jelentőségű ez a magassugárzó?

Minden komoly hangfalgyártónak van néhány ránézésre is jól felismerhető jellegzetessége. Az ELAC esetében ez az alumínium felületű membrán és a JET magassugárzó, no meg a határozott, szögletes forma, illetve mostanság a lakkozott előlap. Ha ezeket meglátjuk, már tudjuk is, mivel van dolgunk. Aki pedig ismeri a gyártó kínálatát, az már azt is sejti, hogy ami rendelkezik ezekkel a külsőségekkel az nem belépő kategóriás termék. Hiába is tudjuk, hogy a gyártó kisebb hangfalai is jól szerepelnek a tesztekben, mégis máshogy dobog a szívünk, ha meglátjuk az ELAC említett jellegzetes hangszóróit.

Tény, hogy ez a fajta hozzáállás felületes, de az első benyomás már csak ilyen dolog. Ne ostorozzuk magunkat érte! Különben is, ameddig a gyártók nem kezdenek kifordított hangfalakat gyártani, addig ezeket a külső jegyeket fogjuk elsőként észrevenni, no meg az árcédulát, nem pedig a belső értékeket.

Persze a sajátos technológiák nem felismerhetőségük miatt fontosak. Rengeteg kutató, fejlesztő munka és pénz befektetése áll mögöttük. A befektetésnek pedig meg is kell térülniük. Mint minden gyártó, az ELAC is igyekszik saját fejlesztéseit a lehető legszélesebb körben alkalmazni. Így juthatott JET magassugárzó a világ egyik legdrágább és leggyorsabb sportkocsijába, a Bugatti Veyron-ba is! No de miért nem jut minden modellbe szendvics membrán és JET magassugárzó? Azért, mert ezeknek a gyártása rendkívül munkaigényes és költséges. Ezekből nem tud napi 10000 darabot legyártani egy olcsó kínai üzem. Kieli gyárlátogatásunk alkalmával ezt mi magunk is láthattuk.

ELAC BS 142 állványos hangfal

Az FS 147 és annak kistestvére, a BS 142 a legolcsóbb JET III magassugárzót használó típusok. Egy tesztben ilyenkor egyszerű lenne azt keresni, hogy mit veszítünk a hasonló technológiát alkalmazó, de mégis drágább modellekhez képest, ám ebbe két okból sem mennénk bele. Egyrészt azért, mert a zeneélvezet sem arról szól, hogy mit nem hallunk. Másrészt azért, mert a dobozok vizsgálata közben nem találkoztunk gyenge ponttal. Nem éreztük úgy, hogy a gyártó spórolni szeretett volna. Ezek a hangfalak nem "kevesebbek" hanem végtelenül céltudatosak.

ELAC FS 147 álló hangfal JET III magassugárzó

Egy kompromisszummal kell csak megbarátkoznunk!

A 140-es sorozat előlapja lakkozott, de az oldallapok már olcsóbb, fóliázott felületet kaptak. Ez az alacsony ár egyetlen azonosítható velejárója, amivel tulajdonképpen nincs is gond. A lényeges kérdés: jól néz ki az FS 147? Élőben nagyon csinos a doboz! Minket nem zavar, hogy az elő- és oldallap eltérő felületű, de még ha zavarna is, ritkán esik rá úgy a fény, hogy azt észrevehessük.

Mit kapunk a belépő modellben?

Természetesen a JET III magassugárzó és az alumínium szendvics szerkezetű mély/középsugárzók amikre elsőre felfigyelünk. A JET technológia hozadéka az ELAC jellegzetes magastartománya, ami egészen 50 kHz-ig felfut. A szendvics membránszerkezet egyik előnye pedig, hogy a hangfal még erősen meghajtva is fegyelmezetten viselkedik. Persze ez sok más műszaki megoldásnak is köszönhető, amik közül talán a reflexcsövet érdemes kiemelni. Ez mind a külső, mind a belső végén tölcséres, átmérője pedig változó, hogy az átáramló levegő ne hozzon létre felesleges rezonanciákat. A doboz illesztései szépek, a csatlakozók jó minőségűek.

ELAC FS 147 álló hangfal terminál

Az FS 147 csak egyszeresen kábelezhető és erősíthető, ami elsőre kicsit meglepett. Persze, ha jobban belegondolunk, az árra érzékeny vásárlók ritkán élnek kettős erősítéssel. Az ajánlott erősítő teljesítmény 20-150 watt közötti, ami nem úgy értendő, hogy az olcsó 40-60 wattos erősítőkkel már érdemes összekötni. Lehetni lehet, csak azok nem fogják kihozni belőle a maximumot. Az erősítők nem egyformák, és könnyű olyan olcsó típussal találkozni a boltok polcain, ami névlegesen 60 wattot ad le, mégsem tud annyit, mint egy jobban megszerkesztett 35 wattos. Ebben nem is szeretnénk jobban elmerülni! Inkább azt javasoljuk, konkrét döntés előtt kérjék ki egy szakkereskedő véleményét!

A hangfal impedanciája névelegesen 4 Ohm, felépítése két és félutas, basszreflex. A magassugárzó a már emlegetett JET III típusú, a mély- és középsugárzók alumínium szendvics szerkezetűek. A keresztváltó elektronika 700 és 2700 Hz-en választja el őket. A frekvenciaátfogás 38 Hz-50 kHz közötti. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]